Danas je Božić po Gregorijanskom kalendaru

25. decembar 2012.

komentara: 0

Hrišćanski vernici, koji vreme računaju prema Gregorijanskom kalendaru, danas slave Božić. Portal Poreklo čestita najradosniji hrišćanski praznik svim čitaocima koji danas slave rođenje Hristovo.

Pored vernika rimokatoličke, protestantske, anglikanske i ostalih srodnih konfesija, Božić danas proslavljaju i pravoslavni vernici u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji…

Jerusalimska patrijaršija, ruska, srpska, makedonska, gruzijska i ukrajinska crkva i dalje se, međutim, drže starog, julijanskog kalendara.

Rimokatolička crkva smatra da u noći između Badnje večeri i Božića dolazi iz mraka Božje svetlo. Simboli proslave Božića kod rimokatolika su jasle u kojima je Hrist rođen, jelka kao večno zeleno drvo i adventni venac.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hrist rođen, potiče iz 13. veka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.

U kućama vernika rimokatoličke crkve venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

Post uoči praznika je karakterističan i za katolike i za pravoslavce, ali teolozi kažu da katolici nisu toliko kao pravoslavci striktni u postu, već da njihova crkva više apeluje na duhovnu obnovu i pomoć svima koji su u nevolji.

IZVOR: RTS, Vikipedija

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.