Порекло презимена Ласица

12. маја 2013.

коментара: 3

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЛАСИЦЕ

(живе у Грабовици)

Ласице воде поријекло од Миличића, од којих су се веома давно одвојили. Презиме Ласица добили су, према предању, тако што се један њихов предак као ласица увијао око неког Турчина; овај га због његовог увијања назва Ласица, а његови потомци се по њему прозваше Ласице. Из Комарнице су се врло давно иселили у Грабовицу, на своје катуне.

У Комитском покрету из овог братства су учествовали Данило Ласица из Грабовице и браћа Панто и Радоје, који су због издаје ухваћени и стријељани од стране Шваба.

Јован Јанков из Грабовице је припадник НОП-а од 1941. године, а био је у саставу Петог батаљона Четврте црногорске пролетерске бригаде. Душан и Радован, оба из Грабовице, погинули су као борци НОВ-а и то Душан на Пољима Колашинским 1941. године, а Радован код Бијелог Поља 1944. године.

Ласица има исељених у Никшић, у село Бошчиновиће код Пљеваља, а има једна кућа у Шаранцима, гдје се Ристо-Толе Ласица тридесетих година 20. вијека доселио из Грабовице.

Славе Никољдан, а прислужују Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. golub lasica

  Lasica ima u Nangama,potiču iz Grabovice kod Šavnika,a ima
  ih u Selištima kod Čajniča,u Čajniču,Podblaću,Republici
  Srpskoj,BiH,Srbiji,Hrvatskoj itd.
  Svi slave Sv.Nikolu-Nikoljdan.

 2. lasica

  Nidje veze Ova prica. Lasicama,Kao zivotinjama nije svojstveno da se umiljavaju ili slicno. Vec je jedan od nasih predaka,koji je bio zarobljen od strane turaka,uspio pobjeci,pa su govorili “kako pobjeze ko lasica”.

 3. golub lasica

  Lasica ima ima u Hrvatskoj: u Dubrovniku,Zagrebu,kod Đakova,Starim Mikanovcima.Ukupno
  oko 20 osoba.