Порекло презимена, село Попшица (Сврљиг) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Попшица, општна Сврљиг. Према матиичним књигама Манастира Светог Архангела Гаврила (Попшица / Пирковац ) од 1852. до данас, као и прем Порекло становништва села Попшица, општна Сврљиг. Према матиичним књигама Манастира Светог Архангела Гаврила (Попшица / Пирковац ) од 1852. до данас, као и прем Rating:
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Попшица (Сврљиг)

Порекло презимена, село Попшица (Сврљиг)

Порекло становништва села Попшица, општна Сврљиг. Према матиичним књигама Манастира Светог Архангела Гаврила (Попшица / Пирковац ) од 1852. до данас, као и према породичним предањима. Приредио сарадник портала Порекло Синиша Милојковић.

 

На основу археолошких налаза читава долина Беле Реке у којој је Попшица има континуитет становања још од неолита.

Село се налази пописано у Турским Пореским књигама, дефтерима већ 1454. године.

Али село је више пута расељавано и засељавано под турском окупацијом.

Већина данашњих родова прате своје порекло од Карађорђевих времена.

Радосављевићи: фамилије БАКАЛЦИМилојковићи и ЉОТИНЦИВићентијевићи и Миленковићи. Славе Светог Николу. Оснивач рода Радосав је дошао из села Црвење са Тресибабе.

Стефановићи: фамилије ЋОПИНЦИЈовановићи и ПЕТКОВЦИ Петковићи као и Трифуновићи из Пирковца. Славе Светог Ђорђа. По предању потичу од два брата које је мајка из Нишке Каменице, после боја на Чегру, склонила у Попшицу где се поново удала.

Живадиновићи: фамилија БИБИНЦИРајковићи и Динићи. Староседеоци. Славе Светог Николу.

Мирковићи: фамилије ТРУБАЧОВЦИДинићи, Михајловићи и Никићи. Досељени из Ливоча са Косова. Славе Светог Ранђела. Родоначелник Дина Мирковић рођ. 1812 у Ливочу и брат му Миљко од кога су Миљковићи.

Ђокићи: фамилије ЛЕРЦИМарковићи и Живковићи, ДЗАНИНЦИСтанковићи и ЂУРИНЦИ. Староседеоци. Славе Светог Ђорђа.

Крстићи: фамилија ЈЕЗДИНЦИСтанковићи и Крстићи. Дошли са Косова у сродству са Мирковићима. Славе Светог Ранђела.

Мијајловићи: фамилије ШМАЈИНЦИМијајловићи, ДАНДИНЦИМилановићи, ГАВГУЉЦИМирићи и Станимировићи. Славе Светог Мрату. Дошли из села Понор са Тресибабе.

Живадиновићи: фамилије ПАВЛОВЦИПавловићи и МЕРАКЛИЈЦИ – Перићи. Славе Светог Јована. Староседеоци.

Ђорђевићи: фамилија ЈЕРЕМИЈИНЦИЂорђевићи и Јеремијићи. Славе Светог Николу. Када се Село након избеглиштва вратило из околине Панчева затекли су само Јеремијнце који су дошли од негде.

 

ИЗВОР:  Матичне Књиге Манастира Светог Архангела Гаврила ( Попшица / Пирковац ) од 1852. године до данас, као и на основу породичних предања. Приредио сарадник портала Порекло Синиша Милојковић.

 


Коментари (20)

 • Milan

  Da li postoji neki zapis o Mitićima,u Popšici poznatiji kao Grci?

  Одговори
  • Небојша

   Пронашао сам само податак да славе Св. Николу. Надимак „Грци“ можда упућује на цинцарско порекло.

   Одговори
  • niša petronijević

   Вероватно се ради о Каракачанима који су се са нестанком Турске престали бавити полуномадским сточарењем ( од Олимпа па до Старе Планине ). Они су Билинзи – двојезични ( Српски и Грчки ), славе Славу и себе сматрају Србима иако их и други својатају нпр. Грци.

   Одговори
 • Danijela

  Interesuje me ko je Milan koji se raspituje o Miticima (Grcima), posto sam ja iz te familije.
  Pozdrav, Danijela Mitic

  Одговори
 • Игор

  Мој прадеда је из Попшице, породица Милић, звали су их Врачкићи, славио је славу св. Јован, али нема ништа о њима у тексту?

