Poreklo prezimena Lasica

12. maj 2013.

komentara: 3

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

LASICE

(žive u Grabovici)

Lasice vode porijeklo od Miličića, od kojih su se veoma davno odvojili. Prezime Lasica dobili su, prema predanju, tako što se jedan njihov predak kao lasica uvijao oko nekog Turčina; ovaj ga zbog njegovog uvijanja nazva Lasica, a njegovi potomci se po njemu prozvaše Lasice. Iz Komarnice su se vrlo davno iselili u Grabovicu, na svoje katune.

U Komitskom pokretu iz ovog bratstva su učestvovali Danilo Lasica iz Grabovice i braća Panto i Radoje, koji su zbog izdaje uhvaćeni i strijeljani od strane Švaba.

Jovan Jankov iz Grabovice je pripadnik NOP-a od 1941. godine, a bio je u sastavu Petog bataljona Četvrte crnogorske proleterske brigade. Dušan i Radovan, oba iz Grabovice, poginuli su kao borci NOV-a i to Dušan na Poljima Kolašinskim 1941. godine, a Radovan kod Bijelog Polja 1944. godine.

Lasica ima iseljenih u Nikšić, u selo Boščinoviće kod Pljevalja, a ima jedna kuća u Šarancima, gdje se Risto-Tole Lasica tridesetih godina 20. vijeka doselio iz Grabovice.

Slave Nikoljdan, a prislužuju Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. golub lasica

    Lasica ima u Nangama,potiču iz Grabovice kod Šavnika,a ima
    ih u Selištima kod Čajniča,u Čajniču,Podblaću,Republici
    Srpskoj,BiH,Srbiji,Hrvatskoj itd.
    Svi slave Sv.Nikolu-Nikoljdan.

  2. lasica

    Nidje veze Ova prica. Lasicama,Kao zivotinjama nije svojstveno da se umiljavaju ili slicno. Vec je jedan od nasih predaka,koji je bio zarobljen od strane turaka,uspio pobjeci,pa su govorili “kako pobjeze ko lasica”.

  3. golub lasica

    Lasica ima ima u Hrvatskoj: u Dubrovniku,Zagrebu,kod Đakova,Starim Mikanovcima.Ukupno
    oko 20 osoba.