Pismo čitateljke: Odakle da krenem u potragu za precima?

5. decembar 2012.

komentara: 7

Poštovani,

Ja sam počela da prebiram po prošlosti i familiji, da se raspitujem, sve u cilju da izradim sebi i svom detetu porodično stablo. Ali, nemam dovoljno informacija o precima, pa ako biste bili ljubazni da mi kažete odakle da krenem sa pretragom i šta mi je najbolje činiti. Definitivno je da su nam koreni vezani za Mađarsku i Vojvodinu, ali da toliko malo podataka ima nisam očekivala. Maćika mi je majčino devojačko prezime, a njena baka po majčinoj strani, moja prabaka Marija (udata Kovačević) potiče iz porodice Vidicki. Takođe, otac mi je Đurić iz sela Žabar pored Šapca, ali ni o njima ne mogu da nađem podatke. Svaka pomoć ili savet mi je dobrodošao.

Unapred zahvalna,

Marina Đurić

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Draga Marina!
    I pored najbolje vonje nisam ništa značajnije uspeo da pronađem. Na portalu “Mačvanski sajt” postoji (nepotpuni) spisak naselja mačvanskog okruga, pa i šire (Srem) ali mesto Žabar se ne pominje.
    Žabar
    Žabar je naselje u Srbiji u opštini Šabac u Mačvanskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 683 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 756 stanovnika).
    Demografija
    U naselju Žabar živi 560 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 42,0 godina (40,0 kod muškaraca i 44,1 kod žena). U naselju ima 204 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,35.

    Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.
    Ovo gore je iz Vikipedie.
    Mislim da Vam može pomoći:
    Međuopštinski istorijski arhiv Šabac
    Vojvode Mišića 18/a
    15000 Šabac
    Telefon: 015/354-992, 015/354-989
    Faks: 015/354-989
    [email protected]
    Pozdrav!

  2. Poštovana Marina,
    na našem sajtu smo nedavno, zahvaljujući našem saradniku PIB-u, objavili linkove za 165 digitalizovanih etnoloških knjiga. Među njima je i knjiga Vojislava Radovanovića “Šabačka Posavina i Pocerina”. U njoj je obrađeno i selo Žabar, u kojem se pominju dve porodice Đurića, jedni koji slave Đurđevdan, a drugi koji slave Markovdan. Ni jednima ni drugima nije poznato dalje poreklo.
    Ovo, naravno, ne treba da vas odgovori od daljeg istraživanja.
    Potreban je zaista veliki trud i mnogo vremena provedenog među arhivskom građom i u razgovoru sa starijima, kako bi se bar neke kockice sklopile. Mnogo toga je i na internetu. Upravo zbog toga i mi postojimo. I uvek nam je nekako krivo kad vidimo da se ljudi relativno malo trude da sami saznaju više. Mi smo već stavili zaista mnogo vrednih knjiga na raspolaganje. Dobar deo tih knjiga obrađujemo i unosimo podatke na naš portal. Ali, i dalje je mnogo toga neobrađeno i u mnogo knjiga stoje brojni odgovori za one koji se interesuju za svoje poreklo. Samo treba uložiti malo truda i zaviriti u te sada svima u svetu dostpune digitalizovane knjige. Nešto će da se nađe.
    Uspešno dalje istraživanje vam želimo. I vama i svim ostalim rodoslovcima. Živeli.

    Evo linka ka digitalizovanim knjigama: http://www.poreklo.rs/2012/12/02/digitalizovane-etnoloske-knjige-o-poreklu-stanovnistva-srbije-makedonije-crne-gore-hrvatske-i-bih/

  3. Postovani, javljam se iz Srbije, grada Kragujevca, a razlog obracanja Vama je potraga za mojim ujakom koga cak i ne poznajem.

    Naime, on je davne 1964. god otisao u Pariz sa izvesnom Micom Miloradovic iz okoline Knica, javljao se nekih godinu dana mozda i od tada se nista ne zna o njemu.

    Njegovi roditelji, a moji baba i deda su skoro umrli, a nista nisu saznali o njemu, pa eto ja pokusavam da nesto saznam.

    Njegovo ime je Milutin Nesovic, rodjen 11.02.1944. god u Zabojnici kod Knica-Kragujevac, od oca Todosija i majke Stajke (Cane).

    U prilogu su njegove dve slike iz tog perioda i jedine koje imamo

    Imam “dojavu” da je “ta” Mica otisla u Arizonu….
    Pozdrav

    • Poštovani Nenade,
      pošto ovde u komentaru ne postoji mogućnost da “okačite” fotografije, preporučujemo vam da to učinite preko našeg Foruma gde je upravo otvorena nova tema – TRAŽE SE – rođaci.
      Evo link: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?board=31.0

      Potrebno je samo da se posebno registrujete na forum, što je veoma jednostavno.

      Ovo je ujedno poziv i ostalima koji tragaju za izgubljenim rođacima, kumovima, prijateljima da to učine preko našeg foruma.

      Srećno!

  4. administrator

    Postovani,probao sam 10-15 puta da se registujem na forum http://www.poreklo.rs/forum/index.php?=31.0 ali nema sanse!!!! a nigde ne gresim cak sam i cirilicom napisao Beograd (glavni grad) ali ne-moze i ne prikazuje mi gde je greska.Evo probacu ponovo.

  5. Postovani,pisao sam u vasem forumu(Sumadinac) ali nisam umeo da stavim (nakacim) slike.
    pozdrav