Poreklo prezimena, sela Veliko i Malo Tičevo (Bosansko Grahovo)

30. avgust 2013.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela (Veliko i Malo) Tičevo, opština Bosansko Grahovo. Prema istraživanju Petra Rađenovića „Unac“ iz 1933-34. godine. 

Tičevo se nalazi na povećoj visoravni i pruža sliku malog polja. Na većoj je visini nego okolna naselja: Preodac, Podić i Šajinovac. Nigde mu površina nije ispod 1000 metara, a bregovi i vrščići uzdižu se još za 150—300 m. više. Selo je ograničeno s istoka Balinjačom, Strmcem i Glavicom, s juga padinom Šatora, sa zapada Špijom i Kukerdom, sa severa Gudajskim Kosama. Kuće su po okrajku ravni, malo uzdignute uza stranu. Sredinu ravni zauzele su livade, a krajeve oranice, koje se uspinju i uz blago nagnute strane.

Oranice nose nazive: Krčevine, Vedro Polje, Barice, Potkraj, Zajaruga, Brežnne, Ljubina Poljana, Kose, Potkućnice, Bijelo Vrelo, Vedrine, Masuli, Stari Kraj, Pod Prokosom.

Livade: Poljice, Bare, Puškašice, Uvala, Balinjača, Okrajci, Ljubino Polje, Bijelo Vrelo, Masuli, Stari Kraj, Gorice, Uvale, Modri Kuk.

Pašnjaci: Tijesno, Šljeme, Badnjeva Glavica, Kraj, Balinjača, Tavanci, Gudajske Kose, Veliki Strmac, Mali Strmac, Sijenac, Šajinovac.

Šume: Gusti Borik, Šljeme, Uvale, Špija, Badnjeva Glavica, Gudajske Drage, Šajinovac, Mlinnšta.

Vode: Jaruga dolazi nz Malog Tičeva, teče poljem, uliva se u Ponor. Gudaja izvire u Gudajskim Dragama, Crno Vrelo utiče u Gudaju, Mliništa u Ljeskovicu. Manjih vrela nma dosta, tako: Stubao, Točak, Bijelo Vrelo, Malešev Do, Klanac, Vrelo, Bunarić. Na potocima nma u dovoljnoj meri mlinčića te se selo ne pati za meljivo.

Na Gudaji ima n sedam stupa za valjanje sukna. Po udaljenijim livadama ima koliba, gde stoka bude spočetka zime dok ne potroši seno. Tako su u Gorici dve kolibe, u Starom Kraju dve, u Trtića Dolu dve, u Tarovinama dve, u Modrom Kuku pet.

Selo je razbijenog tiia. Deli se na dva znatno odvojena i razmaknuta zaseoka: Veliko Tičevo i Malo Tičevo. U V. Tičevu su se smestile tri porodične grupe, među kojima se više granica ne može odmah na prvi pogled da primeti. Malo Tičevo raspada se u dve sasvim odvojene grupe. Celo selo ima 62 kuće.

Groblja su dva: Donje Groblje i Jovića Groblje. Ima starih grobova i u Ljubinoj Poljani. O tome zašto je selo dobilo ovakvo ime, ne čuju se nikakve iriče.

Tragova starine primećuje se na Oštroj Glavici. Tu je razvalina neke stare građevine. Vidi se hrpa kamenja obrasla u travu, a nađe se i hrbina. Nađen je na tome mestu mali žrvnjić od običnog kamena.

 

Poreklo porodica.

Današnje najstarije porodice u Tičevu žive ovde tako oko 200 godina.

Višekrune (24 k.) slave Jovanjdan. Doselili iz Dalmacije kao najstarija porodica.

Jovići (26 k.) slave Nikoljdan. Naselili odmah ubrzo nosle Višekruna iz Hercegovine.

Jagodići (5 k.) slave Nikoljdan. Spadaju među najstarije porodice. Njihova predanja su iznesena u opštem delu.

