Порекло презимена Ласица Reviewed by Momizat on . Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ 'Стручна књига' ЛАСИЦЕ (живе у Грабовици) Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ 'Стручна књига' ЛАСИЦЕ (живе у Грабовици) Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Ласица

Порекло презимена Ласица

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЛАСИЦЕ

(живе у Грабовици)

Ласице воде поријекло од Миличића, од којих су се веома давно одвојили. Презиме Ласица добили су, према предању, тако што се један њихов предак као ласица увијао око неког Турчина; овај га због његовог увијања назва Ласица, а његови потомци се по њему прозваше Ласице. Из Комарнице су се врло давно иселили у Грабовицу, на своје катуне.

У Комитском покрету из овог братства су учествовали Данило Ласица из Грабовице и браћа Панто и Радоје, који су због издаје ухваћени и стријељани од стране Шваба.

Јован Јанков из Грабовице је припадник НОП-а од 1941. године, а био је у саставу Петог батаљона Четврте црногорске пролетерске бригаде. Душан и Радован, оба из Грабовице, погинули су као борци НОВ-а и то Душан на Пољима Колашинским 1941. године, а Радован код Бијелог Поља 1944. године.

Ласица има исељених у Никшић, у село Бошчиновиће код Пљеваља, а има једна кућа у Шаранцима, гдје се Ристо-Толе Ласица тридесетих година 20. вијека доселио из Грабовице.

Славе Никољдан, а прислужују Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (3)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top