Poreklo prezimena, selo Prijezdić (Valjevo)

30. jun 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Prijezdić (po knjizi Prijezdići), grad Valjevo. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik i SANU. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Prijezdić je na zapadnim padinama maljenskog ogranka Čubrice. Seoske su kuće u osoju Čubrice i pod njom samom, tako da su gotovo i kuće i okućnice zašle u strane brda. Zemljište je krečnjačko od sekundarnog krečnjaka sa svima karsnim oblicima, neravno, suviše brdovito te i ovo selo spada u red planinskih sela. Pored Čubrice, opšteg naziva planine ovog sela, znatnija su uzvvišenja: Gradina, Cerje, Kose i Krst, visovi zapadnog dela Čubrice. Gradina i Krst su ogoljeni a svi ostali visovi su pošumljeni.

Izvora ima i glavniji su: Stublina u Gođevcima, Mladoš po dnu sela, do Žabara, po čemu se zove ceo donji kraj visoravni sa vrtačama Mladoš; Vrelo u Gradini, Popovac u Golubovićima, i još nekoliko manjih izvora.

Od tekućih voda je Vrelo, koje teče po visoravni Mladoša, pa ponire u jednu njegovu vrtaču, zatim Popovica potok, bogat izvorima, ali ne jakim i sliva se po dnu sela u Žabarsku Reku.

Zemlje i šume.

Zemlje ovog sela oko Popovice i na istok od nje do Čubrice, jesu tercijalna jezerska naslaganja, dobro navodnjena i podesna za svaku vrstu useva. Na ovim zemljama ima i dobrih livada i pašnjaka, ali najglavnije livade i pašnjaci su na Čubrici po Kosama. Mladoš od krečne glinuše, pomešane sa crvenicom, nerodan pa se mora redovno natirati. Ovakve su zemlje na zapadnoj strani sela, na kojima se poglavito zasejavaju strmni usevi.

Šumom je selo vrlo bogato. Pored pojedinačnih zabrana po selu i zapadnim visovima Čubrice, njen istočni deo je sav seoska svojina, a Gradina i Cerje opet porodična zajednica. Najlepši šumski krajevi po Čubrici su porodične zajednice Isidorovića, Golubovića i Gradinaca.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Uglavnom se razlikuju tri džemata. Prvi džemat je oko Vrela i ispod Gradine i zove se Gradinci. Gradinske su kuće rasturene u veće ili manje porodične grupe niz Vrelo. Kuće su po uvalama i vrtačama oko Vrela, pojedine grupe daleko 50 do 200 metara a kuće u njima na rastojanju od 20 do 50 metara. Druga grupa kuća je oko Stubline i donjek toka Vrela, to su Gođevci. Treći je kraj pod samom Čubricom, i tu su kuće sve jedna do druge na rastijanju od 15 metara.

U Gradincima su: Gradinci (Neškovići), Novkovići, Živkovići, Pavličići i Ivanići.

U Gođevcima su: Gođevci.

Pod Čubricom su: Golubovići, Bošnjakovići, Petronijevići, Isidorovići, Jočići, Bugarčići i Damnjanovići.

U ovom selu je vrlo razvijen zadružni život. Veće su zadruge: Živkovića, Golubovića (tri kuće), Pavličića i Gradinska.

Podaci o selu.

Prijezdić je po haračkim tefterima iz 1818. godine imao 20 domova sa 36 por. i 82 haračke ličnosti.

Prema popisu:

-1866. godine – 31 doma i 256 stanovnika.

-1874. godine – 38 domova i 290 stanovnika.

-1884. godine – 44 doma i 302 stanovnika.

-1890. godine – 49 domova i 390 stanovnika.

-1895. godine – 48 domova i 377 stanovnika.

-1900. godine – 53 doma i 408 stanovnika.

Godišnji priraštaj stanovništva od 1866. godine je 4,74 a procentni 1,59%.

Ime selu.

Za ime selu ne zna se otkuda je.

 

Poreklo stanovništvva i osnivanje sela.

Prijezdić ima veliku prošlost, naime, priča se, da postoji od pre Kosova i da je od porodice današnjih Isidorovića bilo vojnika na Kosovu.

