Порекло презимена, село Буштрење (Врање)

Порекло становништва села Буштрење,  општина Врање. Стање из 1903. године

Постанак села и порекло становништва

Причају старији људи, да је раније “у друг век”, село било у данашњем Старом Буштрењу, звало се Буштрењем и имало 7 мала, од којих је свака имала спахију. Кад је чума “тропила”, тј била, све су мале биле уништене, а у селу, данашњем Старом Буштрењу, спасли се само 2 брата : Стојан и Крагуј, први здрав, други слаб. Обојица отиду у село Вишевце, где су имали удату сестру. Стојан, који је био здрав, оде са овнима у Стамбол и врати се тек после 12 година, када затекне брата здрава. Из Вишевца отиду у Старо Буштрење и тамо у дрвету нађу 11 српа, који су били у том дрвету “зараснали”, а један пао на земљу, ту су их били оставили 12 брата још пре чуме. Земђа се била до тад сва “уледила”. Како им је било незгодно у Старом Буштрењу, договоре се, пошто су дуго посматрали Средорек са места Гледника, како се онда звала Ујавица (на граници где је сада караула) и преселе се на Средорек, где је било доста воде, а и место “приодно” – ту се силазило са свих страна. Обојица ту начине кућу, која је до скора трајала и место ње је, као што је поменуто, нова подигнута. Тако је, веле, засељено данашње село Буштрење.

Од њих двојице данас воде порекло ове породице: Узунци (Узуновци), Мишајковци, Марковци, Љубанци, Баба-Тренинци, Поречани, Стојчиновци, Ћурчини и Банзини (сви славе св. Николу).

Остале су се породице касније доселиле. Најпре су дошли Мутавџићи (св. Никола), чији је предак дошао из села Маркеша, које је у Кумановској Пчињи. Тамо су им стари били “барутлици” и пошто им је предак убио Турчина добегне у данашње село.

За тим су се доселили једни за другима: Пепеларци (св. Никола) из села Степанца (у околини Куманова), Милосавци (св. Аранђел) из села Петралице, која је између Паланке и Кратова и Симоновци (св. Никола) из села Љубовца, које је близу Кратова. Све су три породице добегле из поменутих села, због кулука у кратовским рудницима. У турско доба су сви били “маденџије”.

За њима по старини долазе Луковци (Петков дан), или Бурчини, који воде порекло од једног досељеника из села Лукова, који је био козар у Буштрењу. Ту се призети, спахија му да земљу и тако поста оснивалац данашње Луковске Мале.

За тим су се доселили Билашлици (св. Никола), за време Мехмед Паше, пре 1824. године. Дошли из села Билаче, која је на десној страни Моравице, пошто су у данашњем селу купили земљу за “сто карагроша”. Тамо су им Турци много досађивали, те зато напусте Билачу. После њих у село се нико није више доселио.

Од оних, што славе Св. Николу, неки секу колач на Св. Аранђела.

Причају, да су се неки из овога села одселили у село Јабланицу (у село Клајић и др.).

 

ИЗВОР: Риста Т. Николић, Врањска Пчиња, 1903. године

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Небојша Новаковић

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.