  Одговори
 • olja

  Pozdrav mene interesuje sta je sa ilijicima posto vidim nema ih nigde poz

  Одговори
  • niša petronijević

   Према причи Љубе Илијића ( из Фамилије Шољинци ) а коју је чуо од једног старца из фамилије Врачкићеви, обе ове фамилије су дошле из околине Берана која је још увек била под Турцима ( све до 1912-те ) у слободну Попшицу ( слободна још од 1833 ). Шољинци су пре доласка у Попшици боравили неко време у Алексиначком Поморављу тачније у Тешици.
   Једна занимљивост : у најстаријим Матичним Књигама, када се још ту и тамо уписивало презиме на старински начин стоји : Миладин Шољ и Марија из Попшице добијају ћерку Божану 30.09. 1855. рођење пријављује Стојко Бранковић такође из Попшице а дете крсти Парох Цркве Рашинске ( Ман. Св. Архангел Гаврило ) Живко Нешић. Необично је презиме Шољ јер су до 1860 -те деца су носила презиме по оцу а жена по мужу али је било и изузетака када су придошлице донеле неко своје карактеристично презиме из старог краја.

   Одговори
 • olivera

  pozdrav moja porodica je iz popsice prezivaju se ILIJIC a o njima ne pise nista.Slave sv jovana.unapred zahvalna

  Одговори
 • Marislav

  Siki, iskopaj ovako nešto i za meštane Kopajkošare. Veliki pozdrav.

  Одговори
 • Natasa Jovic exPavlovic

  Zelim da pohvalim autora teksta na utrošenom vremenu i energiji da sve sistematizuje. Ipak moram da ukažem na jedan propust. Moj otac je bio iz Pošice, makja mu je iz familije Dandinci- Milanovići, sve činjenice su tačne u ovom slučaju ali je deda Pavlović, familija Pašinci oni su bili starosedeoci i živeli su u delu sela između Krsta i reke, slave Sv. Nikolu. Kao jedan od potomaka ove familije želele sam da iznesem ovu činjenicu.
  Veliki pozdrav

  Одговори
  • vulic

   Не поминју се нигде ни Вулићи,славе светог Аранђела.Видим да црквене кнјиге нису баш најтачније. Велики поздрав из Крагујевца

   Одговори
   • nemanja vulic

    pozdrav
    ja sam nemanja vulic od oca djordja i njegovog oca zivojina koji je iz sela popcica
    dali imamo neje rodbinske veze
    krsna slava nam je sv arhandjel

    Одговори
    • vulic

     Ja sam Vulic Vladimir od oca Dragana dede Sofronija koji je rodjen u Popsici ,ziveo u Nisu.Rodjeni brat mog dede je pokojni Aleksandar Vulic,a njegov sin a moj stric Dobrica Vulic.

     Одговори
    • siniša bakalac

     Вулићи су грана једне велике Фамилије која је је почетком XIX века дошла са Косова из села Ливоч у Косовском Поморављу. Цела Фамилија се населила у Попшици на Левој обали Копајске Реке где се и данас налази њено језгро. Из те једне Фамилије настало је неколико нових фамилија : Јездинци ( Крстићи и Станковићи ), Гроздићеви ( Вулићи ), Ђелкини ( Миљковићи ) Трубачовци ( Динићи ) Мускини ( Никићи ) и Тасини ( Михајловићи ) Сви славе Св Ранђел и сви имају удео у једној Водници јер су са Косова дошли са нешто Дуката којима су купили једну Воденицу која је и данас власништво свих чланова те Фамаилије. У матичним књигама стоји Дина Мирковић ( родоначелник Динића, Никића и Михајловића ) умро 1894 у Попшици а рођен је 1812 у Ливочу. Његов отац се звао Мирко а млађи Брат Миљко од кога су Миљковићи..

     Одговори
 • Zorica

  Поштовани,
  интересује ме даље порекло породице Минић пошто се не појављује овде. Крсна слава је Свети Ђорђе. Најдаље што ми је познато је да су били у селу када је било 12 кућа, негде средином 19 века. Фамилија је ваљда Ардинци.

  Одговори
 • Suza

  Pozdrav Siki interesuje me poreklo porodice Nikolic ili Ċoskiċovi slave svetog Nikolu ,moja majka je iz te familije,

  Одговори
 • Violeta

  Prezime Milošević se ne pominje?
  Da li postoji zapis ovog prezimena?
  Hvala

  Одговори
 • Dragan

  Komsije u Matejevcu su mi familija DZANINI tj Stankovici. Imaju li oni veze sa navedenom familijom iz Popsice. Interesuje me i da li postoji familija Brankovici u Popsici i Kopajkosari.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top