Порекло презимена, село Попшица (Сврљиг)

15. јул 2013.

коментара: 24

Порекло становништва села Попшица, општна Сврљиг. Према матиичним књигама Манастира Светог Архангела Гаврила (Попшица / Пирковац ) од 1852. до данас, као и према породичним предањима. Приредио сарадник портала Порекло Синиша Милојковић.

 

На основу археолошких налаза читава долина Беле Реке у којој је Попшица има континуитет становања још од неолита.

Село се налази пописано у Турским Пореским књигама, дефтерима већ 1454. године.

Али село је више пута расељавано и засељавано под турском окупацијом.

Већина данашњих родова прате своје порекло од Карађорђевих времена.

Радосављевићи: фамилије БАКАЛЦИМилојковићи и ЉОТИНЦИВићентијевићи и Миленковићи. Славе Светог Николу. Оснивач рода Радосав је дошао из села Црвење са Тресибабе.

Стефановићи: фамилије ЋОПИНЦИЈовановићи и ПЕТКОВЦИ Петковићи као и Трифуновићи из Пирковца. Славе Светог Ђорђа. По предању потичу од два брата које је мајка из Нишке Каменице, после боја на Чегру, склонила у Попшицу где се поново удала.

Живадиновићи: фамилија БИБИНЦИРајковићи и Динићи. Староседеоци. Славе Светог Николу.

Мирковићи: фамилије ТРУБАЧОВЦИДинићи, Михајловићи и Никићи. Досељени из Ливоча са Косова. Славе Светог Ранђела. Родоначелник Дина Мирковић рођ. 1812 у Ливочу и брат му Миљко од кога су Миљковићи.

Ђокићи: фамилије ЛЕРЦИМарковићи и Живковићи, ДЗАНИНЦИСтанковићи и ЂУРИНЦИ. Староседеоци. Славе Светог Ђорђа.

Крстићи: фамилија ЈЕЗДИНЦИСтанковићи и Крстићи. Дошли са Косова у сродству са Мирковићима. Славе Светог Ранђела.

Мијајловићи: фамилије ШМАЈИНЦИМијајловићи, ДАНДИНЦИМилановићи, ГАВГУЉЦИМирићи и Станимировићи. Славе Светог Мрату. Дошли из села Понор са Тресибабе.

Живадиновићи: фамилије ПАВЛОВЦИПавловићи и МЕРАКЛИЈЦИ – Перићи. Славе Светог Јована. Староседеоци.

Ђорђевићи: фамилија ЈЕРЕМИЈИНЦИЂорђевићи и Јеремијићи. Славе Светог Николу. Када се Село након избеглиштва вратило из околине Панчева затекли су само Јеремијнце који су дошли од негде.

 

ИЗВОР:  Матичне Књиге Манастира Светог Архангела Гаврила ( Попшица / Пирковац ) од 1852. године до данас, као и на основу породичних предања. Приредио сарадник портала Порекло Синиша Милојковић.

 

Коментари (24)

Одговорите

24 коментара

  1. Milan

    Da li postoji neki zapis o Mitićima,u Popšici poznatiji kao Grci?

    • Небојша Новаковић

      Пронашао сам само податак да славе Св. Николу. Надимак “Грци” можда упућује на цинцарско порекло.

    • niša petronijević

      Вероватно се ради о Каракачанима који су се са нестанком Турске престали бавити полуномадским сточарењем ( од Олимпа па до Старе Планине ). Они су Билинзи – двојезични ( Српски и Грчки ), славе Славу и себе сматрају Србима иако их и други својатају нпр. Грци.

  2. Danijela

    Interesuje me ko je Milan koji se raspituje o Miticima (Grcima), posto sam ja iz te familije.
    Pozdrav, Danijela Mitic

  3. Игор

    Мој прадеда је из Попшице, породица Милић, звали су их Врачкићи, славио је славу св. Јован, али нема ништа о њима у тексту?

