Poreklo prezimena, selo Banovo Polje (Bogatić, Mačva)

4. oktobar 2012.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Banovo Polje, opština Bogatić. Stanje od 18. veka do prve polovine 20. veka

Doseljeni u 18. veku

Iz Hercegovine: DAKIĆI (Ignjatije, 14-12 k), i isti su sa Daničićima u Bogatiću, pre se zvali Stanojevići, a jedan su rod sa Maletićima u Bogatiću (Đuđići, Dabići, Vukovići), Budimirovićima i Vitorovićima u Glušcima, te Panićima i Božjakovićima (Šerbići) u Noćaju. JOVIČIĆI (Nikoljdan, 22-5 k). STANČETIĆI (Jovanjdan, 53 k), od Nevesinja; od njih su Jokići u Bogatiću, Jokići 1 (Grujići) u Klenju, i Jokići u Radenkoviću; pre su se zvali Stančići, a Stančetići – po Stančeti, koji ih je doselio iz Dvorova, u Semberiji; Stančića, njihovih rođaka, ima u Pocerskom Dobriću.

Iz Bosne su došli:BANOVCI (Jovanjdan, 21-1 k), LJUBINKOVIĆI (27 k) i PANTELIĆI (1 k) od roda Stojčića; po predanju, doselila se 4 brata NIKOLIĆI (Jovanjdan, 6 k), i od njih SOFRIĆI (2 k), i ĐAKOVIĆI (5 k); Nikolića ima i u Sovljaku (1), i Belotiću, po predanju, doseljena 3 brata – Nikola, Sofronije – Sofra, i treći – koji je bio đak, i zbog toga se prozovu Đakovići. ĆOSIĆI (Avramije, 39-7 k),14 jedan su rod sa Ćosićima (Penići u Dublju, SIMIĆI (Jovanjdan, 10 k).

Iz Semberije su došli:PAJČIĆI (Nikoljdan, 20 k), isti su rod sa Đurkovićima u Dublju. Iz sela Vrbića, u Rađevini, su AĆIMOVIĆI (Đurđevdan, 18-2 k). JOVANOVIĆI (Jovanjdan), 2-1 k), iz G. Dobrića, u Jadru; isti su rod sa Jovanovićima u Drenovcu. RAŠENIĆI (Jovanjdan, 20 k), iz Velikog Sela, u Jadru; isti rod sa Čugurovićima u Ribarima.

Iz Srema su prešli:MAŠTRAPOVIĆI (Nikoljdan, 15 k); od njih su odseljeni badovinački.

Doseljeni početkom prošlog veka – od 1 srpskog ustanka do 1829. godine

Iz Bosne su doseljeni:ANDRIĆI (Bartolomej, 5 k). STANAREVIĆI (Mrata, 5k), od roda Miličića; po predanju, bili stanari u nekog bega; U seobu krenula trojica braće, od kojih jedan ostane u Mačvi, drugi se nastani u Popincima, u Sremu, a treći je otišao ka Valjevu. MARKOVIĆI (Đurđevdan, 4 k); isti su rod sa Markovićima u Ravnju i Salašu Noćajskom.

Iz Semberije su prešli: LAZIĆI (Nikoljdan, 2 k), i jedan su rod sa Lazićima u Majuru. FILIPOVIĆI (Alimpije, 20 k); isti rod sa Filipovićima u Metkoviću, Kovačevićima u Crnoj Bari, Glogovcu i Salašu Noćajskom, i Tadićima, Ignjatovićima i Timotićima u Štitaru.

DOBOŠAREVIĆI (Đurđevdan, 3 k), doseljeni od Rađevine, i isti su rod sa drenovačkim; prvo su bili, po predanju, naseljeni u Crnoj Bari.

BOGDANOVIĆI (Nikoljdan, 3 k), ne znaju poreklo.

Doseljeni između 1829.i 1863. godine

Iz Bosne su doseljeni:GAJIĆI (Lučindan, 12-1 k). JELESIĆI (Đurđevdan, 21-2 k). JOCKOVIĆI (Nikoljdan, 9 k); od njih su JEREMIĆI (4 k). STEPANDIĆI (Stepanjdan, 4-3); od njih su odseljeni u Salašu Noćajskom.

Iz Semberije su prešli:KULIĆI (Aranđelovdan, 5-1 k), iz Amajlija; od njih su Đorđevići u Sovljaku. LUKIĆI (Đurđevdan, 5 k); doselio se Kosta, iz Ćiperovina. PETROVIĆI (Nikoljdan, 3 k), iz Balatuna.

IVANOVIĆI (Aranđelovdan, 3 k), doseljeni iz Hercegovine.

VIĆENTIĆI (Jovanjdan, 4 k), od Pavlovića su, iz Erdevika u Sremu; predak im je bio dovodac uz mater, koja se preudala u Stančetiće.

MIČIĆI (Nikoljdan, 2k), od Užica.

MALETIĆI (Bartolomej, 2 k), iz Bogatića; ušli u imovinu Andrića.

Ne znaju poreklo OSTOJIĆI (Jovanjdan, 1k), JOKSIMOVIĆI (Đurđic, 3 k), i PERIĆI (Đurđevdan, 6-1 k).

Doseljeni krajem prošlog i početkom ovog veka

STEFANOVIĆI (Nikoljdan, 2 k), prebegli 1875. godine iz Međaša, u Semberiji. ANIĆI (Đurđic, 2-2 k), došli iz Ravnja, od tamošnjih.

PACEKOVIĆI (Aranđelovdan, 2 k), potiču od Vićentija rođenog u Neštinu, u Sremu; Vićentije je došao, 1897. godine na ujčevinu u Kuliće.

STOJANOVIĆI (Aranđelovdan, 2 k), ne znaju poreklo.

Doseljeni između dva svetska rata

Svetolik ILIĆ (2 k), ciglar, iz Sopotnice, kod Niša; došao 1936. godine.

MIĆANOVIĆ (1 k), doselio se 1929. godine, iz Krasave, u Rađevini; Uljez u Vićentiće.

IZVOR: macva.awardspace.com

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. dusan rašević

    greška u prezimenu rašević a ne rašenic.