Y-ДНК хаплогрупа Б

27. август 2012.

коментара: 0

Сарадник портала Порекло Синиша Јерковић из Бањалуке даје вам објашњење појединачних Y-ДНК хаплогрупа. У новом прилогу пише о афричкој хаплогрупи Б, својственој Пигмејима

ОПШТЕ НАПОМЕНЕ:  Хаплогрупа Б је уско повезана са хаплогрупом А, поготову јер се као и хаплогрупа А налази искључиво у Африци. Хаплогрупа Б се развила из велике подгрупе БТ што значи да има мутације које је чине ближом људској популацији која је напустила Африку, него што их има хаплогрупа А. Генеза хаплогрупе Б види се на стаблу које је постављено ниже.

ПОРИЈЕКЛО И МИГРАЦИЈЕ: За хаплогрупу Б се вјерује да је настала прије 50.000 година у централној Африци, тачније у прашумском појасу Централне Африке. Све потоње миграције хаплогрупе Б биле су ограничене на афрички континент. Поред хаплогрупе А ово је још једна аутентично афричка хаплогрупа.

СНП МУТАЦИЈЕ : M60, M181, P90, M247/P85

МАПА РАСПРОСТРАЊЕНОСТИ:

 

 

 

 

 

 

 

 

СТАБЛО:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОДГРУПЕ И ЗАСТУПЉЕНОСТ:

B1

B1*- M236/M288 хаплогрупа нађена је у малом проценту од 4% код Бамилеке Пигмеја у јужном Камеруну.

B1а хаплогрупа нађена је такође у малом проценту од 2% код неких етничких група у Буркини Фасо и Малију.

B2

B2*- M182 хаплогрупа нађена је код Мбути народа из Конга са око 6%, и у истом проценту код Бакола Пигмеја у јужном Камеруну, Дама народа из Намибије и 3% код Биака народа из централно афричке републике.

B2а*- M150 хаплогрупа је нешто шире распрострањена и налази се код: Нгумба народа у Камеруну 33%, Евија народу из Габона 21%, Бакола Пигмеја из Камеруна 18%, код разних габонских етничких група: Есхира, Макина, Шаке, Пуну, Тсого 8-15%.

B2а1*- M218 хаплогрупа нађена  код Адамава народа у сјеверном Камеруну у проценту од 6%.

B2а1а- M109 хаплогрупа је уједно и најзаступљенија подгрупа хаплогрупе B. Заступљена је код следећих популација у одређеним процентима:  Нгумба народа из јужног Камеруна 23%, Фали народа из сјеверног Камеруна 18%, Улдеме народа из сјеверног Камеруна до 15% и код низа других етничких група у Камеруну. Налази се и код Зулу и Сото Тсвана народа у јужној Африци са 15-18%.

B2а1b- G1 хаплогрупа је ријетка и нађена је у Уганди у малом проценту.

B2а2- M108.1 нађена у малом проценту у Етиопији.

B2а2а- М43 нађена око 7% у Малију.

B2b*- M112 налази се првенствено код пигмејских народа централне Африке, код Хотентота и Бушмана јужне Африке и код Хадзабе народа у Танзанији. Тако је посједују: Бака народ Централноафричке републике са 67%, Хадзабе народ у Танзанији са 50%, Мбути народ из Конга 43%, Коисан народи 30%, народ Бурунга из Танзаније 25% .

B2b1- P6 налази се код Коисан народа Намибије са 24%.

B2b2- М115 код Мбути народа са 8%.

B2b3*- М30 код популације сјеверног Камеруна са 22%

B2b3а- М108.2 код Лисонго народа са 22%.

B2b4- P7 типична хаплогрупа пигмеја Бака, Биака, Мбути са преко 60%

B2b4b- M211 код Биака пигмеја 20%

 

СТАРИ НАРОДИ: Сасвим је очигледно да је Y-ДНК хаплогрупа Б (B) главна хаплогрупа Пигмеја Африке. Пигмеји данас говоре разним језицима и доста су се измјешали са Банту популацијама, мада постоје и прави пигмејски језици. Пигмеји се веома често дефинишу као посебна раса слично Бушманима и Хотентотима са којима дијеле и слично генетско поријекло. Као и Коисан народи на југу углавном су ловци и сакупљачи. Једино им се станишта разликују. Пигмеји, наиме, живе у прашумама централне Африке гдје се кроз крошње дрвећа пробија веома мало сунчеве свјетлости. Антрополози сматрају да је управо то, тј. недовољна апсорпција витамина D, узрок њиховом ниском расту. Насељавају углавном простор држава: Конго, Габон, Камерун, Уганда, Руанда, Централноафричка република.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пигмеји у акцији

 

ПОЗНАТЕ ЛИЧНОСТИ: Амерички филмски глумац и комичар Крис Рок припада хаплогрупи B, тачније B2a1. Сам глумац по очевој страни потиче од Улдеме народа из Камеруна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крис Рок

 

АУТОР: Сарадник портала Порекло Синиша Јерковић

 

ДНК

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.