Порекло презимена, село Мишар (Шабац) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Мишар, општина град Шабац. Према антропогеографским испитивањима 1947, 1948. и 1949. године “Шабачка Посавина и Поцерина“ Војислава С. Порекло становништва села Мишар, општина град Шабац. Према антропогеографским испитивањима 1947, 1948. и 1949. године “Шабачка Посавина и Поцерина“ Војислава С. Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Мишар (Шабац)

Порекло презимена, село Мишар (Шабац)

Порекло становништва села Мишар, општина град Шабац. Према антропогеографским испитивањима 1947, 1948. и 1949. године “Шабачка Посавина и Поцерина“ Војислава С. Радовановића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село се дели на четри мале — „краја”: Старо Село, Слатину, Глоговац и Бајир. Старо Село су Турци разорили 1806. за време боја на Мишару. Онда се село растурило по крајевима данашњим — све по шуми, и тако се заселили на нова места. На Старом Селу су шанчеви Карађорђеви (на брду око коте 97). У Старом Селу, поред пута 7-8 кућа. Слатина је око један и по километар удаљена од Старог Села. У овом крају, где је површ дисецирана потоком, вода подвирује, по тим „подвирима” име Слатина. Куће су и с једне, и с друге стране Слатине, под брегом, испод платформе од 100 т. Оба ова краја северно од београдског пута. Јужно од пута је трећи крај, Глоговац. Ту било „гложђе” (шума од глога) — ту се доселили кад су бежали од Турака. То је највећи део села, као и Бајир. У Бајиру куће на страни где била шума. Ту одсек према савској равници, 14-15 m висине. Тај део села пружа се све до Думаче, дуж пута београдског.

Извора има под Бајиром — звани Рибњак (ту „Римљани” ловили рибу). Ту око 150 m под водом, резервоар који пуни извор са брега. Код извора Рибњака, под Бајиром, на 13-14 m налазили у бунару, у плавој уми, „трску” и скелете од шкољки и пужева. Ближе Старом Селу био један велики бунар — „Карађорђе га копао да напоји војску” — сада засут, а други је сад поред њега. На дну Слатине један бунар – скоро стално отиче. У бунару издан из неогених слојева који се пењу према Церу. Слатински бунар је стари, цео крај се служио њиме. Под целим брдом има извора привремених. Иначе у свим малама бунари. Најдубљи горе на платформи, где Старо Село и Глоговац, 20 — 25 m. Одозго иловача 6-7 т , песак жути 6-7 т, онда црвена земља са водом помешана као сига — и ту је вода. Бунар Миладина Кнежевића, на Слатини, копан 1928, дубок 28 m: одозго иловача, затим „крижа” (има „водена крижа” и „сува крижа” – бела земља) , а на двадесет и осмом метру чист песак, сиви — сврдлом проваљена поново крижа водена 20 ст а затим песак. Онда је вода нагло изјурила, тако да је Миладин морао да забије колац да би умањили прилив воде. Узели да зидају циглом. Извлачили чабром воду и циглу спуштали чабром. Вода се попела до дубине од 12 m и никад није мања од 18 т. Године 1943. услед великих киша, вода у бунару била скоро до врха — само 2-3 т ниже. Вода чак и у подрумима овлажила зидове и со избила.

Атар села Мишара: са севера Сава, према Орашцу су Црквени потес и Голо брдо, према Корману, Липовица, према Шапцу, Бајиновац, према Јеленчи, Липар, а према Думачи, неодређена граница. Мишарска ада сада подељена мишарским аграрним интересентима — 15 ћа. Сеју кукуруз и пасуљ. Била цела потопљена. Ту за време Турака био хајдук Стошић Лука, од Стошића из Мишара (из времена Милошева). ”Кум га убио, неки из његовог друштва, за турски рачун.”

Црква била испод Слатине, у шуми, ту је и гробље. Црква славила Николаја летњег; порушили јеТурци, они је запалили за време борбе на Мишару. Црквени потес на један километар од Саве, испод Старог Села. На њему гробље и стара црква — црквина. Овде сад капела Николаја, а у њој камен — часна трпеза од простог камена. На гробљу велика група споменика, сви из породице Кнежевић. Са западне стране капеле, одмах до ње, око 60 споменика из друге половине XVIII века све до најновијаг доба. Белег — на десној страни потока Слатине, којим пут изводи у савску долину. Одсек је 20-25 пз висок према обали Саве. Више гробља, а испод Старог Села, у равници, с леве стране излаза потока Слатине у савско поље, јесте место звано Кулина. Ту биле куле „црквене” неког владара, овде био — манастир, „сигурно било”. У Мишару споменик „О стогодишњици Мишарске битке” „Карађорђу и Мишарским јунацима 1806 -1906”. На Протиновачи (по неком проти из Шапца који је ту имао имање) налазе старине. Такође у Црквеном потесу и Савском пољу. Код старог мишарског општинског мајдана ископан гроб и у њему „златна чаша”. Предатo суду и државној власти (доста давно пре рата) за музеј.

