Poreklo prezimena, selo Dragolj (Gornji Milanovac)

15. maj 2013.

komentara: 7

Poreklo stanovništva sela opštine Gornji Milanovac, Dragolj. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Ovo selo leži u basenu Kačera. Sa istočne strane odvojeno je od Bosute rekom Raslovom. I ovde, kao i u Bosuti, oštro se razlikuje plastika zemljišta u dvema delovima njegovim, na levoj i desnoj strani Kačera. Zemljište na levoj strani ima veću visinsku razgranu. Sa jugo-zapadne strane ovoga dela sela prolazi razvođe između Kačera i pritoke mu Kozeljice. Ovde su iz toga razvođa: Teovac, Strmošnjak, Krnja Jela i Gornje Brdo. Od ovih brda se pružaju četiri kose u dolinu Raslove, rastavljene Milutinovim Potokom i potokom Lisinom (ovako se zovu i dve kose između njih). Po sastanku ovi se potoci zovu Selište, a kad, malo niže prime vodu iz izvora Dragoljice, rečica dobija naziv Dragoljica, koja uglavnom teče na istok i, pošto primi potok Rakovac, utiče u Raslovu. Gotovo na sredini sela, do samog Kačera, opet sa leve strane, diže se plećato Perišino Brdo, od kojeg se na tri razne strane pružaju kose: Jagnjilo, Mulin Grm i Prskovača. Zemljište sa desne strane Kačera je talasasta ravan, ravnije od ovog u Bosuti sa desne strane Velike Bosute. Ovo je seoski atar, gde su trla i jedan deo seoskih kuća, prosečen je sa severa na jug potokom Preturicom. Mesta, gde su kuće, zovu se: Preturica, Širokovac i Rakovčić, No, velika većina seoskih kuća sa leve strane Kačera, po zaravanjcima kosa, pored potoka, visoko iznad dubodolina. Meštani razlikuju selo, sa leve i seoski atar sa desne strane Kačera.

Izvori.

Najglavniji izvori su: Dragoljica, Studenac, Sopot, Prskovača, Nikoljac, Lomića Izvor, Kamaljevića Izvor, Živanovića Izvr, Lomića Česma i još desetina manjih oko kojih su prikupljene kuće.

Zemlje i šume.

Zemlja za obrađivanje manjim je delom između kuća, kao okućnica, a većim u seoskom ataru, pola časa hoda od sredine sela. Plodnosti je dobre, za nešto bolja no u Bosuti, naročito je plodna u seoskom ataru. Najveće su njive ispod Teovca, Strmošnjaka, Krnje Jele i na Perišinom Brdu.

Šume ima na zapadnoj strani sela. Većinom je bukova. Podeljena je i jako razređena.

Dragolj se ističe sa velikim brojem trla. Zna se da su i sve današnje kuće na seoskom ataru najpre bila trla koja su, dužim bavljenjem izvesnih članova zadruge u njima, preobraćena u kuće. Danas ima 55 trla. Između njih, kao i između kuća na seoskom ataru, nije veliko rastojanje, a na takvom zemljištu, da skupa izgledaju kao malo šumadijsko selo.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa, ali su kuće zbijenije nego u ostalim selima, te čini kao neku sredinu između starovlaškog i šumadijskog tipa sela. Osobito su kuće ublizu po pojedinim zaseocima, a naročito su zbijene na seoskom ataru.

U selu ima šest zaselaka: Rakovac, Selište, Podgorje, Ravnište, Pod-Perišinim Brdom i Seoski Atar.

U selu ima 117 kuća, od kojih je u Rakovcu 19, Selištu 28, Podgorju 11, Ravništu 22, Pod-Perišinim Brdom 22 i na Seoskoma Ataru 15 kuća.

Ime selu.

Po narodnom pričanju neki Turčin je bacio dragi kamen u izvor, koji se po tome nazvao Dragoljicom, a po ovome je došlo i selu sadašnje ime.

Starine.

Na seoskom ataru ima mesto Staro Selo, blizu koga je madžarsko groblje. Drugo madžarsko groblje je u Ravništu a treće blizu sadašnjeg groblja. Dva poslednja su sa leve strane Kačera. I ovde se, kao i u Bosuti, nalaze isti onakvi stari novci.

 

Poreklo stanovništva.

Samo se za jednu familiju od tri kuće kaže da je ovde od starina, a sve ostale su doseljenici od Sjenice, Nove Varoši i užičkog okruga.

U Rakovcu su:

-Petrovići (Živanovići, Nikolići), doseljeni iz Sugubine (između Sjenice i Javora) pre 120 godina, slave Nikoljdan.

U Selištu su:

-Lomići, familija vojvode Loma, čiji je otac došao u 18. veka iz Gojne Gore-okrug užički, slave Jovanjdan.

