Порекло презимена, село Сараново (Рача)

15. августа 2013.

коментара: 2

Порекло становништва села Сараново, општина Рача. Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године.

 

Топографске прилике.

Куће овога села налазе се по странама брда Звездана, Покозице и Јелена и спуштају се до у долину Јасенице, где су школа и црква. Услед деоба куће се пењу све више уз ова брда. На левој обали Јасенице, у њеној долини, на месту где се укрштају путеви из Раче и Наталинаца и одатле воде за Паланку, налази се крај Поља.

Село употребљава воду са ђермова и извора. Главнији су извори: „у Дубочару“, „Бунар у Змајевцу”, „Бунар у Дугићима”.

Село је разбијеног типа, подељено на крајеве: Граца, Бодљик, Буковија, Дубочар и Поља. Остојања између крајева су неједнака. Поља су од школе удаљена 2—3 км.

 

Порекло породица и старине.

Најстарије породице су:

Богдановићи 11 к. Слава: св. Никола. Куће им биле у Селишту до Блатара. Не знају порекло.

Обренски (Игњатовићи, Илићи, Милошевићи, Пантићи, Миливојевићи, Савићи, Гавриловићи, Тодоровићи, Андрићи) 40 к. Слава: св. Јован. Доселио се чукундеда Обрен. Не знају кад и одакле. После ових су су доселили Дугићи, Ивановићи, Арнаутовићи и остале породице.

Дугићи (Кидишевићи, Лазаревићи, Симићи) 83 к. Слава: св. Аранђел. Доселили се чукундедови Дуга и Кидиш од Сјенице. За време пропасти бежали у Срем где су неки и остали, и ови се врате. Од њих су отишли на своје имање у Ђурђево (лепенички) Дугићи (Павловићи, Прокићи).

Ивошевићи 35 к. Слава: св. Ђорђе. Доселио се чукун-деда Ивош. Стара породица. За време пропасти* пребегли у Срем:, где је остало пола фамилије. Из Срема се вратила четири човека и три жене. Један брат отишао у Лапово (лепенички) и од њега су Којанићи.

Арнаутовићи (Радосављевићи, Обрадовићи) 26 к. Слава: св. Игњат. Доселио су чукундеда Радован „из Арнаутске“.

Лакићи (Бранисављевићи) 23 к. Слава: св. Ђорђе. Старином су од Пирота. Николићи у Сипићу (лепенички) и ПавловићиВићентијевићи у Сепцима род су са овима. Бежали у Срем 1813. г.

Стевановићи (Топаловићи) 6 к. Слава: св. Аранђел. Деда Стеван пре деведесет година дошао из Кнића (гружански) жени у кућу.

Шћекићи (Ранковићи, Милојевићи, Живковићи) 13 к. Слава: св. Аранђел. Дошао од Берана (Црногорска Брда) прадед Шћека. Неки су се одселили у Баре (Ђурђево) на имање.

Карићи (Станкићи) 22 к. Слава: св. Никола. Доселио се прадед из Бједине Вароши (Стари Влах). Од ових су Карићи у Ђурђеву, где су отишли на трла.

Ђурићи (Јанићи) 26 к. Слава: св Ђурђиц. Досељени „од Бијелог Поља—Сјенице“.

Николчићи 6 к. Слава: св. Аранђел. Доселио се деда Николча „Бугарин“ од Тимока. Дошао „пошто се у Шумадији смирило”.

Милановићи 20 к. Слава: св. Аранђел. Доселио се прадед од Новог Пазара.

Миленовићи (Радосављевићи) 10 к. Слава: св. Никола.. Доселио се деда Милен из Петруша (заглавски-тимочки) где имају фамилију.

Стамболићи 3 к. Слава: св. Аранђел. Фамилија су са Милановићима.

Настићи 7 к. Слава: св. Аранђел. Дошли пре 130 година од Сјенице.

Карићи 3 к. Слава: св. Лука. Мати их довела из Поповића (ресавски, моравски).

Стаменовићи (Костићи, Павловићи) 16 к. Доселила се три брата из Ошљана (тимочки).

Савковићи (Јоцићи, Ивановићи) 10 к. Слава: св. Ђурђиц. Доселили се из Јаковца (заглавски, тимочки) за време Устанка.

Дунићи 6 к. Слава: св. Мрата. Стари се доселили из Црне Горе. За време пропасти 1813. бежали преко.

Цветковић 1 к. Слава: св Пантелија. Дошао пре 30 г. из Врања.

Живуловићи (Арсићи) 16 к. Слава: св. Петка. Доселио се деда Живул од Тимока.

Миљковић 1 к. Служио код Живуловића и ту остао.

Филиповићи 2 к. Слава: св. Врачи. Мати довела њиховог оца као дечка из Страгара.

Пре 30—40 г. поједине породице су се почеле спуштати преко Јасенице на своја имања и засновале су крај Поља, где су данас:

Лакићи 2 к. од Лакића.

Марковићи 2 к. 0д Игњатовића.

Бранисављевић 1 к. од Бранисављевића.

Дугићи 6 к. од Дугића.

Богдановић 1 к. од Богдановића.

Димитријевић 1 к. Слава: св. Аранђел. Доселио се из Клоке. У Клоку дошао из Маловишта.

Голобочани 2 к. Доселили се из Голобока. Они су се први доселили у овај крај, где су имали воденицу. У Голобоку имају фамилију (Шилопајци досељени из Шилопаја — качерски).

Из Саранова су се одселила пре 130 г. два брата Никола и Стека у Селевац (смедеревски). Од њих је данас велика фамилија Гитарића у Селевцу и Добродолу. Славе: св. Климентија и доселили су се у Сараново у исто време и из истог краја одакле су и Кузмићи у Мраморцу.

 

Село има два гробља: старо гробље у Сирчану и ново на Звездану. Има трагова од старог „џидовског гробља“.

 

ИЗВОР: Боривоје М. Дробњаковић, „Јасеница“.  НАСЕЉА И ПОРЕКЛО СТАНОВНИШТВА  (књига 13) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига XXV), Београд 1923.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. vladimir

    pokusavam da nadjem svoje poreklo,prezivam se todorovic,moj deda miodrag,u nekim dokumentima mihajlo,imao je starijeg brata vladimira,rodjeni su u raci kragujevackoj,otac im se zvao dragutin,ili dragic,a majka navodno marija,ili mara.roditelji su im umrli kad su bili mali,pa su oni navodno odrasli u nekom sirotistu za decu oficira vojske kraljevine srbije u beogradu.sve to znam ili neznam iz dedine price,na zalost njega vise nema a istina je tamo negde,slava nam je navodno sveti nikola.voleo bih da znam pravu isinu,ako neko moze da mi pomogne…..hvala

    • Račanin

      Ima puno Todorovica u Saranovu sto mladjih to i starih. Srdacni ljudi i domacini . Najbolje da odes i popricas i pronacices sve . Ne mozes da promasis u Saranovo polje ( put Raca – Topola) imas tablu za zaseok Todorovici tu svu svi oni. Svrati i saznaj sve .