Jarić (1 k.) slavi Nikoljdan. Doselili ire 100—150 g. iz Tiškovca (Grahovo). Bilo ih više, pa jedni otselili još ire bune u Šehovce (Mrkonjićgrad), a drugi izumrli.

Prpe (6 k.) slave Jovanjdan. Doselili pre 150—180 g. iz okoline Šibenika u Dalmaciji. Njihov predak utekao otuda od vojske, na ovuda najpre hodao po najmu, a posle napravio kuću. Prpe su se nekada zvali Ćulibrci. Bili najpre u V. Tičevu pod Balinjačom. Pre 100 g. prešli u M. Tičevo. Selili odavde njihovi ogranci u Baraće, Trijebovo, Goleše i Motike.

 

IZVOR: Petar Rađenović – Unac. NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA (knjiga 30) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga LVI), Beograd 1948.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Branko J.Bišekruna

    Istina,Višekrune u Tičevu su se doselili iz Dalmacije iz sela OTON kod Knina (gdje sam i ja rođen) prije oko 200 godina.
    Dr.Marko Sinobad iz Knina:Crtice iz istorije otonskog kraja,saradnik u Ministarstvu za kulturu RH u Šibeniku,navodi priču Davida Višekrune iz Tičeva; meni je 81 (1881.)godina,a moj čukunđed sa svjih petero braće doselili su u Tičevo direktno iz Otona iz Dalmacije.To bi tako i moglo biti prije 200 godina.
    2010.godine ,na parastosu našem rođaku Milošu u Barajevu smo se prebrojali i bilo nas je još živih 83 duše,svi iz Otona,rasejani po cijelom svijetu,tako da danas i poslije RH ”braniteljctva”-oluje tamo nas biše nema.SA ponosom smo prebrojali da nas ima 28 fakultetski obrazovanih od toga su petorica doktori nauka i ujedno univerzitetski profesori.dvojica nisu više u životu (2019) dok su dvoje diplomirali.
    Višekrune u Otonu su slavili krsnu slavu Sv.. Jovana Krstitelja.

  2. Branko J.Bišekruna

    Prisjetio sam se priče,predanja o nama vezano za Oton i Tičevo..
    Kod nas se oduvjek provlačila priča o našem porijeklu.
    Već spomenuti Dr.Marko Sinobad,arheolog iz Knina,saradnik u ministarstvu kulture RH u Šibeniku, piše u Istoriji Otna da su se u Oton Višekrune (i ostali suseljani) doselili/dobježali pred Turcima iz Bosne iz sela Bjelaj kod Bosanskog Petrovca 1692.godine.
    Sagradili su crkvu Sv.propoka Ilije 1700-e godine,a prvo Bogosluženje je obavljeno 1702.Povlači se i priča da su puno prije sagradili crkvu SV.Petra na kraj sela u zaseoku Bender (Oton Bender što na turskom jeziku znači Budžak) koju su u svađi srušili,pa gradili ovu spomenutu u ‘centreu sela’.Može biti da su ovo selo nastanjivali neki drugi hrišćani jer se ovđe nalaze i grobovi hrišćanske/pravoslavne orjentacije.Tome će se G.Marko malo posvetiti.
    Priča govori da su iz Bosne došli uz ostale i dva brata Višekrune.No,jednom od njih nije se sviđao ovaj kraj jer je jako ravan pa zato i nesiguran.Istina,kraj je kamenit i pasivan ali ta se ravvica sa manjum brdašcima proteže sve do nora (cc 50 km).
    No,mgao bi to biti onaj čukunđed Davidov,ali to nemože biti prije 200 godina,nego negđe oko 300 godina.
    Ovu priču ćemo oraditi sa dr.Sinobadom pa možda se i on javi sa svojom pričom
    Ovo je moj mali doprinos priči o našem poreklu vezano za Oton i Tičevo.