Poreklo prezimena, selo Popšica (Svrljig)

15. jul 2013.

komentara: 24

Poreklo stanovništva sela Popšica, opštna Svrljig. Prema matiičnim knjigama Manastira Svetog Arhangela Gavrila (Popšica / Pirkovac ) od 1852. do danas, kao i prema porodičnim predanjima. Priredio saradnik portala Poreklo Siniša Milojković.

 

Na osnovu arheoloških nalaza čitava dolina Bele Reke u kojoj je Popšica ima kontinuitet stanovanja još od neolita.

Selo se nalazi popisano u Turskim Poreskim knjigama, defterima već 1454. godine.

Ali selo je više puta raseljavano i zaseljavano pod turskom okupacijom.

Većina današnjih rodova prate svoje poreklo od Karađorđevih vremena.

Radosavljevići: familije BAKALCIMilojkovići i LJOTINCIVićentijevići i Milenkovići. Slave Svetog Nikolu. Osnivač roda Radosav je došao iz sela Crvenje sa Tresibabe.

Stefanovići: familije ĆOPINCIJovanovići i PETKOVCI Petkovići kao i Trifunovići iz Pirkovca. Slave Svetog Đorđa. Po predanju potiču od dva brata koje je majka iz Niške Kamenice, posle boja na Čegru, sklonila u Popšicu gde se ponovo udala.

Živadinovići: familija BIBINCIRajkovići i Dinići. Starosedeoci. Slave Svetog Nikolu.

Mirkovići: familije TRUBAČOVCIDinići, Mihajlovići i Nikići. Doseljeni iz Livoča sa Kosova. Slave Svetog Ranđela. Rodonačelnik Dina Mirković rođ. 1812 u Livoču i brat mu Miljko od koga su Miljkovići.

Đokići: familije LERCIMarkovići i Živkovići, DZANINCIStankovići i ĐURINCI. Starosedeoci. Slave Svetog Đorđa.

Krstići: familija JEZDINCIStankovići i Krstići. Došli sa Kosova u srodstvu sa Mirkovićima. Slave Svetog Ranđela.

Mijajlovići: familije ŠMAJINCIMijajlovići, DANDINCIMilanovići, GAVGULJCIMirići i Stanimirovići. Slave Svetog Mratu. Došli iz sela Ponor sa Tresibabe.

Živadinovići: familije PAVLOVCIPavlovići i MERAKLIJCI – Perići. Slave Svetog Jovana. Starosedeoci.

Đorđevići: familija JEREMIJINCIĐorđevići i Jeremijići. Slave Svetog Nikolu. Kada se Selo nakon izbeglištva vratilo iz okoline Pančeva zatekli su samo Jeremijnce koji su došli od negde.

 

IZVOR:  Matične Knjige Manastira Svetog Arhangela Gavrila ( Popšica / Pirkovac ) od 1852. godine do danas, kao i na osnovu porodičnih predanja. Priredio saradnik portala Poreklo Siniša Milojković.

 

Komentari (24)

Odgovorite

24 komentara

  1. Violeta

    Prezime Milošević se ne pominje?
    Da li postoji zapis ovog prezimena?
    Hvala

  2. Dragan

    Komsije u Matejevcu su mi familija DZANINI tj Stankovici. Imaju li oni veze sa navedenom familijom iz Popsice. Interesuje me i da li postoji familija Brankovici u Popsici i Kopajkosari.

    • siniša

      Dzanini tj Dzaninci sa prezimenom Stanković jesu iz Popšice i deo su jedne velike Familije. u KOPAJKOŠARI postoji prezime Branković a u XIX veku je postojalo i u Popšici u familiji koja je došla sa Tresibabe selo Ponor