Poreklo prezimena, selo Trninić Brijeg (Drvar)

1. septembar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Trnjinića Brijeg (danas Trninić Brijeg), opština Drvar. Prema istraživanju Petra Rađenovića „Unac“ iz 1933-34. godine.

 

Trnjinića Brijeg je kao i sva sela Donjeg Unca dugo a usko selo! No dužina sela ne ide istim pravcem kojim i dužina Unačke Župe nego se s ovom unakrsno seče. Stoga svako ovo selo ima u svome sastavu po komadić župe i no komadić sviju onih strana, zaravni i pleća što se iznad Župe uzvijaju na obe strane sve do planinskih kosa, kao skrajnjih granica vidika. Selo ima prirodne granice samo prema zapadu i istoku. Na zapadu čine granice Misije i Jadovnik, na nstoku Klekovača i Crvljivica. Prema jugu n severu nema nikakve vidne granice, a ni po udaljenosti kuća ne može se raspoznavati gde prestaje jedno selo a otpočinje drugo.

Zemlje za obradu i za drugo iskorišćavanje na raznovrsnim su položajima.

Oranice nose ove nazive: Zavođe, Golubić, Drobnjak, Brijeg, Brdo, Rujarics, Ćulum, Miljačevac, Do Perića, Kukurijekovo, Duge Njive, Jezero, Kamenica, Đudurovac, Rečkovac, Šljemešce, Uvala.

Livade: Draga, Potok, Ćulum, Bara, Metla, Podovi, Bijesne Doline, Stražbenica Mala n Velika, Uvale, Brezovača, Brda, Lisine, Oklinak.

Pašnjaci: Golubić, Derež, Misije, Zlorad, Brina, Kamenica, Metla, Glavičica, Runjeva Njiva, Tavani.

Šume: Misije, Jadovnik, Tavani, Dolac, Lunjevača, Lisina.

Vode: Unac, Drobnjak, Rajinovac. Ovaj zadnji teče granicom do Drvara.

Izvori: Romića Točak, Miljačevac, Perića Vrelo, Radinovac, Zvečak, Zdjekica. Na Podovima i na Kamennci nema živih voda. Tamo upotrebljuju kišnicu iz bunareva suvozidnih ili u novije doba i cementiranih. Jedino u Otaševcu ima malo vreoce. Mlini su na Drobnjaku. Oni mogu podmirivati potrebe sela.

Koliba ima na više mesta, tako: nad Brinom 10, u Bijesnim Dolinama 4, Pod Ogratkom 3, u Otaševcu sedam. Većinom su i letnje i zimske, tek nekolike samo letnje.

Selo je razbijenog tipa. Deli se na šest krajeva: Trnjinića Brijeg, Prnjavor, Kamenica, Crvljivica (Rečkovac), Podovi, Otaševac. Ima svega 100 kuća. U glavnom kraju, Trnjinića Brijegu, kuće su prilično nablizu, tako da ovaj kraj pruža vid napola zbijenog naselja. Zanimljiva je činjenica da kraj Prnjavor nema veze s ostalim selom. Rastavlja ih zemljište sela Drvara. Taj kraj je nekada aga Trnjinića Brijega dobio u miraz pa ga i pripojio ovom selu.

U selu je sedam grobalja: Drvara, Pleć, Dražica, Ćulum, Kamenica, Crvljivica, Brdo. „Prnjavor se kopa na Spasovini.“ (Ovako narod kaže, umesto: „Mrtvaci iz Prnjavora kopaju se…“).

Selo je dobilo ime po najstarijoj i najsnažnijoj porodici. Krajevi su uglavnom dobili nazive zbog svog položaja i oblika. Prnjavor možda zbog nekadašnjeg manastira negde u blizini (na Spasovini?).

Na zemljištu Trnjinića Brijega nisu dosada nigde opaženi tragovi ili ostaci kakvih starih naselja ni davnašnjih građevina.

 

Poreklo porodica.

— Trnjinići (21 k.) slave Stevanjdan. Za njih je već rečeno da su starinom iz Hercegovine a ovamo došli iz Dalmacije.

Banjci (9 k.) slave Jovanjdan. Doselili pre bune iz Drinića. Bili pravo u Šipovljanima. Otuda pobegli od kuge i nastanili se ovde.

