Порекло презимена, село Сараново (Рача)

15. август 2013.

коментара: 3

Порекло становништва села Сараново, општина Рача. Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године.

 

Топографске прилике.

Куће овога села налазе се по странама брда Звездана, Покозице и Јелена и спуштају се до у долину Јасенице, где су школа и црква. Услед деоба куће се пењу све више уз ова брда. На левој обали Јасенице, у њеној долини, на месту где се укрштају путеви из Раче и Наталинаца и одатле воде за Паланку, налази се крај Поља.

Село употребљава воду са ђермова и извора. Главнији су извори: „у Дубочару“, „Бунар у Змајевцу”, „Бунар у Дугићима”.

Село је разбијеног типа, подељено на крајеве: Граца, Бодљик, Буковија, Дубочар и Поља. Остојања између крајева су неједнака. Поља су од школе удаљена 2—3 км.

 

Порекло породица и старине.

Најстарије породице су:

Богдановићи 11 к. Слава: св. Никола. Куће им биле у Селишту до Блатара. Не знају порекло.

Обренски (Игњатовићи, Илићи, Милошевићи, Пантићи, Миливојевићи, Савићи, Гавриловићи, Тодоровићи, Андрићи) 40 к. Слава: св. Јован. Доселио се чукундеда Обрен. Не знају кад и одакле. После ових су су доселили Дугићи, Ивановићи, Арнаутовићи и остале породице.

Дугићи (Кидишевићи, Лазаревићи, Симићи) 83 к. Слава: св. Аранђел. Доселили се чукундедови Дуга и Кидиш од Сјенице. За време пропасти бежали у Срем где су неки и остали, и ови се врате. Од њих су отишли на своје имање у Ђурђево (лепенички) Дугићи (Павловићи, Прокићи).

Ивошевићи 35 к. Слава: св. Ђорђе. Доселио се чукун-деда Ивош. Стара породица. За време пропасти* пребегли у Срем:, где је остало пола фамилије. Из Срема се вратила четири човека и три жене. Један брат отишао у Лапово (лепенички) и од њега су Којанићи.

Арнаутовићи (Радосављевићи, Обрадовићи) 26 к. Слава: св. Игњат. Доселио су чукундеда Радован „из Арнаутске“.

Лакићи (Бранисављевићи) 23 к. Слава: св. Ђорђе. Старином су од Пирота. Николићи у Сипићу (лепенички) и ПавловићиВићентијевићи у Сепцима род су са овима. Бежали у Срем 1813. г.

Стевановићи (Топаловићи) 6 к. Слава: св. Аранђел. Деда Стеван пре деведесет година дошао из Кнића (гружански) жени у кућу.

Шћекићи (Ранковићи, Милојевићи, Живковићи) 13 к. Слава: св. Аранђел. Дошао од Берана (Црногорска Брда) прадед Шћека. Неки су се одселили у Баре (Ђурђево) на имање.

Карићи (Станкићи) 22 к. Слава: св. Никола. Доселио се прадед из Бједине Вароши (Стари Влах). Од ових су Карићи у Ђурђеву, где су отишли на трла.

Ђурићи (Јанићи) 26 к. Слава: св Ђурђиц. Досељени „од Бијелог Поља—Сјенице“.

Николчићи 6 к. Слава: св. Аранђел. Доселио се деда Николча „Бугарин“ од Тимока. Дошао „пошто се у Шумадији смирило”.

Милановићи 20 к. Слава: св. Аранђел. Доселио се прадед од Новог Пазара.

Миленовићи (Радосављевићи) 10 к. Слава: св. Никола.. Доселио се деда Милен из Петруша (заглавски-тимочки) где имају фамилију.

Стамболићи 3 к. Слава: св. Аранђел. Фамилија су са Милановићима.

Настићи 7 к. Слава: св. Аранђел. Дошли пре 130 година од Сјенице.

