Данас је Божић по Грегоријанском календару

25. децембар 2012.

коментара: 0

Хришћански верници, који време рачунају према Грегоријанском календару, данас славе Божић. Портал Порекло честита најрадоснији хришћански празник свим читаоцима који данас славе рођење Христово.

Поред верника римокатоличке, протестантске, англиканске и осталих сродних конфесија, Божић данас прослављају и православни верници у Грчкој, Бугарској, Румунији…

Јерусалимска патријаршија, руска, српска, македонска, грузијска и украјинска црква и даље се, међутим, држе старог, јулијанског календара.

Римокатоличка црква сматра да у ноћи између Бадње вечери и Божића долази из мрака Божје светло. Симболи прославе Божића код римокатолика су јасле у којима је Христ рођен, јелка као вечно зелено дрво и адвентни венац.

Обичај да се у цркве поставе јасле, са фигурама које дочаравају сиромашне услове стаје у којој је Христ рођен, потиче из 13. века. Такве јасле у својим домовима данас имају и верници.

У кућама верника римокатоличке цркве венац-адвент је исплетен од сламе и борових гранчица, украшен пурпурним врпцама и има четири црвене свеће, због четири недеље поста, које се пале једна по једна, сваке недеље уочи Божића.

Пост уочи празника је карактеристичан и за католике и за православце, али теолози кажу да католици нису толико као православци стриктни у посту, већ да њихова црква више апелује на духовну обнову и помоћ свима који су у невољи.

ИЗВОР: РТС, Википедија

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.