Sveti Jovan Milostivi

25. novembar 2012.

komentara: 27

Srpska pravoslavna crkva i vernici 25. novembra (12. novembra po julijanskom kalendaru) slave Sv. Jovana Milostivog. Ovu retku krsnu slavu slave neke porodice u zapadnoj Bosni. Portal Poreklo želi srećnu slavu svima koji slave ovog sveca.

Sveti Jovan Milostivi rođen je na Kipru u kneževskoj porodici i od detinjstva vaspitavan je kao hrišćanin. Imao je porodicu, ali su mu rano umrli i žena i deca i on je ostao sam. Čuven je zbog milosrđa i blagočešća. Jovan je izabran za patrijarha aleksandrijskog u vreme cara Ilarija i upravljao je Crkvom deset godina kao istinski pastir i čuvao je od neznabožaca i jeretika. Bio je uzor krotosti, milosrđa i čovekoljublja i govorio je: “Ako želiš blagorodstva, ne traži ga u krvi nego u dobrodetelji, jer je to pravo blagorodstvo”. Njegovo milosrđe i dobrota bili su glavna odlika njegove ličnosti, pa je mislio da Bog ne može poslušati njega ako on ne posluša i ne pomogne ubogima i nevoljnicima.

Kada su Persijanci krenuli na Misir patrijarh je otplovio na Kipar, ali se uz put razboleo i u svom rodnom mestu na Kipru preminuo 620. godine. Njegove mošti prenete su najpre u Carigrad, potom u Budimpeštu i najzad u Presburg.

Evo šta je o Svetom Jovanu Milostivom napisao Sveti Nikolaj (Velimirović):

Patrijarh Alekcandrijcki. Rođen na octrvu Kipru u kneževckoj familiji. Otac mu beše knez Epifanije. Vacpitan od detinjctva kao pravi hrišćanin. pa navaljivanje roditelja on ce oženi i imade dece. No po Božjem Promiclu preceliše ce iz ovog života u onaj i deca mu i žena. Čuven zbog milocrđa i blagočešća Jovan bi izabran za patrijarha Alekcandrijckog u vreme cara Iraklija. Decet godina upravljao crkvom Alekcandrijckom kao ictincki pactir, čuvajući je od neznabožaca i jeretika. Bio je uzor krotocti, milocrđa i čovekoljublja. “Ako želiš blagorodctva, govorio je on, ne traži ga u krvi nego u dobrodetelji, jer to je pravo blagorodctvo.” Svi cveti odlikovali cu ce milocrđem, ali cv. Jovan beše ce cav predao ovoj divnoj dobrodetelji. Liturgišući jednom ceti ce patrijarh reči Hrictove: ako prineceš dar cvoj k oltaru i onde ce opomeneš da brat tvoj ima nešto na te (Mat. 5, 23-24) i ceti ce da jedan od klirika tu u crkvi ima zlu volju na njega; on brzo octavi cvete darove, priđe tome kliriku, pade mu pred noge i zamoli za oproštaj. I tek kada ce izmiri c tim čovekom, vrati ce ka žrtveniku. Jednom opet idući crkvi cv. Kira i Jovana dogodi ce da ga crete neka bedna udovica i poče mu govoriti o bedi cvojoj. Pratioci patrijarhovi ocetiše docadu od duga žalbovanja ženina, pa će reći vladici, da požuri u crkvu na clužbu, i pocle clužbe može čuti tu ženu. Odgovori im cv. Jovan: “a kako će cad Bog mene poclušati, ako ja nju ne poclušam?” I ne hte ce krenuti c mecta dok ne ču udovičinu žalbu do kraja. Kada Percijanci udariše na Micir patrijarh Jovan cede u lađu da ce udalji od napacti. Uz put ce razboli i ctigavši na Kipar umre u cvome mectu rođenja, 620. god., i pređe u carctvo becmrtno Gocpoda cvoga. Mošti njegove čudotvorne prenete najpre u Carigrad, po tom u Buda Peštu i najzad u Precburg.

 

Sv. Jovan Milostivi (25. novembar) se kao slava javlja samo u zapadnoj Bosni u svega 6 slučajeva (prezimena Janković, Kljevac, Bosančić, Vrsajković, Vujanović i Adamović), a verovatno je kod svih došlo do promene slave.

IZVOR: svetosavlje.org; Đorđe Janjatović, “Prezime Srba u Bosni”.

Naredni članak:

Komentari (27)

Odgovorite

27 komentara

  1. Milosavljevic Snezana

    Moja porodica i familija sa 18 kuca u selu Desimirovac kod Kragujevca slavi Svetog Jovana Milostivog.Na ovim prostorima zivimo koliko ja znam oko dva veka.

  2. Stojiljkovic Milan

    Moja porodica isto slavi mi smo iz Prokuplja iz jednog sela i vecina ljudi slavi tu slavu

  3. Dragan Jovičić

    Sv.Jovan Milostivi se slavi u selu Kadina Luka kod Ljiga u parohiji Slavkovičkoj eparhija Valjevska
    Predanje kaže da su tu doseloi s Kosova mnogo davno Đak Smiljčić on je dobio zemlju na prostoru imeđu reke Ljig i Slavkovočke Reke.Imao je puno sinova i od njih su nastali Todorevićo Pantići Lazići Đorđeviđi Paunovići Ѕpasojevići Mijailović Jakovljevići Mnoge familije su se raselile i žive širom sveta a neke i danastamo žive i slave

  4. Gordana

    I moja porodica slavi ovvog Sveca .porodica Majkić.iz Backe .Inace poreklom iz BIH ..toliko znam

  5. Goroslava Minic

    Porodica Minic iz Krusevca , a poreklom iz Trbunja kod Blaca takodje slav Svetog Jovana Milostivog.Saznala sam da su se doselili iz Brdjana kod Brusa.Deo porodice se preziva Lukic , deo Jovanovic i svi poticu iz iste kuce.Takodje slavimo i prenos mostiju Svetog Jovana Zlatousnog 09.02.

  6. Kostic

    I mi slavimo ovu slavu

  7. Majkići

    Ovog sveca sv Jovana Milostivog slavi.porodica Majkic iz Ratkova,Bačka ,inace kolonisti iz Bosne,Varoška Rijeka,inace nema veze odakle je ko ,bitno je da se slavi.Cestitamo.svima sretnu slavu,zivi bili….

  8. Dimitrijevic

    I Dimitrijevici u Skoplju slave Sv Jovana Milostivog a koreni su iz Aleksinca selo Moravac

  9. Slobodan Simić

    Pomaže bog
    Ja sam Slobodan Simić živim u Celju u Sloveniji i slavim svetog Jovana Milostivog. Moj deda živeo u Barbatovcu kod Blaca.

  10. Moma Milovanovic

    Porodica Milovanovic iz Gornjeg Crniljeva kod Osecine takodje slavi sv. Jovana Milostivog…U ovom selu ovu slavu slave jos familije Jankovic, Jovic, Andric, Lazarevic, Milovanovic i Marjanovic…Milovanovici sada zive u Valjevu, Osecini, Gornjem Crniljevu i Sapcu…Sve ove familije su se doselile iz Starog Vlaha, sa Kosova, krajem 18 veka…