Мијаило Кнежевић био „буљубаша” за време 1. устанка; учествовао у боју на Мишару. Кад је пропао први устанак 1813, онда Турци запалили Кнежевића кућу у Старом Селу, на Башчинама. На Кнежевића кућишту изоравали су раније жито из амбара, са ондашњег згаришта. Тада Мијаило склонио чељад у Слатину, на пропланак усред шуме — скривено место од Турака, одвојено водом Слатине од пута. Мијаило умро 1827. Имао још два брата чије потомство изумрло, и само од Мијаила род остао. Мијаилов син Матија био посланик за време Александра Карађорђевића, био обреновићевац. Матијин син Аксентија, Аксентијин — Светозар, Светозаров — Сава, отац Живорада Кнежевића. Матија (умро 1852) нашао печат од литре злата (четврт оке) и на њему „слово” „Кнез од Кемурије Петар Маџар Кнежевић”. Нађено у кући. Тај печат се чувао. Матија трговао са Бечом, продавао свиње. Имао побратима у Београду. Тај побратим казао: „Слушај, побратиме, дај ти мени тај печат од злата да га прелијем у дукате у Крагујевцу, да кренемо јачу трговину са Бечом. Ђед Матија дао, и побратим се никада није вратио, ни са печатом ни са дукатима”.

У продужењу Думаче, засеока села Јеленче — друмско насеље у атару села Мишара. Ту велико постројење за прераду воћа и поврћа Главног савеза земљорадничких задруга. Ту и месни одбор у старој општинској згради, сад заједнички за Мишар и Јеленчу. Ту била и школа за Јеленчу и ово друмско насеље Думачу и део Мишара око „општине.”

Мишар има 164 куће (кућне заједнице), 968 становника; од тога више задруга (Тирића 20 чланова, Мирковића 25, Ковачевића 16 и 14 [две задруге], Стевановића 20, Симића 17, Тасића 14, Гајића 14 и др.) — Кнежевићи (5 к. Аранђеловдан). Са Старог Села у Слатину, 1 к. у Савском Пољу, у Црквеном потесу; 3 к. у Орашцу на Сави, 1910 . и 1922. Пореклом су „Маџари” — доселили се из Маџарске.

 

Порекло родова

Давинићи (3 к., Никољдан). Најстарији после Кнежевића. Не зна нико отклен су дошли, У Бајир са Старог Села, 1806.

Поповићи (6 к., Ђурђевдан). Сви су сад у Слатини, а тамо са Старог Села, 1806. Од њих су Маринковићи, 4 к. у Бајиру.

Ђурићи (3 к., Ђурђевдан), у Слатини. Са Старог Села, 1806.

Ковачевићи (8 к., Никољдан), у Слатини. Са Старог Села. Кад су Турци запалили старо село, онда била четири брата: Милојица остао ту, а три брата се одселила (један у Трбушницу, други у Скелу,трећи у Лојанице — уплашили се Турака).

Ковачићи (3., Ђурђиц). У Слатини. Из Босне дошао ковач почетком XIX века. Сад земљорадници.

Мишковићи (6 к., Аранђеловдан). Са Старог Села, 1806. У Слатини 4, у Бајиру 2 куће.

Стошићи (5 к ., Јовањдан). Из оближњег Орашца, на 30 година иза мишарске битке.

Симићи (8 к ., Ђурђиц). Доселио се однекле Циганин као ковач, на 30-40 година после мишарске битке. Њихови дељеници, од два брата деца, су

Јанковићи (3 к., Ђурђиц). У Глоговцу су сви.

Качаревићи (17 к., Никољдан). Са Старог Села, 1806. У Глоговцу 12 к. а 5 к. у Бајиру.

Танасићи (1 к., Ђурђиц). Из Старог Села, 1806. На Бајиру.

