Порекло презимена, село Русце (Врање)

Порекло становништва села Русце, општина Врање. Стање из 1903. Године

 

Постанак села и порекло становништва

Причају стари људи, како је пре данашњег села Русца постојало на старом селишту село Брестовац. То је село било велико, али га је чума (куга) уништила, чуму су веле донеле, кириџије из Велеса, чије је коње, док се се у село вратили “све вода потопила”. Од чуме се спасло само 5-6 кућа, чији су се становници разбегли : неки у село Дејанце, неки у Степанце, а неки у Барбаце. Али по причању, тамо нису могли живети, те се врате у Русце, пошто је чума била престала.

Најпре се вратили из села Барбаца пре 120 година 3 брата: Вељко, Пеша и Стојко, који у селу затекну “све саму дубраву, гору голему, ливаду, воду”. Њихови су данас потомци: од Вељка – Вељковци и Корици, од Пеше Качковци, или Пешини и Шапранкини, од Стојка – Ђорђијини, Стојковци и Костини. За њима се, како веле, вратили Тасинци из села Степанца (кумановско). За овима су се вратиле породице из села Дејанца, чији су потомци – Мерџијини, Иљковци и Млашини,  данас живе у младом Русцу, које је у Турској. Сви су они без сумње досељеници, јер је предање, да су старином из Брестовца, само надовезивање ранијег насеља са данашњим.

Пре 70-80 година у село су се доселили из оближњега села Наставца Наставчани, који су купили земљу у Русцу.

Касније се нико није доселио у село.

Вељковци, Ђорђијини и Качковци славе Св. Аранђела и Св. Николу, Тасинци такођe, а Наставчани само Св. Аранђела.

Сеоска слава је Спасов Дан.

И ово је село било на окупу у првом селу, које је било на месту селишту, или селу, где је данас Наставачка Мала, па су се одатле разишли на данашња имања.

 

ИЗВОР: Риста Т. Николић, Врањска Пчиња, 1903. године

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Небојша Новаковић

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Ханибаал

    Село Русце се помиње у “Закону господина Константина и царице Јевдокије” из 1379. године као селиште Прусци које је припадало метоху манастира Архиљевица (непозната локација манастира, налази се негде код с. Норче у општини Прешево), задужбине деспота Дејана. Судећи по овом средњовековном спису, село је постојало још у 14. веку. Поздрав