-Isidorovići, Živkovići, Novkovići i Ivanići: Ovo selo je osnovala porodica Isidorovića, koja je u početku 18. stoleća bila skoro zamrla i izgubila se. Stari Isidor, po kome se njegovi današnji potomcu zovu, bio je proteran odavde, pa se posle oturio u hajduke nekih 30 godina i tek kada je ušao u godine i predao se turskim vlastima na veru, ovi su veru pogazili i osudili ga na smrt. Srećnim slučajem spasao se i otišao ponovo u hajduke i ostao hajduk do smrti. Isidoru je srodna kuća Živkovića, za koju se drži da je od pre Kosova, pa i danas, bila jedna, te jedna – nikad nepodeljena. Iz ove kuće je i Isidor, pa je iz nje izašao uz majku udovicu, koja se preudala i sobom ga povela u drugo selo. Od ovog Isidora, koji je upravo selo i naselio jesu: Isidorovići, Novkovići, Živkovići i Ivanići, njih je u selu 12 kuća i slave Nikoljdan.

-Bošnjakovići: Isidorov prvi sin nije imao muške dece pa je za života očeva, po želji njegovoj, doselio neko Bošnjače, koje je uz matorog Isidora hajdukovalo i od njega su današnji Bošnjakovići. Bošnjače je bilo rodom iz Gornjeg Vardišta u Starom Vlahu, njih je 3 kuće i slave Nikoljdan.

-Jočići: Isidor je za drugu kćer svojega prvog sina privenčao nekakvog Joču, doseljenog kao hajduka iz Sjenice i od njega su Jočići sa 3 kuće a slave i oni Nikoljdan.

Oba ova prizećivanja bila su po svršetku austrijske okupacije ovih krajeva.

-Gradinci (Neškovići) i Pavličići: Najstariji doseljenici u selu su Gradinci, koje je naselio pored sebe stari Isidor za vreme austrijske okupacije. Oni su doseljeni iz sela Gradine u Polimlju, negde bliže Tari, ima ih 7 kuća Gradinaca (Neškovića) i 4 Pavličića, slave Đurđic.

-Petronijevića pretke doveo je Isidor od Peći kao popa prvih godina austrijske okupacije, pošto mu crkva u Krčmaru nije imala popa. I onda i danas samo jedna kuća, slave Nikoljdan.

-Golubovići su se doselili pred Kočinu Krajinu kao velika porodica iz Tepace u Drobnjacima; njih je 13 kuća i slave Đurđevdan.

-Bugarčići: Joča je uz Kočinu Krajinu posinio jedno zalutalo „Bugarče“ iz Zaplanja iod njega su Bugarčići, slave Nikoljdan.

-Gođevci: Oko 1810 godine doselile su se dve porodice Gođevaca iz Osata u Bosni od iste porodice, od kojih su i zarupski Gođevci, slave Lazarevdan.

-Damnjanovići su iz Jugova u Plimlju, doselili se uz Babinsku Razuru, slave Lučindan.

U Prijezdiću je 53 kuće od 9 porodica.

 

Zanimanje stanovništva.

Prijezdičani se zanimaju poglavito zemljoradnjom, stočarstvom i voćarstvom. Stoka i voće su najglavnije zanimanje svakom Prijezdičaninu. Stoke sitnije dosta drže i suvate je po Čubrici i donjim selima, a na voće obaraćaju toliku pažnju, da su se gotovo u tom pogledu istakli kao najbolji voćari u oblasti. Nema Prijezdičanina ko ne ume kola opraviti i sebi alatku napraviti. S toga se svaki još iz malena odaje izučavanju zanata i radi ga posle u selu i izvan njega. Zbog nemanja dovoljno zemlje i zbog nezgode u saobraćaju, jer u ovom selu sa svih strana teško da se može prići, mnoge se porodice posle deobe i pre i danas udaljuju iz sela i sele u ravnija mesta, s toga ih ima u mnogim selima ove oblasti.

Pojedinosti o selu.

Prijezdić je sastavni deo Dračićske opštine u Srezu valjevskom. Sudnica i škola su u Dračiću. Veći deo sela dolazi crkvi u Dračiću a manji ide u Krčmar. Seosko groblje je u sredini sela, ispod Golubovića i zajedničko je za celo selo.

Selo preslavlja Spasovdan.

 

IZVOR: Ljubomir Pavlović, “Kolubara i Podgorina”. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Koreni

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.