Тирићи (2 к., Миољдан). У Глоговцу. Са Старог Села, 1806, а раније порекло из Херцеговине. Пошла три брата. Један остао у Зворнику, и сад тамо Тирићи, али су муслимани; други остао у Варној, ту одмах у Поцерини, где се зову Алексићи (иста слава Миољдан), а трећи брат дошао у Мишар. ВладиславаТирића (57 г.) отац Милан, а и деда Милан (да би му се деца дала, дао своје име поново сину); прадеда Илија, чукундеда — не знају му име — умро од куге, за време књаза Милоша. Онда куга много поморила, зато се историја губи. Прадеда Илија тада остао сасвим мали, баба га очувала. Доктор Бора Тирић био прва жртва у Шапцу 1941, Немци га убили. Препирао се са Љубом Павловићем, који сматра да Тирићи са југа, као и професор Тирић из Параћина.

Бугарчићи (11 к., Аранђеловдан). Са Старог Села на Бајир, 1806. Пореклом Бугари, од Трнова, пре Карађорђа. Дошла четрири брата.

Лукићи (7 к., Петковдан). Староседеоци, са Старога Села, 1806, на Бајир. Старо презиме Манојловићи. Станимир председник МНО (рођ. 1892), био 1915. у Русији, доводио коње за војску, Дунавом ишли. Његов отац, Љубомир Лукић, умро у другом позиву, 1916. на Солуну, деда Петар Лукић, умро 1898, био тутор цркве мишарске кад зидана, неписмен, писао у рабош, а рачуни исправни. Прадеда Јован Лукић, чукундеда Лука Манојловић рођен у Мишару. Презивали се Манојловићи-Младеновићи. Лукин прадеда дошао из Црне Горе.

Додићи (1 к., Степањдан). Пореклом Арнаути, како се мисли; такође врло стара фамилија — у изумирању. У Бајир са Старог Села, 1806.

Гајићи (9 к., Степањдан). Стара „вамилија” са Старог Села, 1806. 6 к. у Глоговцу, 3 к. у Слатини.

Јовановићи (7 к., Никољдан), и они стари, у Старом селу 2 к., остали у Бајиру.

Мирковићи (1 к., Аранђеловдан), стара фамилија, са Старог Села у Бајир.

Петровићи (5 к., Аранђеловдан, Бугари пореклом, дошли крајем XIX века из Бугарске.

Рајковићи (2 к., Степањдан), са Старог Села 1806, у Бајир.

Живановићи (6 к., Јовањдан). Из Јеленче, на материнство, пре 60 година. Рајко отишао у Мишар. 3 к. у Глоговцу, 3 к. у Бајиру.

Ђ. Родић (1 к., Јовањдан). Од Мостара „од оног рата”. Као дете дошао, 1918. Био католик, примио славу женину, имања жениног. У Глоговцу.

Пера Фишер (1 к.); његов отац дошао из Руме, после I светског рата, 1925. У овом рату радио за Немце, умро. П. Фишер ради занат. Ћурђевдан — по мајци.

Л. Пилиповић (1 к., Алимпије). Из Босне 1922. у Матијевац, а 1925. у Мишар.

В. Тишић (1 к.) из Јадра 1926, као зидар.

Петровићи (2 к., Ђурђевдан). Цигани, један ковач, други алас, оба и музиканти, корпари. Из Миокуса

В. Ђурђевић (1 к., Мала Госпојина), из Велике Врањске корпар-Циганин.

Ивановићи (3 к., Аранђеловдан), из Каоне (Посаво — Тамнава) дошли сад после рата, Цигани, корпари. Спадају у Бајир. — На Мајдану, у Савском потесу било пре рата 7-8 кућа Цигана, радили као корпари у врбацима. Избегли за време рата од Немаца.

 

ИЗВОР: Војислав С. Радовановић, ШАБАЧКА ПОСАВИНА И ПОЦЕРИНА – Антропогеографска испитивања; из теренских бележница грађу приредила МИЉАНА РАДОВАНОВИЋ, 1994. (страна 20-23). Приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (14)

 • nenad jankovic

  Voleo bih da mogu da saznam odakle su došli Jankovići u Misar.ako neko ima informaciju o tome zamolio bih da me kontaktira. Hvala

  Одговори
 • Ђорђе Петровић

  Интересује ме, како могу да сазнам више о пореклу ових Петровића који су се доселили из Бугарске? Ја припадам њима, и једино што знам је да смо се презивали Петров и да је зачетник лозе овде у Србији (село Мишар код Шапца) Петар Петров, који је касније добио наставак ИЋ тако да је онда настало презиме Петровић. Село из ког је дошао зове се Капиново и наводно у родослову који имам пише да је код Пловдива, међутим када сам прегледао карту Бугарске, нисам наишао на село под тим именом код Пловдива него код Великог Трнова и на још једном месту, релативно у близини Варне. Постоји ли могућност да сазнам нешто више о том презимену Петров и да ми кажете тачну локацију одакле су дошли? Ако неко има било какву информацију, замолио бих да ме контактира. Хвала

