Poreklo prezimena Šamšal

18. maj 2013.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ŠAMŠALI

(na Pitominama)

Postoji vjerovanje da su Šamšali potomci plemena Mataruga, da su starosjedioci u Dolu Pješivačkom i da su se prezivali Pejovići. Od njih je bio poznat knez Obrad Pejović, koji je živio u 15. vijeku, kada je Crnom Gorom vladao Ivan Crnojević. Obrad je imao osam sinova: Radetu, Šćepana, Vuka, Toma, Dragića, Bora, Giljena i Lala, koji su bili osioni i toliko se osilili da nijesu priznavali vlast Ivan-bega Crnojevića; zbog toga on na njih udari i svih osam posiječe, a ostane samo stari knez Obrad. Njega nagovore, te se pod starost oženi. Dobio je sina, od koga su današnji Pejovići i njihovi ogranci.

Pejovići se brzo namnože i postanu brojno bratstvo u Pješivcima. Zbog ubistva nekih Brajovića, udare Bjelopavlići i razure ih 1799. godine. Neki od njih uspiju da se sklone u Stubicu, ali za kratko, odakle pređu u Nikšić, gdje ih Turci nasede pod Trebjesu. Ispod Trebjese se rasele kud koji. Neke porodice pređu i nasele se u Drobnjaku, u selu Tušinji, gdje su živjeli do 1812. godine, kada ih paša Miljevina razuri, te se i odatle rasele. Ostane samo mali Milić, koji pođe u Šarance i najmi se kod Milića Rondovića da mu čuva stoku i obavlja druge najamničke poslove. Kad je Milić zatražio da mu isplati zarađenu najamninu, Milić Rondović to odbije. Milić Šamšal požali se Gavrilu Šibaliji, tada čuvenom hajdučkom harambaši, koji mu da grupu svojih hajduka, te Milić Šamšal s njima plijeni Milića Rondovića i tako naplati svoju najamninu. Poslije ovog slučaja Milić Šamšal stupi u Gavrilovu četu u kojoj se isticao junaštvom. Gavrilo mu je dao dio svoje zemlje na Pitominama, gdje se nastanio 1826. godine.

Milić je imao sinove Minu, Đura i Gligorija. Prezime Šamšal su dobili po tome što je Milićev predak nosio šal koji je izrađen u Šamu (damasku) i sa njim se „delijao“, pa ga po tome šalu iz Šama nazvaše Šamšal (Šam-šal), a njegove potomke Šamšali.

Osim, pomenutog Milića, od njih je čuveni Mina, koji se naročito istakao u bici na Šarancima 1862. godine i u Vukalovićevom ustanku 1857-1862. godine, te Petar, neobično razvijen i snažan čovjek istakao se u Hercegovačkom ustanku u borbama koje su vođene po Hercegovini, a naročito na Muratovici. Gale je bio u Komitskom pokretu.

Šamšala ima odseljenih u Srem, gdje su otišli poslije razure Trebjese. Njih ima i u okolini Bijelog Polja.

Slave Začeće Jovana Krstitelja.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.