-Ćosići (Kamaljevići, Jovičići, Obradovići, Pantelići) su došli iz Sukubine kad i Petrovići, slave Nikoljdan.

-Ristovići, predak, Ristov otac Milutin, se doselio iz Čelica kod Nove Varoši 1809. godine, slave Đurđevdan.

-Rakići je ista porodica kao i Rakići Pod-Perišinim Brdom.

U Podgorju su:

-Ilići (Miloševići), koji su došli početkom Prvog Ustanka iz Tatinca-okrug užički, slave Jovanjdan.

-Stevanovići (Petrovići, Mijailovići), čiji je deda Stevan došao iz Čelica kod Nove Varoši 1809. godine u Boljkovce a odatle ovde, slave Đurđevdan.

U Ravaništu su:

-Krstanovići, za koje se kaže da su starinci, slave Aranđelovdan.

-Stojanovići, čiji se deda Stojan doselio iz Sjenice za vreme Kara-Đorđevo, slave Mratindan.

-Lomići, isto kao i u Selištu.

-Miloševići, isto kao i u Podgorju.

-Josipovići, jedna familija sa Ilićima i Miloševićima u Podgorju.

U Pod-Perišinim Brdom su:

-Rakići, čiji je predak Periša Rakić došao iz Rudnika u kuću vojvode Loma kao dovodac, i od njega i Lomove kćeri izrodila se ova familija. Po njegovom imenu se i ovo brdo nazvalo*, slave Đurđevdan.

*Kod vodenice toga Periše Rakića bila je, kako se priča, prva škola u Kačeru oko 1839. godine. U toj školi je bio učitelj neki Jovan Marković iz Srema ili Bačke.

-Petrovići (Todorovići, Jaćimovići) su jedna familija sa Petrovićima u Rakovcu.

-Ćosići, isto kao i u Selištu.

-Ristovići, isto kao i u Selištu.

-Kovačevići su jedna familija sa Stevanovićima u Podgorju.

-Vesovići su došli iz Osata u Bosni za vlade Kneza Miloša, slave Stevanjdan.

U Seoskom Ataru su:

-Milivojevići. Za vreme Prvog Ustanka doseljena su dva brata, Milivoje i Miloje, sa Zlatara kod Nove Varoši, pa se od Milivoja izrodila ova porodica, slave Mitrovdan.

Ostale su porodice od ovih što su u selu.

Seoska zavetina je Mali Spasovdan.

 

IZVOR: Miloje T. Rakić, “Kačer”. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Maki

    Da li neko moze da mi kaze nesto o selu Nevade,opstina Gornji Milanovac

  2. Dejan Krstanović

    Krstanovići iz dragolja ne slave Arandjelovdan,već sv.velikomučenika Jevstatija (3.oktobar)

  3. Ivan

    Jedna od najvecih porodica u Dragolju nije navedena , a to je Radojicic, slave sv. Luku.

  4. Nena

    Moj pokojni deda po ocu je iz Dragolja, Spasoje Jovanovic. Njegov otac Stevan, majka Zorka, slava Sveti Nikola. Znam da Jovanovica ima previse 😀 ali u tako maloj zajednici mora da postoji neki trag poreklu tako da bi bilo dobro da neko podeli podatke, ako ima ikakve, naravno. Ja iz price pokojnog dede znam da su mu preci dosli iz Crne Gore (mnogi ce reci naravno 😀 ) ali to je sve sto znam a zelela bih da znam vise. Mogu cak biti i iz Rovaca kod Kolasina, dakle pleme Rovci. Unapred hvala za bilo kakvu korisnu informaciju 🙂

  5. Ivan Živanović

    Neno, Jovanovići iz Dragolja su po svoj prilici jedna familija sa pomenutim Petrovićima iz Dragolja…ovde nisu pomenuti ali postoji knjiga..”Dragolj – selo u Kačeru” autora dr Perkića gde ima rodoslov Jovanovića od Jovana Petrovića…inače pošto je zaživelo ovo DNK testiranje znamo da je jezgro odakle potiču Petrovići samim tim i tvoji Jovanovići Katunska nahija tj oblast i plemena oko Cetinja…konkretno Bjelice, Bajice, Cuce..tu zive pprodice i bratstva koja imaju zajednickog pretka sa tvojim a i mojim Jovanovićima… Sad gde su se sve selili i da li su bili i u Rovcima i ja bih voleo da znam.

  6. Nebojša Novaković

    Otkrivena haplogrupa Arsenija Lome, vojvode kačerskog – I1-Z63>S15301 (Y3979).

    null

    Rezultat: Lomić, Jovanjdan, Dragolj, Gornji Milanovac (izvor: 23andMe)