  Одговори
  • Марко Петровић

   Ја сам такође пореклом од Петровића из Мишара па бих волео да ми Ђорђе напише чији је пошто ја једино знам за Ђорђа од оца Живанка и мајке Олге Петровић а има и сестру Љиљану удату у Лозници.Ја сам син Миодрага Чкаље унук Ивана Петровића,праунук Живорада и чукунунук Мирка Петровића.Ако сте Ви Живанков син сигурно сте познавали мог деду пошто је као момак радио са деда Живанком као столар….Велики поздрав из Новог Сада и волео бих да разменимо још неке информације у вези са пореклом…..

   Одговори
 • Ђорђе Петровић

  Марко, ја сам син Слободана, унук Јанка, праунук Степана, чукунунук Драгомира, и чукун-чукун унук зачетника лозе Петра Петровића који се доселио из Бугарске. Ако сам добро схватио и ако гледам у прави део родослова, мој прадеда Степан и твој чукундеда Мирко су рођена браћа? Мој деда Јанко је дошао из Мишара у Шабац, где и ја живим данас.Тако да ја нажалост, никог непознајем од тих Петровића из Мишара. Велики поздрав из Шапца!

  Одговори
 • Марко Петровић

  Ја знам Ваше порекло пошто су мој чукундеда Мирко и Ваш прадеда Степан рођена браћа.Ваш отац је једини направио родослов а то сам ја чуо од покојног деда луке Петровића који је Вашег оца водио кроз мишарско гробље и показивао споменике.Том приликом су нашли и споменик Пеје Петрова.Ваш отац је био мом деди брат од стрица а њихови очеви су такође били браћа од рођених стричева.Ако случајно немате податке о мојим прецима односно о мом стаблу или боље рећи грани ја бих могао да Вам напишем.Хвала Вам за ову непроцењиву информацију пошто ја не познајем никога од Петровића из Шапца.Ја сам помислио на нашег рођака који живи у Словенији а исто се зове као и Ви….Велики поздрав за Вас и Вашу породицу……

  Одговори
 • Ђорђе Петровић

  Ето, Богу хвала па се пронађосмо овде. Тачно је, да је мој покојни отац записао већи део родослова, али ипак није све урађено. Што се тиче конкретно ваше гране, имам само до вашег деде Ивана. Што значи овим редоследом: Мирко, Живорад, Иван…тако да бих вас замолио да ми пошаљете на моју е-маил адресу ( petdjordje@gmail.com ) комплетан ваш део. Искрено, ја сам се највише заинтересовао да ако постоји могућност, откријем што више о Пеји Петрову. Да сазнам одакле је тачно дошао, јер као што сам већ поменуо то село Капиново није код Пловдива. Тако да ме интересује да што више сазнам о Петровима, и ако буде било могућности отишао бих у Бугарску да пронађем податке. Јер и они као и ми, имају у црквама сачуване крштенице, тако да сигурно постоји нешто сачувано…Обраћам се овим путем и Администратору ове странице, ако постоји нека могућност да ми се објасни који је најлакши начин да сазнам, што више о тој лози Петрова која је у Бугарској. Марко, велики поздрав Вама и Вашој породици, и пишите ми на е-маил.

  Одговори
 • Марко Петровић

  Послао сам Вам на маил податке.Уколико је нешто написано конфузно напишите на мој маил па ћу Вам ја појаснити (mppetrovic.marko@gmail.com). Поздрав…..

  Одговори
 • Сања

  Mene interesuje sve o poreklu Knezevica sa Misara te ako neko zna vise neka mi se javi

