Y-DNK haplogrupa B

27. avgust 2012.

komentara: 0

Saradnik portala Poreklo Siniša Jerković iz Banjaluke daje vam objašnjenje pojedinačnih Y-DNK haplogrupa. U novom prilogu piše o afričkoj haplogrupi B, svojstvenoj Pigmejima

OPŠTE NAPOMENE:  Haplogrupa B je usko povezana sa haplogrupom A, pogotovu jer se kao i haplogrupa A nalazi isključivo u Africi. Haplogrupa B se razvila iz velike podgrupe BT što znači da ima mutacije koje je čine bližom ljudskoj populaciji koja je napustila Afriku, nego što ih ima haplogrupa A. Geneza haplogrupe B vidi se na stablu koje je postavljeno niže.

PORIJEKLO I MIGRACIJE: Za haplogrupu B se vjeruje da je nastala prije 50.000 godina u centralnoj Africi, tačnije u prašumskom pojasu Centralne Afrike. Sve potonje migracije haplogrupe B bile su ograničene na afrički kontinent. Pored haplogrupe A ovo je još jedna autentično afrička haplogrupa.

SNP MUTACIJE : M60, M181, P90, M247/P85

MAPA RASPROSTRANJENOSTI:

 

 

 

 

 

 

 

 

STABLO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODGRUPE I ZASTUPLJENOST:

B1

B1*- M236/M288 haplogrupa nađena je u malom procentu od 4% kod Bamileke Pigmeja u južnom Kamerunu.

B1a haplogrupa nađena je takođe u malom procentu od 2% kod nekih etničkih grupa u Burkini Faso i Maliju.

B2

B2*- M182 haplogrupa nađena je kod Mbuti naroda iz Konga sa oko 6%, i u istom procentu kod Bakola Pigmeja u južnom Kamerunu, Dama naroda iz Namibije i 3% kod Biaka naroda iz centralno afričke republike.

B2a*- M150 haplogrupa je nešto šire rasprostranjena i nalazi se kod: Ngumba naroda u Kamerunu 33%, Evija narodu iz Gabona 21%, Bakola Pigmeja iz Kameruna 18%, kod raznih gabonskih etničkih grupa: Eshira, Makina, Šake, Punu, Tsogo 8-15%.

B2a1*- M218 haplogrupa nađena  kod Adamava naroda u sjevernom Kamerunu u procentu od 6%.

B2a1a- M109 haplogrupa je ujedno i najzastupljenija podgrupa haplogrupe B. Zastupljena je kod sledećih populacija u određenim procentima:  Ngumba naroda iz južnog Kameruna 23%, Fali naroda iz sjevernog Kameruna 18%, Uldeme naroda iz sjevernog Kameruna do 15% i kod niza drugih etničkih grupa u Kamerunu. Nalazi se i kod Zulu i Soto Tsvana naroda u južnoj Africi sa 15-18%.

B2a1b- G1 haplogrupa je rijetka i nađena je u Ugandi u malom procentu.

B2a2- M108.1 nađena u malom procentu u Etiopiji.

B2a2a- M43 nađena oko 7% u Maliju.

B2b*- M112 nalazi se prvenstveno kod pigmejskih naroda centralne Afrike, kod Hotentota i Bušmana južne Afrike i kod Hadzabe naroda u Tanzaniji. Tako je posjeduju: Baka narod Centralnoafričke republike sa 67%, Hadzabe narod u Tanzaniji sa 50%, Mbuti narod iz Konga 43%, Koisan narodi 30%, narod Burunga iz Tanzanije 25% .

B2b1- P6 nalazi se kod Koisan naroda Namibije sa 24%.

B2b2- M115 kod Mbuti naroda sa 8%.

B2b3*- M30 kod populacije sjevernog Kameruna sa 22%

B2b3a- M108.2 kod Lisongo naroda sa 22%.

B2b4- P7 tipična haplogrupa pigmeja Baka, Biaka, Mbuti sa preko 60%

B2b4b- M211 kod Biaka pigmeja 20%

 

STARI NARODI: Sasvim je očigledno da je Y-DNK haplogrupa B (B) glavna haplogrupa Pigmeja Afrike. Pigmeji danas govore raznim jezicima i dosta su se izmješali sa Bantu populacijama, mada postoje i pravi pigmejski jezici. Pigmeji se veoma često definišu kao posebna rasa slično Bušmanima i Hotentotima sa kojima dijele i slično genetsko porijeklo. Kao i Koisan narodi na jugu uglavnom su lovci i sakupljači. Jedino im se staništa razlikuju. Pigmeji, naime, žive u prašumama centralne Afrike gdje se kroz krošnje drveća probija veoma malo sunčeve svjetlosti. Antropolozi smatraju da je upravo to, tj. nedovoljna apsorpcija vitamina D, uzrok njihovom niskom rastu. Naseljavaju uglavnom prostor država: Kongo, Gabon, Kamerun, Uganda, Ruanda, Centralnoafrička republika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pigmeji u akciji

 

POZNATE LIČNOSTI: Američki filmski glumac i komičar Kris Rok pripada haplogrupi B, tačnije B2a1. Sam glumac po očevoj strani potiče od Uldeme naroda iz Kameruna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kris Rok

 

AUTOR: Saradnik portala Poreklo Siniša Jerković

 

DNK

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.