Порекло презимена Ћатовић

20. мај 2013.

коментара: 1

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЋАТОВИЋИ

(у Тимару)

Поријекло им је од братства Булатовића из Роваца, одакле се Новак Булатовић 1840. године доселио у Тимар, гдје и данас живе његови потомци.

Сава Ћатовић из Тимара доживио је мучење од стране непријатеља, јер је наводно крио злато које су савезници бацили падобранима из авиона. Њему су пекли ноге – табане, па га са тако испеченим ногама тјерали да трчи по стрну. Несрећник је подлегао тешким повредама које су изазване страховитим мучењем.

Славе Лучиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    ЋАТОВИЋ (м), у Планој и Дјечу (Билећа), Меданићима (Гацко) и Требињу. У Планој Ћаловићи “веле” да су доселили из Рисна и да тамо имају своје православне рођаке “с којима се почешће обилазе“. Има и мишљења да су Ћатовићи “Мехићи из Цернице у Гацку”. Наиме, “један је Мехић био слуга у старијех Ћатовића, па кад су ови изумрли, наслиједио је њихово име и имање” (59:180). У Меданиће су дошли из Дјеча ’’за занатом (ковачким). Кметови су и зову их Циганима“ (59:202). Ћатовићи из Требиња имали су млиницу “на рукавцу Требишњице” у Придворцима (200:116).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.