Poreklo prezimena Macan

18. maj 2013.

komentara: 1

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MACANI

(žive na Pitominama)

Potiču iz Dragovoljića – zaselak Ječmišta kod Nikšića, odakle su se braća Bogdan i Bajo 1822. godine doselili na Pitomine kod Žabljaka. Bojovi potomci se oko 1875. godine presele u Zatarje u selo Kosanicu. Sa Kosanice neki od njih pređu 1897. godine na Glibaće i Zbjevo, na imanje paše Bajrovića. Živko Milov sa Glibaća bio je perjanik kod knjaza Nikole, a Nikola Macan je poginuo na Drini 1915. godine u sastavu crnogorske vojske.

Bogdan je ostao da živi na Pitominama i imao je tri sina: Simeuna, Marka i Milutina. Od Marka i Milutina nema muških potomaka, a Simeun je imao Bogdana. Bogdan je imao Simeuna i Milutina. Simeun Bogdanov je imao četiri sina: Rada, Milinka, Nikolu i Marka.

Rade Simeunov je kao momak otišao „u svijet“, živio je po Kosmetu i Makedoniji, gdje je osnovao porodicu; imao je sina Jova.

Milinko Simeunov bio je poznati komita, koji je u nekom okršaju sa Švabama ranjen i od tih rana je umro. Od njega nije ostalo potomstva.

Nikola i Marko su 1905. godine otišli na rad u Ameriku, odakle je Nikola, kao dobrovoljac, došao da učestvuje u balkanskim ratovima. Bio je učesnik rata na Skadru i Bregalnici. Njegov brat Marko je odmah po dolasku iz Amerike umro zbog posljedica nastalih od teškog rada po rudnicima Amerike. Nikola je bio omiljen čovjek i vrlo cijenjen komšija.

Milutin Bogdanov imao je dva sina: Živka i Bogdana. Od Bogdana nije ostalo muških potomaka. Imao je ćerku Mariju koja je bila udata za Kostu Badnjara.

Živko Milutinov je oko 1912. godine s porodicom odselio u Makedoniju. Imao je sinove Miloša-Beća i Dragoljuba. Bećo je bio šumarski inžinjer i živio je u Prištini, odakle je odselio u Beograd. Dragoljub Živkov je živio na Kosmetu, bio je pripadnik NOP-a, a poslije 1945. godine je prešao u Beograd, gdje i sada živi.

Ovo bratstvo nikada nije bilo brojno, najviše dvije-tri kuće, a kada bi se formiralo više kuća, odmah bi se iseljavale ili nestajale bez nasljeđa. U svojoj sredini su izuzetno cijenjeni i poštovani kao dobri domaćini i komšije.

Slave Lučindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. JOVAN MACAN

    Ja se zovem Jovan Macan.Otac mi se zove Aljoša Macan a mama Vesna Macan rođena Čerović,poreklom iz Petlovca u Baranji.Moj deda Stipan Macan rođen je u selu Baljci kod Drniša,u braku sa Danicom,ima mog oca Aljošu i strica Vinka.Deda je imao brata Cincu Macana i dve sestre Jovanku- Jaku i Ivku.Ja sam jedini koji širi lozu Macana jer sam jedini muški naslednik.Od strica imam dve sestre Mariju Macan(ud:Odak) i Nives.