Порекло презимена Мацан

18. мај 2013.

коментара: 1

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МАЦАНИ

(живе на Питоминама)

Потичу из Драговољића – заселак Јечмишта код Никшића, одакле су се браћа Богдан и Бајо 1822. године доселили на Питомине код Жабљака. Бојови потомци се око 1875. године преселе у Затарје у село Косаницу. Са Косанице неки од њих пређу 1897. године на Глибаће и Збјево, на имање паше Бајровића. Живко Милов са Глибаћа био је перјаник код књаза Николе, а Никола Мацан је погинуо на Дрини 1915. године у саставу црногорске војске.

Богдан је остао да живи на Питоминама и имао је три сина: Симеуна, Марка и Милутина. Од Марка и Милутина нема мушких потомака, а Симеун је имао Богдана. Богдан је имао Симеуна и Милутина. Симеун Богданов је имао четири сина: Рада, Милинка, Николу и Марка.

Раде Симеунов је као момак отишао „у свијет“, живио је по Космету и Македонији, гдје је основао породицу; имао је сина Јова.

Милинко Симеунов био је познати комита, који је у неком окршају са Швабама рањен и од тих рана је умро. Од њега није остало потомства.

Никола и Марко су 1905. године отишли на рад у Америку, одакле је Никола, као добровољац, дошао да учествује у балканским ратовима. Био је учесник рата на Скадру и Брегалници. Његов брат Марко је одмах по доласку из Америке умро због посљедица насталих од тешког рада по рудницима Америке. Никола је био омиљен човјек и врло цијењен комшија.

Милутин Богданов имао је два сина: Живка и Богдана. Од Богдана није остало мушких потомака. Имао је ћерку Марију која је била удата за Косту Бадњара.

Живко Милутинов је око 1912. године с породицом одселио у Македонију. Имао је синове Милоша-Бећа и Драгољуба. Бећо је био шумарски инжињер и живио је у Приштини, одакле је одселио у Београд. Драгољуб Живков је живио на Космету, био је припадник НОП-а, а послије 1945. године је прешао у Београд, гдје и сада живи.

Ово братство никада није било бројно, највише двије-три куће, а када би се формирало више кућа, одмах би се исељавале или нестајале без насљеђа. У својој средини су изузетно цијењени и поштовани као добри домаћини и комшије.

Славе Лучиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. JOVAN MACAN

    Ja se zovem Jovan Macan.Otac mi se zove Aljoša Macan a mama Vesna Macan rođena Čerović,poreklom iz Petlovca u Baranji.Moj deda Stipan Macan rođen je u selu Baljci kod Drniša,u braku sa Danicom,ima mog oca Aljošu i strica Vinka.Deda je imao brata Cincu Macana i dve sestre Jovanku- Jaku i Ivku.Ja sam jedini koji širi lozu Macana jer sam jedini muški naslednik.Od strica imam dve sestre Mariju Macan(ud:Odak) i Nives.