Poreklo prezimena, selo Brezovice (Čačak) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva selo Brezovice (Brezovica), grad Čačak. Prema istraživanju Miroslava Mila Mojsilovića i Radovana M. Marinkovića objavljenom u Čačanskom glasu Poreklo stanovništva selo Brezovice (Brezovica), grad Čačak. Prema istraživanju Miroslava Mila Mojsilovića i Radovana M. Marinkovića objavljenom u Čačanskom glasu Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Brezovice (Čačak)

Poreklo prezimena, selo Brezovice (Čačak)

Poreklo stanovništva selo Brezovice (Brezovica), grad Čačak. Prema istraživanju Miroslava Mila Mojsilovića i Radovana M. Marinkovića objavljenom u Čačanskom glasu 1.februara 1980. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Ninoslav Kuzmanović.

 

Koliko je nama poznato, niko studioznije nije proučavao poreklo stanovnika Brezovica, sela čačanske opštine koje se nalazi na samom vencu planine Jelice prema Dragačevu. Naši pokušaji u tom pravcu dali su samo određene rezultate, koje iznosimo, tražeći, istovremeno, od znalaca da nam pomognu, ako smo negde pogrešili.

Brezovice su krajem 1979. godine imale 54 domaćinstva.

Selo je, kažu meštani, dobilo ime po brezovim šumama na severnim padinama Jelice, gde se naselje i nalazi.

Najstarija prošlost Brezovica nije proučena. A da je tu život trajao odavno, svedoči činjenica da se sadašnje seosko groblje nalazi na mestu neproučene stare nekropole. Praistorijske ili kasnije? – nije poznato.

Inače, zna se da su Brezovice 1820. godine imale pet kuća, sedam oženjenih i 22 aračke glave. Naredne godine one su ulazile u sastav goračkog sreza, a sve do završetka drugog svetskog rata administrativno su pripadale Dragačevu.

Najbrojnije familije, ujedno i najstarije, su: Majstorovići, Milekići i Bojovići. Kada su doseljene, tu su našle samo Baraliće, kojih više nema.

Domaćinstva ovog sela raspoređena su po „džematima“, kojih je šest:

Poljana zauzima jugoistočni deo sela. Tu žive: Sarići (jedna kuća), Avramovići (jedna kuća) i Majstorovići (četiri kuće).

Selište je do Poljane, prema severu. U njemu su: Majstorovići (10 k), Sremčevići (jedna kuća) i Avramovići (jedna kuća).

Garkovina je do Selišta. Tu je šest kuća Majstorovića.

U Prljuši (Dolovina) žive: Majstorovići (šest kuća) i Milekići (jedna kuća).

U Velikoj bašči su: Bojovići (sedam kuća), Milekići (sedam kuća), Majstorovići (jedna kuća) i Todorovići (jedna kuća).

Bućinac je najseverniji deo sela. Tu su: Ćendići (jedna kuća), Kaplarevići (jedna kuća), Vukićevići (jedna kuća), Petrovići (tri kuće), Majstorovići (jedna kuća) i Radovići (jedna kuća).

Pokojnici se sahranjuju u jedno groblje, koje je u blizini Selišta. Ono je formirano, kako rekosmo, oko starog groblja, koje meštani nazivaju „grčkim“.

U Brezovicama, utvrđeno je, nema starosedelaca.

Evo kada su doseljeni sadašnji rodovi…

Bojovići (7 k) i Milekići (8 k) su jedan rod. Doseljeni su u Karađorđevo doba iz Štavlja kod Sjenice. Došao je neki Veselin sa suprugom Utvom, koja je bila bula, pa ju je Veselin preoteo od Turaka. Oni su imali šest sinova: Boja, Mileku (Miliku), Lazara, Raosava, Radisava i Joksima. Od Boja su Bojovići, od Mileke (Milike) su Milekići (Milikići). Od Lazara su Lazovići u Kačulicama, od Raosava – Raosavljevići u Kačulicama i Žaočanima, a od Radisava – Radisavčevići u Kačulicama. Joksima su, kažu pamćenici, ubili hajduci. On nije ostavio potomke, jer nije bio oženjen.

Majstorovići (24 k) su takođe doseljeni u Karađorđevo doba iz sela Gradac na reci Vapi (kod Sjenice). Došao je neki Miloš, majstor – kovač, pa su od njegovog zanimanja uzeli prezime.

Kaplarevići (tri kuće) su doseljeni oko 1860. godine iz dragačevskih Milatovića.

Petrovići (tri kuće) su došli oko 1860. godine iz Radobuđe kod Arilja.

Sarići (jedna kuća) su takođe došli oko 1860. godine iz dragačevskih Vlasteljica, gde su doseljeni iz Gornjeg Dubca.

Avramovići (dve kuće) su pripuzi od 1870. godine iz obližnjih Vlasteljica.

Radovići (jedna kuća) su doseljeni, početkom XX veka, iz susednog Rajca.

Vukićevići (dve kuće) su doseljeni u vreme prvog svetskog rata iz dragačevskih Milatovića.

Ćendići (jedna kuća); iz dragačevskih Guberevaca je 1925. godine došao Svetomir Ćendić kao usinak u Milekiće.

Sremčevići (jedna kuća); iz Petnice je posle drugog svetskog rata privenčan Slobodan Sremčević u Majstoroviće.

Todorovići (jedna kuća); iz Pekčanice (opština Kraljevo) se 1960. godine privenčao Predrag Todorović u Milekiće…

 

Eto, to su naša saznanja o porekli stanovništva Brezovica. Do njih smo došli čitajući matične knjige, zapisane sa spomenika i čitulje, ali i na osnovu kazivanja sadašnjih generacija. Napiminjemo da su u ovom selu živa sećanja na vreme doseljavanja njihovih predaka.

 

IZVOR: Istraživanje Miroslava Mila Mojsilovića i Radovana M. Marinkovića objavljeno u Čačanskom glasu 1. februara 1980. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Ninoslav Kuzmanović.


Komentari (1)

  • Ćendić Slobodan

    Da li postoji jos neki podatak o Svetomiru Ćendiću iz Breyovica jer me zanima zbog rodoslova.Zanima me njegov otac,majka,deda,pradeda i dalje.On je moj deda.Takodje sa babine strane me zanimaju Majstoroviči….Dragića Majstorović mi je pradeda,solunac odlikovan vise puta,voleo bih da znam kako su se zvali i ko su bili njegovi preci….Molim Vas ako ima bilo kakvih podataka obavestite me mailom.Slobodan Ćendić Požega

    Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top