Poreklo prezimena Lakušić

14. septembar 2013.

komentara: 0

Prezime Lakušić istražili su Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić u rubrici Koreni (frankfurtske „Vesti“):

 

G-đa Daniela Otašević, iz Duizburga, obraća nam se molbom da joj objasnimo poreklo ne samo njenog devojačkog prezimena Lekić, već i nekoliko drugih: drugog dedinog prezimena, Marković, ranije Knežević, devojačkog prezimena njene babe, Lakušić, i naravno njenog sadašnjeg, odnosno prezimena njenog svekra i supruga – Otašević. Danas dajemo prilog o “najizazovnijem” u ovom nizu, a ostala će doći na red, kasnije.

Lakušići su, kao što to i čitateljka navodi, familija iz plemena Vasojevića, sa slavom Aranđelovdan. Pripadaju bratstveničkoj grupi Novakovića, koja se “kao granati stub, pored stuba Rajevića, odvaja na istom stablu vasojevićkog plemena”. Treća grupa su Miomanovići. Naime, prvi predak od koga su se, pre 15. veka, narodili svi Vasojevići, bio je Vasoje, nemanjićki velikaš, knez ili vojvoda, sa Kosova. Predanje kazuje da je Vukan Nemanjić imao sina Kostadina, a on Vasoja, Vasoje Stefana, Stefan opet Kostadina, a Kostadin Vasa, koji se iselio u današnju Lijevu Rijeku. Tu je, navodno, imao prezime Vasojević kao porodično. On je imao tri sina: Raja (ime se izgovaralo i kao Ra’o), Novaka i Mija, odnosno Miomana. Novak je, pak, imao sinove: Nikeča, Rečka, Vuksana i, po jednoj od verzija, Vujicu. Od ove braće je niklo nekoliko familija. Od Marinka Nikečeva – Milikići, sa ogrankom Tomovići, Radevići s Đekićima, Mujovići, Kićovići i Lakušići. Od Bogdana Nikečeva –

Račići, sa ograncima Jelići i Vukovići, Asanovići, Boričići, Ljubići s Nikolićima i Mišovićima, Pantovići, Zekovići i Radunovići (Radonjići, Malevcići i Ivanovići). Od Vuksana – Dujovići s Marnićima, Bakići i Prelići. Od Rečka – Dragovići, Đulafići, Mimovići, Adžići i Babovići (sa ograncima Cakići, Vukovići, Durovići, Radojevići, Lakovići, koji su ranije zajedno nazivani Burduci).

Za druge familije, jedno predanje tvrdi da su takođe od Nikeča, a po drugom od spomenutog Vujice (koji bi bio ne sin nego unuk Nikečov). To su Orovići, Kočanovići, Salevići (sa ograncima Bandovići, Radojevići, Radosavljevići, Vukadinovići, Mitrovići, Đekovići, Matovići i još manji ogranak Zujovići). Do vremena između dva svetska rata, držalo se da se od Vasa narodilo 15 do 17 generacija (pasovâ) Novakovića. Po opštem, i bar u tom podatku, jedinstvenom predanju ovih bratstava, svi Novakovići i Rajevići vode poreklo iz sela Nožica u predeonoj celini Lijeva Rijeka, koji su se odatle, na račun slabijih plemena, širili dalje.

Što se Lakušića tiče, njihovo prezime je, svakako, nastalo po pretku Laku (Laki) koga su zvali Lakuš. Inače, u njihovom bratstvu, u Ljevaji, više predaka se isticalo hrabrošću i junačkim delima, tj., po rečima R. Vešovića, “njihovi stari su bili četnici i junaci”. Posebno se, u 19. veku, spominju Ivan i Nikola, koji su vodili čete po Novopazarskom sandžaku i Bosni i čak do Srbije, pa su opevani i kao osvetnici.

 

IZVOR: Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, „Koreni“, poreklo srpskih porodica i prezimena, rubrika iz frankfurtskih „Vesti“

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.