Карићи 3 к. Слава: св. Лука. Мати их довела из Поповића (ресавски, моравски).

Стаменовићи (Костићи, Павловићи) 16 к. Доселила се три брата из Ошљана (тимочки).

Савковићи (Јоцићи, Ивановићи) 10 к. Слава: св. Ђурђиц. Доселили се из Јаковца (заглавски, тимочки) за време Устанка.

Дунићи 6 к. Слава: св. Мрата. Стари се доселили из Црне Горе. За време пропасти 1813. бежали преко.

Цветковић 1 к. Слава: св Пантелија. Дошао пре 30 г. из Врања.

Живуловићи (Арсићи) 16 к. Слава: св. Петка. Доселио се деда Живул од Тимока.

Миљковић 1 к. Служио код Живуловића и ту остао.

Филиповићи 2 к. Слава: св. Врачи. Мати довела њиховог оца као дечка из Страгара.

Пре 30—40 г. поједине породице су се почеле спуштати преко Јасенице на своја имања и засновале су крај Поља, где су данас:

Лакићи 2 к. од Лакића.

Марковићи 2 к. 0д Игњатовића.

Бранисављевић 1 к. од Бранисављевића.

Дугићи 6 к. од Дугића.

Богдановић 1 к. од Богдановића.

Димитријевић 1 к. Слава: св. Аранђел. Доселио се из Клоке. У Клоку дошао из Маловишта.

Голобочани 2 к. Доселили се из Голобока. Они су се први доселили у овај крај, где су имали воденицу. У Голобоку имају фамилију (Шилопајци досељени из Шилопаја — качерски).

Из Саранова су се одселила пре 130 г. два брата Никола и Стека у Селевац (смедеревски). Од њих је данас велика фамилија Гитарића у Селевцу и Добродолу. Славе: св. Климентија и доселили су се у Сараново у исто време и из истог краја одакле су и Кузмићи у Мраморцу.

 

Село има два гробља: старо гробље у Сирчану и ново на Звездану. Има трагова од старог „џидовског гробља“.

 

ИЗВОР: Боривоје М. Дробњаковић, „Јасеница“.  НАСЕЉА И ПОРЕКЛО СТАНОВНИШТВА  (књига 13) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига XXV), Београд 1923.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. vladimir

  pokusavam da nadjem svoje poreklo,prezivam se todorovic,moj deda miodrag,u nekim dokumentima mihajlo,imao je starijeg brata vladimira,rodjeni su u raci kragujevackoj,otac im se zvao dragutin,ili dragic,a majka navodno marija,ili mara.roditelji su im umrli kad su bili mali,pa su oni navodno odrasli u nekom sirotistu za decu oficira vojske kraljevine srbije u beogradu.sve to znam ili neznam iz dedine price,na zalost njega vise nema a istina je tamo negde,slava nam je navodno sveti nikola.voleo bih da znam pravu isinu,ako neko moze da mi pomogne…..hvala

  • Račanin

   Ima puno Todorovica u Saranovu sto mladjih to i starih. Srdacni ljudi i domacini . Najbolje da odes i popricas i pronacices sve . Ne mozes da promasis u Saranovo polje ( put Raca – Topola) imas tablu za zaseok Todorovici tu svu svi oni. Svrati i saznaj sve .

 2. Jele

  Dobar dan.

  Majka mog čukundede, Ljubica, beše iz Saranova. Bila je kćerka Radosava Baćevića, kako kažu knjige venčanih. Udala se 1860. godine za Dimitrija, čukundedovog oca. Zanima me kako se sada preziva porodica od koje je potekla. To je sve što me zanima. Zahvalan u napred. Pozdrav.

  P. S.
  Ovde piše da su u Saranovu bile dve porodice Radosavljević. Prva slavi Sv. Ignjata, a druga Sv. Nikolu, pa sam mišljenja da sam veoma moguće u srodstvu sa jednom od njih dve.