Порекло презимена, село Попшица (Сврљиг)

15. јула 2013.

коментара: 22

Порекло становништва села Попшица, општна Сврљиг. Према матиичним књигама Манастира Светог Архангела Гаврила (Попшица / Пирковац ) од 1852. до данас, као и према породичним предањима. Приредио сарадник портала Порекло Синиша Милојковић.

 

На основу археолошких налаза читава долина Беле Реке у којој је Попшица има континуитет становања још од неолита.

Село се налази пописано у Турским Пореским књигама, дефтерима већ 1454. године.

Али село је више пута расељавано и засељавано под турском окупацијом.

Већина данашњих родова прате своје порекло од Карађорђевих времена.

Радосављевићи: фамилије БАКАЛЦИМилојковићи и ЉОТИНЦИВићентијевићи и Миленковићи. Славе Светог Николу. Оснивач рода Радосав је дошао из села Црвење са Тресибабе.

Стефановићи: фамилије ЋОПИНЦИЈовановићи и ПЕТКОВЦИ Петковићи као и Трифуновићи из Пирковца. Славе Светог Ђорђа. По предању потичу од два брата које је мајка из Нишке Каменице, после боја на Чегру, склонила у Попшицу где се поново удала.

Живадиновићи: фамилија БИБИНЦИРајковићи и Динићи. Староседеоци. Славе Светог Николу.

Мирковићи: фамилије ТРУБАЧОВЦИДинићи, Михајловићи и Никићи. Досељени из Ливоча са Косова. Славе Светог Ранђела. Родоначелник Дина Мирковић рођ. 1812 у Ливочу и брат му Миљко од кога су Миљковићи.

Ђокићи: фамилије ЛЕРЦИМарковићи и Живковићи, ДЗАНИНЦИСтанковићи и ЂУРИНЦИ. Староседеоци. Славе Светог Ђорђа.

Крстићи: фамилија ЈЕЗДИНЦИСтанковићи и Крстићи. Дошли са Косова у сродству са Мирковићима. Славе Светог Ранђела.

Мијајловићи: фамилије ШМАЈИНЦИМијајловићи, ДАНДИНЦИМилановићи, ГАВГУЉЦИМирићи и Станимировићи. Славе Светог Мрату. Дошли из села Понор са Тресибабе.

Живадиновићи: фамилије ПАВЛОВЦИПавловићи и МЕРАКЛИЈЦИ – Перићи. Славе Светог Јована. Староседеоци.

Ђорђевићи: фамилија ЈЕРЕМИЈИНЦИЂорђевићи и Јеремијићи. Славе Светог Николу. Када се Село након избеглиштва вратило из околине Панчева затекли су само Јеремијнце који су дошли од негде.

 

ИЗВОР:  Матичне Књиге Манастира Светог Архангела Гаврила ( Попшица / Пирковац ) од 1852. године до данас, као и на основу породичних предања. Приредио сарадник портала Порекло Синиша Милојковић.

 

Коментари (22)

Одговорите

22 коментара

 1. Violeta

  Prezime Milošević se ne pominje?
  Da li postoji zapis ovog prezimena?
  Hvala

 2. Dragan

  Komsije u Matejevcu su mi familija DZANINI tj Stankovici. Imaju li oni veze sa navedenom familijom iz Popsice. Interesuje me i da li postoji familija Brankovici u Popsici i Kopajkosari.

  • siniša

   Dzanini tj Dzaninci sa prezimenom Stanković jesu iz Popšice i deo su jedne velike Familije. u KOPAJKOŠARI postoji prezime Branković a u XIX veku je postojalo i u Popšici u familiji koja je došla sa Tresibabe selo Ponor