Порекло презимена, село Баново Поље (Богатић, Мачва)

4. октобар 2012.

коментара: 1

Порекло становништва села Баново Поље, општина Богатић. Стање од 18. века до прве половине 20. века

Досељени у 18. веку

Из Херцеговине: ДАКИЋИ (Игњатије, 14-12 к), и исти су са Даничићима у Богатићу, пре се звали Станојевићи, а један су род са Малетићима у Богатићу (Ђуђићи, Дабићи, Вуковићи), Будимировићима и Виторовићима у Глушцима, те Панићима и Божјаковићима (Шербићи) у Ноћају. ЈОВИЧИЋИ (Никољдан, 22-5 к). СТАНЧЕТИЋИ (Јовањдан, 53 к), од Невесиња; од њих су Јокићи у Богатићу, Јокићи 1 (Грујићи) у Клењу, и Јокићи у Раденковићу; пре су се звали Станчићи, а Станчетићи – по Станчети, који их је доселио из Дворова, у Семберији; Станчића, њихових рођака, има у Поцерском Добрићу.

Из Босне су дошли: БАНОВЦИ (Јовањдан, 21-1 к), ЉУБИНКОВИЋИ (27 к) и ПАНТЕЛИЋИ (1 к) од рода Стојчића; по предању, доселила се 4 брата НИКОЛИЋИ (Јовањдан, 6 к), и од њих СОФРИЋИ (2 к), и ЂАКОВИЋИ (5 к); Николића има и у Совљаку (1), и Белотићу, по предању, досељена 3 брата – Никола, Софроније – Софра, и трећи – који је био ђак, и због тога се прозову Ђаковићи. ЋОСИЋИ (Аврамије, 39-7 к),14 један су род са Ћосићима (Пенићи у Дубљу, СИМИЋИ (Јовањдан, 10 к).

Из Семберије су дошли: ПАЈЧИЋИ (Никољдан, 20 к), исти су род са Ђурковићима у Дубљу. Из села Врбића, у Рађевини, су АЋИМОВИЋИ (Ђурђевдан, 18-2 к). ЈОВАНОВИЋИ (Јовањдан), 2-1 к), из Г. Добрића, у Јадру; исти су род са Јовановићима у Дреновцу. РАШЕНИЋИ (Јовањдан, 20 к), из Великог Села, у Јадру; исти род са Чугуровићима у Рибарима.

Из Срема су прешли: МАШТРАПОВИЋИ (Никољдан, 15 к); од њих су одсељени бадовиначки.

Досељени почетком прошлог века – од 1 српског устанка до 1829. године

Из Босне су досељени: АНДРИЋИ (Бартоломеј, 5 к). СТАНАРЕВИЋИ (Мрата, 5к), од рода Миличића; по предању, били станари у неког бега; У сеобу кренула тројица браће, од којих један остане у Мачви, други се настани у Попинцима, у Срему, а трећи је отишао ка Ваљеву. МАРКОВИЋИ (Ђурђевдан, 4 к); исти су род са Марковићима у Равњу и Салашу Ноћајском.

Из Семберије су прешли: ЛАЗИЋИ (Никољдан, 2 к), и један су род са Лазићима у Мајуру. ФИЛИПОВИЋИ (Алимпије, 20 к); исти род са Филиповићима у Метковићу, Ковачевићима у Црној Бари, Глоговцу и Салашу Ноћајском, и Тадићима, Игњатовићима и Тимотићима у Штитару.

ДОБОШАРЕВИЋИ (Ђурђевдан, 3 к), досељени од Рађевине, и исти су род са дреновачким; прво су били, по предању, насељени у Црној Бари.

БОГДАНОВИЋИ (Никољдан, 3 к), не знају порекло.

Досељени између 1829.и 1863. године

Из Босне су досељени: ГАЈИЋИ (Лучиндан, 12-1 к). ЈЕЛЕСИЋИ (Ђурђевдан, 21-2 к). ЈОЦКОВИЋИ (Никољдан, 9 к); од њих су ЈЕРЕМИЋИ (4 к). СТЕПАНДИЋИ (Степањдан, 4-3); од њих су одсељени у Салашу Ноћајском.

Из Семберије су прешли: КУЛИЋИ (Аранђеловдан, 5-1 к), из Амајлија; од њих су Ђорђевићи у Совљаку. ЛУКИЋИ (Ђурђевдан, 5 к); доселио се Коста, из Ћиперовина. ПЕТРОВИЋИ (Никољдан, 3 к), из Балатуна.

ИВАНОВИЋИ (Аранђеловдан, 3 к), досељени из Херцеговине.

ВИЋЕНТИЋИ (Јовањдан, 4 к), од Павловића су, из Ердевика у Срему; предак им је био доводац уз матер, која се преудала у Станчетиће.

МИЧИЋИ (Никољдан, 2к), од Ужица.

МАЛЕТИЋИ (Бартоломеј, 2 к), из Богатића; ушли у имовину Андрића.

Не знају порекло ОСТОЈИЋИ (Јовањдан, 1к), ЈОКСИМОВИЋИ (Ђурђиц, 3 к), и ПЕРИЋИ (Ђурђевдан, 6-1 к).

Досељени крајем прошлог и почетком овог века

СТЕФАНОВИЋИ (Никољдан, 2 к), пребегли 1875. године из Међаша, у Семберији. АНИЋИ (Ђурђиц, 2-2 к), дошли из Равња, од тамошњих.

ПАЦЕКОВИЋИ (Аранђеловдан, 2 к), потичу од Вићентија рођеног у Нештину, у Срему; Вићентије је дошао, 1897. године на ујчевину у Кулиће.

СТОЈАНОВИЋИ (Аранђеловдан, 2 к), не знају порекло.

Досељени између два светска рата

Светолик ИЛИЋ (2 к), циглар, из Сопотнице, код Ниша; дошао 1936. године.

МИЋАНОВИЋ (1 к), доселио се 1929. године, из Красаве, у Рађевини; Уљез у Вићентиће.

ИЗВОР: macva.awardspace.com

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. dusan rašević

    greška u prezimenu rašević a ne rašenic.