Порекло презимена Лакушић

14. септембар 2013.

коментара: 0

Презиме Лакушић истражили су Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић у рубрици Корени (франкфуртске „Вести“):

 

Г-ђа Даниела Оташевић, из Дуизбурга, обраћа нам се молбом да јој објаснимо порекло не само њеног девојачког презимена Лекић, већ и неколико других: другог дединог презимена, Марковић, раније Кнежевић, девојачког презимена њене бабе, Лакушић, и наравно њеног садашњег, односно презимена њеног свекра и супруга – Оташевић. Данас дајемо прилог о “најизазовнијем” у овом низу, а остала ће доћи на ред, касније.

Лакушићи су, као што то и читатељка наводи, фамилија из племена Васојевића, са славом Аранђеловдан. Припадају братственичкој групи Новаковића, која се “као гранати стуб, поред стуба Рајевића, одваја на истом стаблу васојевићког племена”. Трећа група су Миомановићи. Наиме, први предак од кога су се, пре 15. века, народили сви Васојевићи, био је Васоје, немањићки великаш, кнез или војвода, са Косова. Предање казује да је Вукан Немањић имао сина Костадина, а он Васоја, Васоје Стефана, Стефан опет Костадина, а Костадин Васа, који се иселио у данашњу Лијеву Ријеку. Ту је, наводно, имао презиме Васојевић као породично. Он је имао три сина: Раја (име се изговарало и као Ра’о), Новака и Мија, односно Миомана. Новак је, пак, имао синове: Никеча, Речка, Вуксана и, по једној од верзија, Вујицу. Од ове браће је никло неколико фамилија. Од Маринка Никечева – Миликићи, са огранком Томовићи, Радевићи с Ђекићима, Мујовићи, Кићовићи и Лакушићи. Од Богдана Никечева –

Рачићи, са огранцима Јелићи и Вуковићи, Асановићи, Боричићи, Љубићи с Николићима и Мишовићима, Пантовићи, Зековићи и Радуновићи (Радоњићи, Малевцићи и Ивановићи). Од Вуксана – Дујовићи с Марнићима, Бакићи и Прелићи. Од Речка – Драговићи, Ђулафићи, Мимовићи, Аџићи и Бабовићи (са огранцима Цакићи, Вуковићи, Дуровићи, Радојевићи, Лаковићи, који су раније заједно називани Бурдуци).

За друге фамилије, једно предање тврди да су такође од Никеча, а по другом од споменутог Вујице (који би био не син него унук Никечов). То су Оровићи, Кочановићи, Салевићи (са огранцима Бандовићи, Радојевићи, Радосављевићи, Вукадиновићи, Митровићи, Ђековићи, Матовићи и још мањи огранак Зујовићи). До времена између два светска рата, држало се да се од Васа народило 15 до 17 генерација (пасовâ) Новаковића. По општем, и бар у том податку, јединственом предању ових братстава, сви Новаковићи и Рајевићи воде порекло из села Ножица у предеоној целини Лијева Ријека, који су се одатле, на рачун слабијих племена, ширили даље.

Што се Лакушића тиче, њихово презиме је, свакако, настало по претку Лаку (Лаки) кога су звали Лакуш. Иначе, у њиховом братству, у Љеваји, више предака се истицало храброшћу и јуначким делима, тј., по речима Р. Вешовића, “њихови стари су били четници и јунаци”. Посебно се, у 19. веку, спомињу Иван и Никола, који су водили чете по Новопазарском санџаку и Босни и чак до Србије, па су опевани и као осветници.

 

ИЗВОР: Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, „Корени“, порекло српских породица и презимена, рубрика из франкфуртских „Вести“

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.