  4. olja

    Pozdrav mene interesuje sta je sa ilijicima posto vidim nema ih nigde poz

    • niša petronijević

      Према причи Љубе Илијића ( из Фамилије Шољинци ) а коју је чуо од једног старца из фамилије Врачкићеви, обе ове фамилије су дошле из околине Берана која је још увек била под Турцима ( све до 1912-те ) у слободну Попшицу ( слободна још од 1833 ). Шољинци су пре доласка у Попшици боравили неко време у Алексиначком Поморављу тачније у Тешици.
      Једна занимљивост : у најстаријим Матичним Књигама, када се још ту и тамо уписивало презиме на старински начин стоји : Миладин Шољ и Марија из Попшице добијају ћерку Божану 30.09. 1855. рођење пријављује Стојко Бранковић такође из Попшице а дете крсти Парох Цркве Рашинске ( Ман. Св. Архангел Гаврило ) Живко Нешић. Необично је презиме Шољ јер су до 1860 -те деца су носила презиме по оцу а жена по мужу али је било и изузетака када су придошлице донеле неко своје карактеристично презиме из старог краја.

  5. olivera

    pozdrav moja porodica je iz popsice prezivaju se ILIJIC a o njima ne pise nista.Slave sv jovana.unapred zahvalna

  6. Marislav

    Siki, iskopaj ovako nešto i za meštane Kopajkošare. Veliki pozdrav.

  7. Natasa Jovic exPavlovic

    Zelim da pohvalim autora teksta na utrošenom vremenu i energiji da sve sistematizuje. Ipak moram da ukažem na jedan propust. Moj otac je bio iz Pošice, makja mu je iz familije Dandinci- Milanovići, sve činjenice su tačne u ovom slučaju ali je deda Pavlović, familija Pašinci oni su bili starosedeoci i živeli su u delu sela između Krsta i reke, slave Sv. Nikolu. Kao jedan od potomaka ove familije želele sam da iznesem ovu činjenicu.
    Veliki pozdrav

    • vulic

      Не поминју се нигде ни Вулићи,славе светог Аранђела.Видим да црквене кнјиге нису баш најтачније. Велики поздрав из Крагујевца

      • nemanja vulic

        pozdrav
        ja sam nemanja vulic od oca djordja i njegovog oca zivojina koji je iz sela popcica
        dali imamo neje rodbinske veze
        krsna slava nam je sv arhandjel

        • vulic

          Ja sam Vulic Vladimir od oca Dragana dede Sofronija koji je rodjen u Popsici ,ziveo u Nisu.Rodjeni brat mog dede je pokojni Aleksandar Vulic,a njegov sin a moj stric Dobrica Vulic.

        • siniša bakalac

          Вулићи су грана једне велике Фамилије која је је почетком XIX века дошла са Косова из села Ливоч у Косовском Поморављу. Цела Фамилија се населила у Попшици на Левој обали Копајске Реке где се и данас налази њено језгро. Из те једне Фамилије настало је неколико нових фамилија : Јездинци ( Крстићи и Станковићи ), Гроздићеви ( Вулићи ), Ђелкини ( Миљковићи ) Трубачовци ( Динићи ) Мускини ( Никићи ) и Тасини ( Михајловићи ) Сви славе Св Ранђел и сви имају удео у једној Водници јер су са Косова дошли са нешто Дуката којима су купили једну Воденицу која је и данас власништво свих чланова те Фамаилије. У матичним књигама стоји Дина Мирковић ( родоначелник Динића, Никића и Михајловића ) умро 1894 у Попшици а рођен је 1812 у Ливочу. Његов отац се звао Мирко а млађи Брат Миљко од кога су Миљковићи..

  8. Zorica

    Поштовани,
    интересује ме даље порекло породице Минић пошто се не појављује овде. Крсна слава је Свети Ђорђе. Најдаље што ми је познато је да су били у селу када је било 12 кућа, негде средином 19 века. Фамилија је ваљда Ардинци.

  9. Suza

    Pozdrav Siki interesuje me poreklo porodice Nikolic ili Ċoskiċovi slave svetog Nikolu ,moja majka je iz te familije,