  Одговори
 • Zlatko M Knežević

  Za Sanju,
  Ja potičem od Kneževića iz Mišara . Sin sam pok Milorada zvanog Mićan, unuk pok Obrada praunuk pok Milorada. Imam mlađeg brata Dubravka koji živi u Švedskoj ( ima sina Benjamina i kćerku Tijanu ) i imam kćerku dr Tamaru koja živi u Banja Luci . Ja živim u Novom Gradu ( bivši Bosanski Novi ) u Rep. Srpskoj. Moj otac je imao dva brata ; pok Zlatomira koji je živio u Mišaru ( i koji ima sina Branislava – Branu koji ima sina i kćerku i kćerku Ljubicu koja je udata i živi u Mišaru i ima sina) i Milana koji živi u Šapcu i ima kćerku Jasminu udatu Milutinović koja živi u Šapcu i ima sina i kćerku.
  Našoj grani su najbliži rođaci potomci čika Brane i Radomira koji žive u Mišaru i Šapcu ( sinovi Dragan, Pero i kćerka Mikica ) i pok Stevo -Stevica , koji je završio istoriju u Bgd i bavio se rodoslovom porodice. Pošto smo generacijski blizu družili smo se i na studijama ,i sjećam se da je pričao ( zezao se ili govorio istinu ) da potičemo od plemenitaške porodice Altomanović sa Kosova ( Prizren ? ) koja se nakon sukoba sa Hrebljanovićima iselila ka Durmitoru ( ili nakon Kosovske bitke ) gdje imamo rođake Kneževiće ( Šarence i Jezerce ) i granu koja je uzela prezimena Bojovići i Raspopovići. Stevica je navodno i pisao nešto o tome ali nažalost nisam bio u prilici da pročita. Dalje smo sa patrijarhom Čarnojevićem krenuli ka sjeveru i prvo došli u Vojvodinu – gdje je jedna grana ostala i uzela prezimena Pejačević i Stratimirović a naša grana se vratila u Mišar i odatle Madžari. Davno mi je Stevica pkazivao na našem groblju spomenik jednom pretku na kom je označena godina 1706 kao godina sahrane. Ne znam da li je tačno i da su atentatori na kneza Mihajila naši rođaci ( braća Knežević ?) mada je otac spominjao naše Kneževiće i “ savske “ Kneževiće.
  Skoro sam dobio i kopiju dokumenta iz franjevačkog samostana u Fojnici gdje kažu da je Andrija Knežević ( koji je došao iz Raške ?! Zete ?! ) bio u pratnji bosanske kraljice Katarine i da je plemić.
  Čuo sam od prof Zorana Tomića iz Bgd čija je majka iz Kneževića, da je prije nekoliko godina bilo okupljanje Kneževića u Mišaru ali zbog nekih porodičnih gluposti niko nije obavjestio ni mene ni mog brata tako da je to bila prilika da više saznam.
  Navodno postoji ili odštampan ili pripremljen rodoslov cijele porodice ali to uzmi sa rezervom jer ne znam tačno.
  Ako to još nešto interesuje ( a ne znam puno više ) ili ako ti nešto saznaš javi mi se na mail :
  zlatko.knezevic@ustavnisud.ba
  Puno pozdrava
  Zlatko M Knežević

  Одговори
 • Nenad Jankovic

  Да ли је могуће да нико ми никад није могао рећи одакле су Јанковићи дошли на Мишар…славе Ђурђиц

  Одговори
 • Marko

  Postovanje Nenade.Ja sam poreklom iz Misara pa sticajem okolnosti poznajem I tvoju familiju.Trenutno u Misaru ima koliko ja znam jedna kuca Jankovica.Mogli ste da primetite da je kazivac rekao ,,doselio odnekud“ sto znaci da se u selu ne zna sa sigurnoscu odakle su dosli.Posto su sa njima najblizi rod Simici a njih ima vise kuca onda bi mozda neko od njih znao nesto o Vasem poreklu.S’ postovanjem Marko Petrovic.

  Одговори
 • Marijana

  Pozdrav svima,

  Mene interesuje porodica Đokić odakle su doselili u Mišar?
  Pozdrav

  Одговори
 • Marko Petrović

  Pozdrav Marijana….Ako možete napišite čiji ste od Djokica posto je moje babe (mamine mame) tetka bila udata za Jezdimira Djokica.Ona se zvala Zivana devojačko Jovanovic.Imali su četvoro dece Olgu,Veru,Ginu i sina Dragoljuba.Koliko znam Jezdimir je došao iz Bosne u Misar.Ako vas jos nešto interesuje javite se na mail mppetrovic.marko@gmail.com.Pozdrav…..

  Одговори
 • Војислав Ананић

  Мишјар, данашње село Мишар. То село је 1533. забиљежено „Мишјак« када је са још једним селом у нахији Сапној сачињавало тимар спахије Иса-Балије, сина Мехмедова, од 5.990 акчи. »Село . Мишјар« је 1548. представљало тимар двојице шабачких мустахфиза: Алије, сина Низирова (1.400), и Курда, сина Хасанова (1.400). Курд је у томе селу посједовао и чифлук на којем су била 4 дунума винограда. Приход од чифлука износио је 120 акчи, што је урачунато у његов тимар.

  Извор: Град Шабац и његова нахија у првој половини XVI века, Адем Ханџић, књига 2.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top