— Kecmani (9 k.) slave Vartolomijevdan. Posle Trnjinića oni su ovde najstariji. Obrad Kecman kazuje da su njehovi stari doselili iz Ravnih Kotara odmah kada i Trnjinići. Ovde se jedni prozvali Trikići i Materići.

Vladušić (1 k.) slavi Sv. Vrače. Doselno nz Tiškovca po okupaciji.

Bucalo (1 k.) slavi Đurđevdan. Priženio se pre 20 g. u kuću Vladušića, došao iz Tiškovca.

Srdić (1 k.) došao pre 20 g. iz Bastaha.

Kneževići (2 k.) slave Nikoljdan. Doselili po okupaciji iz Otona.

Grubori (4 k.) slave Đurđevdan. Doselio pre 80 g. iz Plavna u Dalmaciji.

Materići (10 k.) slave Vartolomijevdan. Oni su od roda Kecmana. Prozvani ovako po svome pretku koji je dobio izdeveno ime Matera.

Dešić (1 k.) slavi Nikoljdan. Doselio no okupaciji iz Otona.

Dukić (1 k.) slavi Đurđevdan. Došao po okupaciji iz Žagrovića u Dalmaciji.

Sopić (1 k.) slavi Jovanjdan. Doselili pre 70 g. nz Drinića. Zvali se Banjci pa po nretku im Stojanu, prozvanom Sopo, dobili novo prezime.

Vidović (1 k.) slavi Đurđevdan. Došao malo pre bune od Vidovića iz Štrbaca.

Arsići (2 k.) slave Đurđevdan. Doselili pre kojih 70 g. nz Tiškovca.

Dodizi (1 p. Dodig, 10 k.) slave Đurđevdan. Doselili vrlo davno po svoj prilici iz Dalmacije! Posle Trnjinića n Kecmana oni su najstariji ovde. Oni što su u Crvljivici izišli tamo s kućom još pre bune.

Sabljići (9 k.) slave Nikoljdan. Doselili iz Grahova pre 100—120 g.

Desnice (2 k.) slave Nikoljdan. Doselili po okuiaciji iz Srba.

Tanjga (1 k.) slavi Đurđevdan. Došao po okupaciji iz Dalmacije.

Jaglice (3 k.) slave Jovanjdan. Doselili po okupaciji iz Like.

Marić (1 k.) slavi Aranđelovdan. Prešao ovamo iz Tiškovca pre 20 g.

Bošnjak (1 k.) slavi Tripunjdan. Došao po okupaciji iz Crnog Vrha.

Trikići (7 k.) slave Vartolomijevdan. Oni su od roda Kecmana. Prozvani ovako po dedi Triki (Trivunu).

Rodić (1 k.) slavi Aranđelovdan. Doselio iz Tiškovca io okupacnjn.

Miljević (1 k.) slavi Stevanjdan. Doselio pre bune iz Raljevca u Dalmaciji.

Selili su odavde:Rizvani u Slavonnju, Trnjinići u Dobrnju, Dodizi u Lijevče, Kecmani u Lijevče, Sopići u Lijevče, Grubori u Ovče Polje.

Izumrli su Romići.

 

IZVOR: Petar Rađenović – Unac. NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA (knjiga 30) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga LVI), Beograd 1948.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Slavko Gruber

    Istraživajući poreklo prezimena Gruber naišao sam na podatak da je prezime Gruber upisano kao svečar krsne slave Đurđevdan u mestu Trninića-breg 1883. godine (videti: Šematizam Pravoslavne Mitropolije i Arhidejeceze Dabro- Bosanske iz 1882. godine, selo Trninića-Breg).

    Međutim, u knjizi (Poreklo sela Trnjinića Brijeg, danas Trninić Brijeg),opština Drvar. Prema istraživanju Petra Rađenovića “Unac” iz 1933-34. god.) umesto prezimena Gruber, pojavljuje se prezime Grubor, koji su se u Trninića brijeg “doselili pre 80 godina”.I Grubori slave Đurđevdan.

    Iz gornjeg teksta vidljivo je da pre 41 godinu, tj. 1883. godine Grubori nisu na popisu svečara slave Đurđevdan u Trninić-bregu.

    Prema neproverenim podacima do kojih sam došao u razgovoru sa viđenijim čovekom, koji se preziva Grubor, isti mi je objasnio da smo mi iz istog plemena, a da je to čuo od svoga pradeda.

    Ako neko ima saznanja o gore navedenom molim za odgovor.