Порекло презимена Калач

19. септембар 2013.

коментара: 21

Презиме Калач истражили су Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић у рубрици Корени (франкфуртске „Вести“):

 

Г. Есад Калач из Дортмунда, рођен (1972) код Рожаја у данашњој Републици Црној Гори, међу првима се јавио интересујући се за своје порекло и презиме. Али, као да уопште није читао “Вести” или није схватио да треба да нам да бар најосновније податке. Само је написао да су му и отац и деда имали исто презиме и да потиче из насеља Калаче, у којем сви имају то презиме. Није навео вероисповест, као ни наговештај порекла, да ли су староседеоци или досељени и из ког краја. Али, он је очито “Срећко” (то у преводу значи његово име арапског порекла), јер смо успели да нађемо податке о коренима његове породице: Калачи/Калаче су пореклом православни Срби од братства Милачића, из најјаче гране племена Куча – Дрекаловића.

Према студији “Рожаје и Штавице” географа и етнолога, академика М. Лутовца, извесни Милачић, незнаног имена, припадник етно-конгломерата Куча, иселио се најпре у Рожаје и ту примио ислам, а онда са четири сина, прешао у село Засмрече. “По пространству гробља (све до новијег времена сачувани су надгробни споменици са крстовима и урезаним натписима, као и крстаче од сиге) види се да је у Засмречу било многобројно српско становништво” – пише Лутовац. Убрзо је, међутим, “стари назив села замењен братственичким именом” – Калаче. У време главног испитивања овог краја пре Другог светског рата и допунског, непосредно после рата, Калачи/Калаче су живели у 78 домаћинстава, потомака пет генерација оног поисламљеног досељеника и његових синова. Истраживач је записао само низ од оца Милачића, преко сина му Мусатфе, унука именом Јупо, па праунука Аља, до “шукунунука” који се звао Јусо. Г. Есад, ако је то његова “лоза”, морао да нам помогне да допунимо низ, све до њега, а ако зна и за друге гране, да нам то напише.

Још само “реч о речи”. Откуд “Калач”? Ни један од речника које смо прегледали не спомиње то име. Чини нам се да је ипак најближи одговору А. Шкаљић (“Турцизми у српскохрватском-хрватскосрпском језику”) који је забележио термине кал, топљење руде, и калхана, топионица, али и казанџијска радња. Калач би, према томе, могао да значи топионичар, казанџија, па и калајџија. А ако је та реч првобитно скована као калхач, то х се временом ишчезло, као и из многих других речи.

 

ИЗВОР: Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, „Корени“, порекло српских породица и презимена, рубрика из франкфуртских „Вести“

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (21)

Одговорите

21 коментара

  1. sefkija kalac

    Potpuno netacne i izmisljene pretpostavke o poreklu Kalaca.
    Nikakvi Kuci i Milacici i Drekalovici.
    Za to nema nikakvih dokaza.
    Prezime Kalac je jedinstveno i jedno od najstarijih.
    Pleme Kalaca se pominje jos u vreme Aleksandra Makedonskog u pohodu na Istok. U povratku vojske deo plemena je ostao na severu Pakistana gde i sada zive, a delovi plemena ostali su rasuti po Rusiji /Kalac na Donu i dr./ u Turskoj, i dr zemljama.

    • Бранко Тодоровић

      Неки податак је можда и нетачан, грешке се у оваквим истраживањима догађају, али да је нешто измишљано то вам не стоји. Што се тиче порекла презимена од времена Александра Македонског, то је неозбиљно тврдити, јер ко год се имало дотакао генеалогије, зна да је тако нешто пуста прича. Можда се тај појам у неком облику и јавља, могли бисте нпр. да наведете одакле вам то што сте навели, али практично је немогуће да “презиме” вуче корене још из тог времена. Кад су у питању Калачи, веровато је реч о калиоцима или калачима неких руда, што значи да је презиме настало по занимању неког у породици, а што је у овом случају скоро па сигурно. Наравно, ако ви мислите другачије, увек се можете тестирати, и евентуално тим путем доказати порекло везано за походе Александра Македонског на Исток.

    • Kalač

      Dosta toga je tacno mi Kalači jesmo porijeklom od Milačića. Prvi Kalač je bio Mušo XVII v.

