Порекло презимена, село Ртијеш (Мостар)

Порекло становништва села Ртијеш, у Бишћу, код Мостара. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

Поред пута Мостар – Буна, на присојној страни и на тјемену брда Мукоше.

Сељаци су махом кметови, али сваки има и своје земље. Аге су Мусломани и православни из Мостара.

Дио села на присојној страни звое се Ртијеш, а на врху брда је Лакишевина. Први дио има 25 кућа које су распоређене у четири мање, у правцу СЗ-ЈИ поредане групице, а у другом 8 кућа. Уз то је једна кућа с десне стране цесте, уз Неретву.

Од чега је сеоско име настало, не знају. Причају да је село постало од ”збјега”. Кад је некад куга морила и кад је Баћевиће поморила, побјегла су нека чељад из Баћевића у шуму и засновали данашње село. Који су то били становници, не знасе. Данашњи становници су сви досељени послије те куге.

Осим неких, доста младих, гробова нема у овом селу других старина.

* Најстарија породица ЦРНОГОРЦИ причају да су се прије 150 година доселили из Црне Горе (не зна или из Цуца или из Бјелица). Породица готово самрла. Славе Јовањдан.

* Иза Црногораца одмах су доселиле КАРАДЕГЛИЈЕ из Херцег Новога. Славе Ђурђевдан.

* По старини трећи КРЊЕУШИЋИ доселили су због крви из Зубаца, стајали су у Мулинама (Дубраве), а одатле прије 100 година на читлук у Ртијеш. Славе ?

* Иза њих су, има готово 100 година, доселили МЕДАНИ из Храсна због непозната узрока. Овдје их је посљедња куга затекла. Славе Јовањдан.

* Осим православних прије посљедње куге, становали су Мусломани ДИЛАВЕРИ, који су овдје самрли.

Иза посљедње куге, доселиле су се ове породице:

* ВУКОВИЋИ су поријеклом из Старе Загоре, живјели су у Дубравама, па су овдје прешли на читлук. Славе Јовањдан.

* БЕРБЕРОВИЋИ су дошли прије 50 година из Богодола ”због рђе”. Славе Јовањдан.

* ЈЕЛАЧИЋА дјед прије 80 година доселио је из Дабрице, а старина им је од Требиња. Славе Климуњдан.

* ВАНОВИЋИ су однекле из Далмације доселили прије 50 година. Славе Ђурђевдан.

* ЈУРИЋИ су доселили због сиромаштва прије 50 година са Слипчића. Славе Јовањдан.

* МИХИЋ је прије 10 година купио овдје земљу, па се преселио из Дубрава. Слави Никољдан.

* Мусломани ПЕЦЕ су прије кратког врмена преселили на своју земљу из Мостара.

* Мусломани БУЉУБАШИЋИ доселили су иза окупације из Никшића.

* У Лакишевинама живе ШУПЉОГЛАВИ из Иванишевићи. Дјед Шупљоглава доселио је прије 80 година од Требиња (гдје их и сад има). Некад су се звали Николићи. Славе ?

* ИВАНИШЕВИЋИ су старином из Петровића (Опутна Рудина), овдје их преселио ага из Богодола с лијеве стране Неретве. Има их још у Невесињу и Мостару. Славе Јовањдан.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. goran saponjic

  Za jelacice moguce da su oni direktni potomcii ljubibratica iz trebinja.i jedno i drugo pleme hg j2bm205 sto se tice vitkovoca oni su doselili iz nevesinja u trebinje nevidim krvnu vezu jelacica i vitkovica.mozda su neki ljubibratici ziveli i na severu kod foce u zupi govza grad jelec tu se prozvali jelacici.posle se odatle neki vratili u trebinje jer tesko je razumeti otkud knez stanoje jelacic trebinjac u sutjesci i kalinoviku tj otkud jelacici u 14veku u srednjoj bosni ili su mozda jelacici i rodjeni u jelecu kod foce pa kasnije otisli za trebinje zbog jako dominantnih kudelinovica odlazili po raznim selima u popovom polju.

 2. goran saponjic

  Ako moze neko da mi odgovori otkud jelacici iz trebinja slava sv kliment u stednjoj bosni otkud knez stanoje jelacic od ljubibratica trebinjci na dvoru kralja tvrtka srednja bosna dali su jelacici zaista trebinjci ili su ljubibratici ziveli kod foce.molim ako neko zna istoriju ove dve familije

  • Небојша Новаковић

   А можеш ли ти Горане да објасниш зашто си помињао хаплогрупу J2b1 и да ли је заиста неко од вашег рода тестиран?

   Надам се да се не шалиш са тим стварима?

   Поздрав

 3. goran saponjic

  Nebojsa zasto da nepomenem hg godijelji veoma obiman tekst i veoma jasan o hg j2b i ljubibraticima i njihovim potomcima jelacicima zao mi je samo sto se jos neki jelacic nije testirao lakse bi se utvrdila istorija te familije i resile kontraverze odakle su poreklom da moj rodjak je testiran hg j2b ali ja vidim da se velik broj ljubitelja porekla testirao pokaza rezultat i nista vise mnogima je i dalje potpuno nejasno od kog plemena tj familije poticu.inace analiza godilja na poreklu je izuzetna prica samo mi je zao sto nema vise analize ljubibratica i njihovih potomaka

 4. goran saponjic

  Ako su jelacici iz trebinja j2b godilji onda bi trebalo da su i svi jokanovici stevanjstaci i selakovici ista hg poreklo od stanoja jelacica o ovim familijama je nazalost vrlo malo pisano meni je uz hg godijelji petar askraba prvi i jedinido sada ukazao na poreklo od jokanovica jelacica trebinjaca potomci kneza stanoja