Poreklo prezimena, selo Saranovo (Rača)

15. avgust 2013.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Saranovo, opština Rača. Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića „Jasenica“ od 1920. do 1922. godine.

 

Topografske prilike.

Kuće ovoga sela nalaze se po stranama brda Zvezdana, Pokozice i Jelena i spuštaju se do u dolinu Jasenice, gde su škola i crkva. Usled deoba kuće se penju sve više uz ova brda. Na levoj obali Jasenice, u njenoj dolini, na mestu gde se ukrštaju putevi iz Rače i Natalinaca i odatle vode za Palanku, nalazi se kraj Polja.

Selo upotrebljava vodu sa đermova i izvora. Glavniji su izvori: „u Dubočaru“, „Bunar u Zmajevcu”, „Bunar u Dugićima”.

Selo je razbijenog tipa, podeljeno na krajeve: Graca, Bodljik, Bukovija, Dubočar i Polja. Ostojanja između krajeva su nejednaka. Polja su od škole udaljena 2—3 km.

 

Poreklo porodica i starine.

Najstarije porodice su:

Bogdanovići 11 k. Slava: sv. Nikola. Kuće im bile u Selištu do Blatara. Ne znaju poreklo.

Obrenski(Ignjatovići, Ilići, Miloševići, Pantići, Milivojevići, Savići, Gavrilovići, Todorovići, Andrići) 40 k. Slava: sv. Jovan. Doselio se čukundeda Obren. Ne znaju kad i odakle. Posle ovih su su doselili Dugići, Ivanovići, Arnautovići i ostale porodice.

Dugići(Kidiševići, Lazarevići, Simići) 83 k. Slava: sv. Aranđel. Doselili se čukundedovi Duga i Kidiš od Sjenice. Za vreme propasti bežali u Srem gde su neki i ostali, i ovi se vrate. Od njih su otišli na svoje imanje u Đurđevo (lepenički) Dugići (Pavlovići, Prokići).

Ivoševići 35 k. Slava: sv. Đorđe. Doselio se čukun-deda Ivoš. Stara porodica. Za vreme propasti* prebegli u Srem:, gde je ostalo pola familije. Iz Srema se vratila četiri čoveka i tri žene. Jedan brat otišao u Lapovo (lepenički) i od njega su Kojanići.

Arnautovići(Radosavljevići, Obradovići) 26 k. Slava: sv. Ignjat. Doselio su čukundeda Radovan „iz Arnautske“.

Lakići (Branisavljevići) 23 k. Slava: sv. Đorđe. Starinom su od Pirota. Nikolići u Sipiću (lepenički) i PavlovićiVićentijevići u Sepcima rod su sa ovima. Bežali u Srem 1813. g.

Stevanovići(Topalovići) 6 k. Slava: sv. Aranđel. Deda Stevan pre devedeset godina došao iz Knića (gružanski) ženi u kuću.

Šćekići(Rankovići, Milojevići, Živkovići) 13 k. Slava: sv. Aranđel. Došao od Berana (Crnogorska Brda) praded Šćeka. Neki su se odselili u Bare (Đurđevo) na imanje.

Karići (Stankići) 22 k. Slava: sv. Nikola. Doselio se praded iz Bjedine Varoši (Stari Vlah). Od ovih su Karići u Đurđevu, gde su otišli na trla.

Đurići(Janići) 26 k. Slava: sv Đurđic. Doseljeni „od Bijelog Polja—Sjenice“.

Nikolčići 6 k. Slava: sv. Aranđel. Doselio se deda Nikolča „Bugarin“ od Timoka. Došao „pošto se u Šumadiji smirilo”.

Milanovići 20 k. Slava: sv. Aranđel. Doselio se praded od Novog Pazara.

Milenovići (Radosavljevići) 10 k. Slava: sv. Nikola.. Doselio se deda Milen iz Petruša (zaglavski-timočki) gde imaju familiju.

Stambolići 3 k. Slava: sv. Aranđel. Familija su sa Milanovićima.