  2. Један Калач

    Шефкија Калач, видим да негирате све што знају сви Калачи о свом поријеклу из Куча и од Куча. Зашто не урадите ДНК прапоријекла по мушкој линији. Није ми познато, да ли су се неки “прибили” уз велико братство Калач, што није искључено. Око помена презимена од времена Александра Македонског, Дефендор је лијепо објаснио. Знам да ћеш се љуто наљутити на помен знаменитог писца Иса Калача, нашег рођака. Поздрави или поселами, како хоћеш.

  3. Snežana stanišić

    Meni je baka od tih milačića iz kuča 🙂 od tri brata jedan je primio veru 🙂 tata mi je uvek govorio da su nam kalači rod 🙂

  4. Erdan

    Postovanje za sve vas. O kalacima mozete potrazit u arhivi grada Hisa gde se pojavljuje prezime kalac u popisima od 1500g. Pa sve do 1800g. I kalac prevedeno sa Turskog je sablja.

    • Бранко Тодоровић

      Може бити Ердане, али то исто не значи да су Калачи пореклом из града Хиса, неки можда и јесу, а али сви овде свакако нису. Било би занимљиво када би се неко од Калача тестирао. Којој хаплогрупи би припадао? Уколико су Кучи пореклом, онда је хаплогрупа такорећи већ извесна. 😉

  5. zelim nesto da vam javim o kalacima udzite u komputer i napisite (KALAC TÜRKLERI ) Pa cetevideti kakava je istorija kalaca

  6. Anja

    JEDNA ISPRAVKA: Prezime Milačić nije srpsko nego čisto crnogorsko!
    Citiram:
    ,,Milačić (romanizirano: Milazzi) je izvorno, crnogorsko prezime nastalo od srednjovjekovnog rodonačelnika bratstva, Mila sa nadimkom Milač, sina Ilika Laleva Drekalovića vojvode plemena Kuča, koji su dio današnje Crne Gore. Milo-Milač je rođen 1630. godine. Prezime Milačić je u ranijim stoljećima bilo vezano samo za Crnu Goru.”

  7. Goran

    Калачи потичу из села Калаче које се у 15веку налазило у Фатничком пољу код Билеће.Калачи су били православни Срби који су из тог села отишли у 16 веку према Дурмитору.Ту се братство поделило у две групе па једни одлазе према Мојковцу и одатле према Рожају,а друга група према Сарајеву,општина Прача,село Комрен.И једни и други Калачи и у Босни и ови код Рожаја су прихватили ислам.Православни Калаче из Корена су отишли у Далмацију,а из Калача код Рожаја у Војводину и Западну Србију.С обзиром да Тестирани Калач из Брскута има хапло групу И1 З63 у13946 могуће је да старије порекло Калачи воде из Дукађина,где се налази велики број родова са овом ретком хаплогрупом.На овом простору живели су од петог до седмог века Германски војници стражари у Византијским тврђавама,у широј околини Скадра.Дукађинци су били њихови посрбљени потомци који су у 14 и 15 веку исељавали у Херцеговину.Само име Калача долази од арбанашке речи Калаја што значи тврђава,кула.Калач може да значи и војник стражар у тврђави оружан великом тешком секиром.Одатле и назив Калача за велике тешке секире за сечење дрва.Иста реч Калач се користила и за западњачки мач,не за сабљу.Калача има и код Горажда,дошли од Билеће.

  8. Goran

    Калачи код Рожаја своје порекло везујју за Милачиће из Куча Дрекаловића.За неког Вуша Милачића и његове синове.Он се по селу прозвао Калач,и собзиром дасу Виши и његови синови били веома доминантни у селу логично сви су остали Калачи своје порекло везивали за Милачића.Ипак они су ту у Засмрече дошли много пре Милачића који су ту дошли у време прве похаре Куча.

  9. Goran

    Исправка село се зове Калац,у околини Билеће.Братсво је по овом селу добило име Калачи у Рожају и Калача у селу Комрен,општина Прача,Босна.

  10. SelcaKlimentas

    Ne vjerujem da su Kuci, ta I1 me buni. Drekalovici definitivno su svi iz bratstava na Medunu, Kosoru, Orahovu itd. EV-13>Z16661 i mnogi muslimani jesu u tom kraju Kuci. Postoji li neki Milacic da se testira? Mozda se Milac pribratio sa nekim Drekalovicem i ostalo je da su Milacici sa Brskut Drekalovici? Pozdrav.