Digitalizovana knjiga: Srpski prezimenik Reviewed by Momizat on . Portal Poreklo daje vam link ka knjizi Velimira Mihajlovića "Srpski prezimenik", u kojoj su data tumačenja za brojna srpska prezimena, poređana po azbučnom redu. Portal Poreklo daje vam link ka knjizi Velimira Mihajlovića "Srpski prezimenik", u kojoj su data tumačenja za brojna srpska prezimena, poređana po azbučnom redu. Rating:
You Are Here: Home » Trag » Knjige » Digitalizovana knjiga: Srpski prezimenik

Digitalizovana knjiga: Srpski prezimenik

Portal Poreklo daje vam link ka knjizi Velimira Mihajlovića „Srpski prezimenik“, u kojoj su data tumačenja za brojna srpska prezimena, poređana po azbučnom redu.

NAPOMENA: Zbog iznenadne smrti pisca, u knjizi su u najvećem delu obraćena prezimena koja počinju sa slovom A pa do slova LJ, dok je od početnog slova M nadalje obrađen veoma mali broj prezimena.

Kliknite na sledeći link: 

Srpski prezimenik, Velimir Mihajlović, 2002. godine


Komentari (21)

 • Milan Kurilj

  NIGDE NISAM NAŠAO PREZIME KURILJ?POREKLO SA BANIJE,HRVATSKA?

  Odgovori
 • Miran Goljović

  U knjizi dr Velimira Mihajlovića „Srpski prezimenik“ postoji greška koja se tiče prezimena Goljović. U knjizi piše da je to savremeno srpsko prezime koje postoji u Boljevcu (istočna Srbija), što nije tačno. Prezime postoji na teritoriji opštine Raška i grada Kraljeva (nekadašnji Studenički srez). Pre svega u rudarskim varošicama Baljevac na Ibru i Ušće na Ibru i selima Žižovci, Lučice, Tadenje i Studenica. Svi Goljovići imaju zajedničko poreklo i žive u ovim mestima koja su međusobno udaljena, u prečniku, 20-tak kilometara. Greška je verovatno napravljena zbog sličnosti imena Baljevca (na Ibru) i Boljevca.
  Što se tiče starosti prezimena, prvi put se pojavljuje u turskom tefteru iz 1834. u oblicima Goljović i Goljo, a nastalo je 30-40 godina pre toga.

  Odgovori
  • Darko

   Nije greska.
   Prezivam se Goljovic iz Usca sam.
   Sve ste tacno naveli jedino mogu
   da potvdim da Goljovica ima u
   Boljevcu jer je stric od mog oca
   otisao tamo zbog posla,nastanio
   se i ima potomke pa verovatno
   je zbog toga taj podatak.

   Odgovori
 • ja

  Nigde nisam našao ništa o prezimenu Ravić a ovo prezime je zastupljeno u skoro svim bivšim jugoslovenskim republikama. Ukoliko imate informacije postavite na sajtu, hvala.

  Odgovori
 • Mileta Urosevic

  Interesuje me kako je nastalo prezime Skerlic… Mislim da je u osnovi ovog porodicnog imens rec Skerl ili Skerla.. Znam da postoji i prezime Skerl, nas pokojni kompozitor Zvonimir Skerl, na primer. Na internetu sam nasao 237 Amerikanaca sa ovim prezimenom. Koliko znam ima ga i u Letoniji ili Litvaniji.. Navodno je nastalo od italijanske reci Scarlat za crvenu boju..

  Ako neko zna nesto vise molio bih ga da to i objavi.. Hvala na ustupljenom prostoru..

  Odgovori
  • Temnić

   U Sloveniji ste imali prezime Škerlj /Božidar, Božo/. Po mom mišljenju morate sići na jug do Skadra i u Severnoj Albaniji potražiti ima li toga prezimena. Za etimološko tumačenje
   vidite dalje. Reče Miroljub srbicom.

   Odgovori
 • tejić dragan

  u popisu srpskih prezimena nisam našao prezime Tejić. Ima nas na teritoriji cijele bivše SFRJ. Ako neko nešto zna molim da to objavi. Hvala

  Odgovori
 • Zoran Rajlić

  Poštovana gospodo , evo ja sam s vremena na vrijeme traćio neke informacije od Vas u vezi prezimena RAJLIĆ ILI RAILIĆ ILI RAJILIĆ , i jedan , drugi treći sajt . Ništa . Sasvim slučajno preko nekih sasvim , šetnji po pretraživaču odem na sajt
  http://www.rajlich.cz
  ili
  http://www.rajlich.com
  I dobijem impozantna porodična stabla . Postavlja se pitanje , kako ?

  Odgovori
 • milan

  Interesuje me poreklo prezimena i porodica Bogdanov i Moldovan.Milan.Vrsac

  Odgovori
 • stanislav nikolic

  Gledajuci detalje na sajtu kao I spisak imena od A-Š ne videh prezime COCIĆ.
  Naime to je moj predak iz Leskovca rodjen oko 1830.Puno ime I prezime je bilo Petar Cocić Nikolić.Posle Petra mog cukun dede svi nosimo prezime Nikolić.Da li znate odakle potice prezime Cocić I zahvaljujem na pomoći.

  Odgovori
 • Dragiša Dag

  Odakle je prezime Milošević?

  Odgovori
 • Miroslav

  Interesuje me odakle potiče prezime Pivašević?U familiji ne znaju tačno da mi objasne.Znam da ga ima retko u Srbiji

  Odgovori
 • Miroslav

  Odakle je prezime Kamperelić?Znam samo da potiče iz juga Srbije.Međutim čuo sam da je nastalo od Kampareli iz današnje Italije.

  Odgovori
 • Lebane

  Odakle poticu Stevanovici iz Peci,doselili se u Lebane oko 1900.godine.Krsna slava Sveti Alimpije Stolpnik.Starinom su navodno negde sa mora?

  Odgovori
 • nikola

  Dzakule su koliko znam rodom kod Bihaca, ne znam mnogo. Slava nam je Petrovdan. Deda je ubijen za vreme drugog svetskog rata, zvao se Nikola imao je jos brace

  Odgovori
 • Cinta

  Jel može neko da mi kaže bilo šta o prezimenu Mutapčija i kako je to prezime povezano sa starim prezimenom Mutap ? ? ?

  Odgovori
 • Jelena

  Zdravo svima, Dali bi neko mogao da mi pomogne da mi objasni Poreklo prezimena Setoric?
  Hvala

  Odgovori
  • Defendor

   Kako tačno prezime glasi? Tražih kao Šetorić, ali nisam mogao da nađem. Možda je i neko izuzetno retko. Napišite odakle je, iz kog kraja, i napišite slavu, ako je imate.

   Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top