Писмо читатељке: Одакле да кренем у потрагу за прецима?

5. децембар 2012.

коментара: 7

Поштовани,

Ја сам почела да пребирам по прошлости и фамилији, да се распитујем, све у циљу да израдим себи и свом детету породично стабло. Али, немам довољно информација о прецима, па ако бисте били љубазни да ми кажете одакле да кренем са претрагом и шта ми је најбоље чинити. Дефинитивно је да су нам корени везани за Мађарску и Војводину, али да толико мало података има нисам очекивала. Маћика ми је мајчино девојачко презиме, а њена бака по мајчиној страни, моја прабака Марија (удата Ковачевић) потиче из породице Видицки. Такође, отац ми је Ђурић из села Жабар поред Шапца, али ни о њима не могу да нађем податке. Свака помоћ или савет ми је добродошао.

Унапред захвална,

Марина Ђурић

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Драга Марина!
    И поред најбоље воње нисам ништa значајнијe успео да пронађем. На порталу “Мачвански сајт” постоји (непотпуни) списак насеља мачванског округа, па и шире (Срем) али место Жабар се не помиње.
    Жабар
    Жабар је насеље у Србији у општини Шабац у Мачванском округу. Према попису из 2002. било је 683 становника (према попису из 1991. било је 756 становника).
    Демографија
    У насељу Жабар живи 560 пунолетних становника, а просечна старост становништва износи 42,0 година (40,0 код мушкараца и 44,1 код жена). У насељу има 204 домаћинства, а просечан број чланова по домаћинству је 3,35.

    Ово насеље је великим делом насељено Србима (према попису из 2002. године), а у последња три пописа, примећен је пад у броју становника.
    Ово горе је из Википедие.
    Мислим да Вам може помоћи:
    Међуопштински историјски архив Шабац
    Војводе Мишића 18/а
    15000 Шабац
    Телефон: 015/354-992, 015/354-989
    Факс: 015/354-989
    [email protected]
    Поздрав!

  2. Поштована Марина,
    на нашем сајту смо недавно, захваљујући нашем сараднику ПИБ-у, објавили линкове за 165 дигитализованих етнолошких књига. Међу њима је и књига Војислава Радовановића “Шабачка Посавина и Поцерина”. У њој је обрађено и село Жабар, у којем се помињу две породице Ђурића, једни који славе Ђурђевдан, а други који славе Марковдан. Ни једнима ни другима није познато даље порекло.
    Ово, наравно, не треба да вас одговори од даљег истраживања.
    Потребан је заиста велики труд и много времена проведеног међу архивском грађом и у разговору са старијима, како би се бар неке коцкице склопиле. Много тога је и на интернету. Управо због тога и ми постојимо. И увек нам је некако криво кад видимо да се људи релативно мало труде да сами сазнају више. Ми смо већ ставили заиста много вредних књига на располагање. Добар део тих књига обрађујемо и уносимо податке на наш портал. Али, и даље је много тога необрађено и у много књига стоје бројни одговори за оне који се интересују за своје порекло. Само треба уложити мало труда и завирити у те сада свима у свету достпуне дигитализоване књиге. Нешто ће да се нађе.
    Успешно даље истраживање вам желимо. И вама и свим осталим родословцима. Живели.

    Ево линка ка дигитализованим књигама: http://www.poreklo.rs/2012/12/02/digitalizovane-etnoloske-knjige-o-poreklu-stanovnistva-srbije-makedonije-crne-gore-hrvatske-i-bih/

  3. Postovani, javljam se iz Srbije, grada Kragujevca, a razlog obracanja Vama je potraga za mojim ujakom koga cak i ne poznajem.

    Naime, on je davne 1964. god otisao u Pariz sa izvesnom Micom Miloradovic iz okoline Knica, javljao se nekih godinu dana mozda i od tada se nista ne zna o njemu.

    Njegovi roditelji, a moji baba i deda su skoro umrli, a nista nisu saznali o njemu, pa eto ja pokusavam da nesto saznam.

    Njegovo ime je Milutin Nesovic, rodjen 11.02.1944. god u Zabojnici kod Knica-Kragujevac, od oca Todosija i majke Stajke (Cane).

    U prilogu su njegove dve slike iz tog perioda i jedine koje imamo

    Imam “dojavu” da je “ta” Mica otisla u Arizonu….
    Pozdrav

    • Поштовани Ненаде,
      пошто овде у коментару не постоји могућност да “окачите” фотографије, препоручујемо вам да то учините преко нашег Форума где је управо отворена нова тема – ТРАЖЕ СЕ – рођаци.
      Ево линк: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?board=31.0

      Потребно је само да се посебно региструјете на форум, што је веома једноставно.

      Ово је уједно позив и осталима који трагају за изгубљеним рођацима, кумовима, пријатељима да то учине преко нашег форума.

      Срећно!

  4. administrator

    Postovani,probao sam 10-15 puta da se registujem na forum http://www.poreklo.rs/forum/index.php?=31.0 ali nema sanse!!!! a nigde ne gresim cak sam i cirilicom napisao Beograd (glavni grad) ali ne-moze i ne prikazuje mi gde je greska.Evo probacu ponovo.

  5. Postovani,pisao sam u vasem forumu(Sumadinac) ali nisam umeo da stavim (nakacim) slike.
    pozdrav