Poreklo prezimena, selo Rusce (Vranje)

4. januar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Rusce, opština Vranje. Stanje iz 1903. Godine

 

Postanak sela i poreklo stanovništva

Pričaju stari ljudi, kako je pre današnjeg sela Rusca postojalo na starom selištu selo Brestovac. To je selo bilo veliko, ali ga je čuma (kuga) uništila, čumu su vele donele, kiridžije iz Velesa, čije je konje, dok se se u selo vratili “sve voda potopila”. Od čume se spaslo samo 5-6 kuća, čiji su se stanovnici razbegli : neki u selo Dejance, neki u Stepance, a neki u Barbace. Ali po pričanju, tamo nisu mogli živeti, te se vrate u Rusce, pošto je čuma bila prestala.

Najpre se vratili iz sela Barbaca pre 120 godina 3 brata: Veljko, Peša i Stojko, koji u selu zateknu “sve samu dubravu, goru golemu, livadu, vodu”. Njihovi su danas potomci: od Veljka – Veljkovci i Korici, od Peše Kačkovci, ili Pešini i Šaprankini, od Stojka – Đorđijini, Stojkovci i Kostini. Za njima se, kako vele, vratili Tasinci iz sela Stepanca (kumanovsko). Za ovima su se vratile porodice iz sela Dejanca, čiji su potomci – Merdžijini, Iljkovci i Mlašini,  danas žive u mladom Ruscu, koje je u Turskoj. Svi su oni bez sumnje doseljenici, jer je predanje, da su starinom iz Brestovca, samo nadovezivanje ranijeg naselja sa današnjim.

Pre 70-80 godina u selo su se doselili iz obližnjega sela Nastavca Nastavčani, koji su kupili zemlju u Ruscu.

Kasnije se niko nije doselio u selo.

Veljkovci, Đorđijini i Kačkovci slave Sv. Aranđela i Sv. Nikolu, Tasinci takođe, a Nastavčani samo Sv. Aranđela.

Seoska slava je Spasov Dan.

I ovo je selo bilo na okupu u prvom selu, koje je bilo na mestu selištu, ili selu, gde je danas Nastavačka Mala, pa su se odatle razišli na današnja imanja.

 

IZVOR: Rista T. Nikolić, Vranjska Pčinja, 1903. godine

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo Nebojša Novaković

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Hanibaal

    Selo Rusce se pominje u “Zakonu gospodina Konstantina i carice Jevdokije” iz 1379. godine kao selište Prusci koje je pripadalo metohu manastira Arhiljevica (nepoznata lokacija manastira, nalazi se negde kod s. Norče u opštini Preševo), zadužbine despota Dejana. Sudeći po ovom srednjovekovnom spisu, selo je postojalo još u 14. veku. Pozdrav