Порекло презимена Џабасан

13. мај 2013.

коментара: 1

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЏАБАСАНИ

(живе у Тепцима)

Воде поријекло од Стојана Трепчанина, који је имао надимак Смољан, а тако су га назвали његови синовци Рајич и Станиша. Презиме Џабасан добили су по кнезу Петку Радуловићу, кога су звали Џамбас, јер се често, као сеоски кнез, парничио с Турцима и готово увијек добијао спорове; по томе га Турци назваше Џамбас. Касније се његови потомци по њему прозваше Џабасани.

За Петка се казује да је из нехата убио свог брата, па је због тог убиства побјегао у свијет. Даље се прича да је био у служби код босанског везира у Травнику дванаест година, да је стекао везирово повјерење, па га је везир поставио за кнеза у селу Тепцима и тада му припојио село Црну Гору, које је припадало племену Пиви. Његова је заслуга пгго је успио да се ослободи плаћања пореза Турцима и да за своју кметију издејствује неке повластице.

Међутим, Б. Бадњар у својој монографији о Тепцима, која је у рукопису, наводи да се њихов предак (мисли на Џабасане) Петко презивао Бадњар и да је био обер-кнез језерски. Ово звање је добио од травничког везира, кога је вјерно служио дванаест година. За вријеме службе открио је једну завјеру бегова коју су били организовали против везира; везир га је због тога наградио поставивши га за језерског обер-кнеза. Имајући наклоност везира, Петко је успио да протјера никшићке бегове са тепачке земље и да се са Турцима размеђи, а то потврди тапијом. Од везира је добио бурунтију, којом је његова кнежина била ослобођена плаћања царског пореза, па су га због тога прозвали кнез Џабас, што би значило да живи џабе на царској земљи. Отуда потиче надимак његових потомака који на основу њега узеше презиме Џабасани.

Петко је имао сина Сава, овај Шула, а Шуле је имао Петка-Пеја, Милана, Милића и Јована. Милић Шулов је био један од првих учитеља у нашим крајевима. Учитељевао је у Затарју, у селу Бобову. Био је први учитељ у школи у Бобову. Спомен-плоча постављена на школи 1996. године, подсјећа на првог учитеља Милана Џабасана.

Петко-Пејо Шулов је имао сина Радоја, Милић има Ивана-Миња и Радомира, а од Јована су Неђељко, Обрад – убијен од стране непријатеља 1943. на луци Радован, Милош – погинуо у Загребу 1944. године као припадник јединица НОВ-а, Саво, Гојко-погинуо на Сутјесци 1943. године као припадник јединица НОВ-а и Мирко.

Џабасана има у Врбасу и Сиску, гдје су отишли ради запослења.

Славе Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. MikiN

    Џамбаси – они који су јахали добре коње. Џамбаса има и у Белој Реци, Златиборски округ (не као право презиме већ као надимак).

    Додатно појашњење – https://bit.ly/2rfslcZ