Nastići 7 k. Slava: sv. Aranđel. Došli pre 130 godina od Sjenice.

Karići 3 k. Slava: sv. Luka. Mati ih dovela iz Popovića (resavski, moravski).

Stamenovići (Kostići, Pavlovići) 16 k. Doselila se tri brata iz Ošljana (timočki).

Savkovići (Jocići, Ivanovići) 10 k. Slava: sv. Đurđic. Doselili se iz Jakovca (zaglavski, timočki) za vreme Ustanka.

Dunići 6 k. Slava: sv. Mrata. Stari se doselili iz Crne Gore. Za vreme propasti 1813. bežali preko.

Cvetković 1 k. Slava: sv Pantelija. Došao pre 30 g. iz Vranja.

Živulovići (Arsići) 16 k. Slava: sv. Petka. Doselio se deda Živul od Timoka.

Miljković 1 k. Služio kod Živulovića i tu ostao.

Filipovići 2 k. Slava: sv. Vrači. Mati dovela njihovog oca kao dečka iz Stragara.

Pre 30—40 g. pojedine porodice su se počele spuštati preko Jasenice na svoja imanja i zasnovale su kraj Polja, gde su danas:

Lakići 2 k. od Lakića.

Markovići 2 k. 0d Ignjatovića.

Branisavljević 1 k. od Branisavljevića.

Dugići 6 k. od Dugića.

Bogdanović 1 k. od Bogdanovića.

Dimitrijević 1 k. Slava: sv. Aranđel. Doselio se iz Kloke. U Kloku došao iz Malovišta.

Golobočani 2 k. Doselili se iz Goloboka. Oni su se prvi doselili u ovaj kraj, gde su imali vodenicu. U Goloboku imaju familiju (Šilopajci doseljeni iz Šilopaja — kačerski).

Iz Saranova su se odselila pre 130 g. dva brata Nikola i Steka u Selevac (smederevski). Od njih je danas velika familija Gitarića u Selevcu i Dobrodolu. Slave: sv. Klimentija i doselili su se u Saranovo u isto vreme i iz istog kraja odakle su i Kuzmići u Mramorcu.

 

Selo ima dva groblja: staro groblje u Sirčanu i novo na Zvezdanu. Ima tragova od starog „džidovskog groblja“.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, „Jasenica“.  NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. vladimir

    pokusavam da nadjem svoje poreklo,prezivam se todorovic,moj deda miodrag,u nekim dokumentima mihajlo,imao je starijeg brata vladimira,rodjeni su u raci kragujevackoj,otac im se zvao dragutin,ili dragic,a majka navodno marija,ili mara.roditelji su im umrli kad su bili mali,pa su oni navodno odrasli u nekom sirotistu za decu oficira vojske kraljevine srbije u beogradu.sve to znam ili neznam iz dedine price,na zalost njega vise nema a istina je tamo negde,slava nam je navodno sveti nikola.voleo bih da znam pravu isinu,ako neko moze da mi pomogne…..hvala

    • Račanin

      Ima puno Todorovica u Saranovu sto mladjih to i starih. Srdacni ljudi i domacini . Najbolje da odes i popricas i pronacices sve . Ne mozes da promasis u Saranovo polje ( put Raca – Topola) imas tablu za zaseok Todorovici tu svu svi oni. Svrati i saznaj sve .

  2. Jele

    Dobar dan.

    Majka mog čukundede, Ljubica, beše iz Saranova. Bila je kćerka Radosava Baćevića, kako kažu knjige venčanih. Udala se 1860. godine za Dimitrija, čukundedovog oca. Zanima me kako se sada preziva porodica od koje je potekla. To je sve što me zanima. Zahvalan u napred. Pozdrav.

    P. S.
    Ovde piše da su u Saranovu bile dve porodice Radosavljević. Prva slavi Sv. Ignjata, a druga Sv. Nikolu, pa sam mišljenja da sam veoma moguće u srodstvu sa jednom od njih dve.