Poreklo prezimena, selo Rtiješ (Mostar)

16. avgust 2013.

komentara: 5

Poreklo stanovništva sela Rtiješ, u Bišću, kod Mostara. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Pored puta Mostar – Buna, na prisojnoj strani i na tjemenu brda Mukoše.

Seljaci su mahom kmetovi, ali svaki ima i svoje zemlje. Age su Muslomani i pravoslavni iz Mostara.

Dio sela na prisojnoj strani zvoe se Rtiješ, a na vrhu brda je Lakiševina. Prvi dio ima 25 kuća koje su raspoređene u četiri manje, u pravcu SZ-JI poredane grupice, a u drugom 8 kuća. Uz to je jedna kuća s desne strane ceste, uz Neretvu.

Od čega je seosko ime nastalo, ne znaju. Pričaju da je selo postalo od ”zbjega”. Kad je nekad kuga morila i kad je Baćeviće pomorila, pobjegla su neka čeljad iz Baćevića u šumu i zasnovali današnje selo. Koji su to bili stanovnici, ne znase. Današnji stanovnici su svi doseljeni poslije te kuge.

Osim nekih, dosta mladih, grobova nema u ovom selu drugih starina.

* Najstarija porodica CRNOGORCI pričaju da su se prije 150 godina doselili iz Crne Gore (ne zna ili iz Cuca ili iz Bjelica). Porodica gotovo samrla. Slave Jovanjdan.

* Iza Crnogoraca odmah su doselile KARADEGLIJE iz Herceg Novoga. Slave Đurđevdan.

* Po starini treći KRNJEUŠIĆI doselili su zbog krvi iz Zubaca, stajali su u Mulinama (Dubrave), a odatle prije 100 godina na čitluk u Rtiješ. Slave ?

* Iza njih su, ima gotovo 100 godina, doselili MEDANI iz Hrasna zbog nepoznata uzroka. Ovdje ih je posljednja kuga zatekla. Slave Jovanjdan.

* Osim pravoslavnih prije posljednje kuge, stanovali su Muslomani DILAVERI, koji su ovdje samrli.

Iza posljednje kuge, doselile su se ove porodice:

* VUKOVIĆI su porijeklom iz Stare Zagore, živjeli su u Dubravama, pa su ovdje prešli na čitluk. Slave Jovanjdan.

* BERBEROVIĆI su došli prije 50 godina iz Bogodola ”zbog rđe”. Slave Jovanjdan.

* JELAČIĆA djed prije 80 godina doselio je iz Dabrice, a starina im je od Trebinja. Slave Klimunjdan.

* VANOVIĆI su odnekle iz Dalmacije doselili prije 50 godina. Slave Đurđevdan.

* JURIĆI su doselili zbog siromaštva prije 50 godina sa Slipčića. Slave Jovanjdan.

* MIHIĆ je prije 10 godina kupio ovdje zemlju, pa se preselio iz Dubrava. Slavi Nikoljdan.

* Muslomani PECE su prije kratkog vrmena preselili na svoju zemlju iz Mostara.

* Muslomani BULJUBAŠIĆI doselili su iza okupacije iz Nikšića.

* U Lakiševinama žive ŠUPLJOGLAVI iz Ivaniševići. Djed Šupljoglava doselio je prije 80 godina od Trebinja (gdje ih i sad ima). Nekad su se zvali Nikolići. Slave ?

* IVANIŠEVIĆI su starinom iz Petrovića (Oputna Rudina), ovdje ih preselio aga iz Bogodola s lijeve strane Neretve. Ima ih još u Nevesinju i Mostaru. Slave Jovanjdan.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. goran saponjic

    Za jelacice moguce da su oni direktni potomcii ljubibratica iz trebinja.i jedno i drugo pleme hg j2bm205 sto se tice vitkovoca oni su doselili iz nevesinja u trebinje nevidim krvnu vezu jelacica i vitkovica.mozda su neki ljubibratici ziveli i na severu kod foce u zupi govza grad jelec tu se prozvali jelacici.posle se odatle neki vratili u trebinje jer tesko je razumeti otkud knez stanoje jelacic trebinjac u sutjesci i kalinoviku tj otkud jelacici u 14veku u srednjoj bosni ili su mozda jelacici i rodjeni u jelecu kod foce pa kasnije otisli za trebinje zbog jako dominantnih kudelinovica odlazili po raznim selima u popovom polju.

  2. goran saponjic

    Ako moze neko da mi odgovori otkud jelacici iz trebinja slava sv kliment u stednjoj bosni otkud knez stanoje jelacic od ljubibratica trebinjci na dvoru kralja tvrtka srednja bosna dali su jelacici zaista trebinjci ili su ljubibratici ziveli kod foce.molim ako neko zna istoriju ove dve familije

    • Nebojša Novaković

      A možeš li ti Gorane da objasniš zašto si pominjao haplogrupu J2b1 i da li je zaista neko od vašeg roda testiran?

      Nadam se da se ne šališ sa tim stvarima?

      Pozdrav

  3. goran saponjic

    Nebojsa zasto da nepomenem hg godijelji veoma obiman tekst i veoma jasan o hg j2b i ljubibraticima i njihovim potomcima jelacicima zao mi je samo sto se jos neki jelacic nije testirao lakse bi se utvrdila istorija te familije i resile kontraverze odakle su poreklom da moj rodjak je testiran hg j2b ali ja vidim da se velik broj ljubitelja porekla testirao pokaza rezultat i nista vise mnogima je i dalje potpuno nejasno od kog plemena tj familije poticu.inace analiza godilja na poreklu je izuzetna prica samo mi je zao sto nema vise analize ljubibratica i njihovih potomaka

  4. goran saponjic

    Ako su jelacici iz trebinja j2b godilji onda bi trebalo da su i svi jokanovici stevanjstaci i selakovici ista hg poreklo od stanoja jelacica o ovim familijama je nazalost vrlo malo pisano meni je uz hg godijelji petar askraba prvi i jedinido sada ukazao na poreklo od jokanovica jelacica trebinjaca potomci kneza stanoja