Порекло презимена Ћурић

27. маја 2013.

коментара: 2

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЋУРИЋИ

(на Босачи)

Потичу из Зубаца, из Херцеговине, од тамошњег бројног братства Ћурића. На Босачу, село код Жабљака, доселио се Милош Ћурић 1882. године као херцеговачки устаник. Милош је на Босачи засновао породицу. Имао је три сина: Сава, Блажа и Спаса.

Ћурићи данас живе на Босачи, а једна кућа налази се у селу Ускоцима, гдје се преселио Боро Блажов на купљену земљу. Има их и у другим мјестима, гдје су одлазили ради запослења.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Војислав Ананић

    ЋУРИЋ (п.м). Ћурићи (п) су у Подворима (Љубомир), у Коњском (Зупци) и у Требињу. Старином су са Зубаца. Некада су били избјегли у село Мокрине (Бока), а у Подвори су дошли око 1800. године из Мокрина. Према попису из 1900. године у Подворима је биио три, а 1970. такође три куће Ћурића. Славе Ђурђевадан (187:113). Према Козићу Ћурићи су у Коњско доселили из Кривошија око 1700. године. Почетком XX вијека у Коњском је било 40 кућа Ћурића (75:1238). Ћурићи (м) су настањени у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Сава Попадић

    Ћурића има у Ржаници (Александровац). Потичу из Полимља, пореклом Васојевићи. Славе свете архангеле Михајла и Гаврила. Порекло презимена је (по њиховом веровању) од неког претка који је по занимању био ЋУРЧИЈА (крзнар).