Poreklo prezimena Ćatović

20. maj 2013.

komentara: 1

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ĆATOVIĆI

(u Timaru)

Porijeklo im je od bratstva Bulatovića iz Rovaca, odakle se Novak Bulatović 1840. godine doselio u Timar, gdje i danas žive njegovi potomci.

Sava Ćatović iz Timara doživio je mučenje od strane neprijatelja, jer je navodno krio zlato koje su saveznici bacili padobranima iz aviona. Njemu su pekli noge – tabane, pa ga sa tako ispečenim nogama tjerali da trči po strnu. Nesrećnik je podlegao teškim povredama koje su izazvane strahovitim mučenjem.

Slave Lučindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vojislav Ananić

    ĆATOVIĆ (m), u Planoj i Dječu (Bileća), Medanićima (Gacko) i Trebinju. U Planoj Ćalovići “vele” da su doselili iz Risna i da tamo imaju svoje pravoslavne rođake “s kojima se počešće obilaze“. Ima i mišljenja da su Ćatovići “Mehići iz Cernice u Gacku”. Naime, “jedan je Mehić bio sluga u starijeh Ćatovića, pa kad su ovi izumrli, naslijedio je njihovo ime i imanje” (59:180). U Medaniće su došli iz Dječa ’’za zanatom (kovačkim). Kmetovi su i zovu ih Ciganima“ (59:202). Ćatovići iz Trebinja imali su mlinicu “na rukavcu Trebišnjice” u Pridvorcima (200:116).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.