Распрострањеност mt-ДНК хаплогрупа у југоисточној Европи

22. августа 2012.

коментара: 6

Сарадник портала Порекло Александар Маринковић  представља једно занимљиво истраживање о фреквентности mt-ДНК хаплогрупа у југоисточној Европи. Подсетимо, за разлику од Y-ДНК хромозома који се преносе искључиво са оса на сина, преко mt-ДНК може се пратити порекло по мајци, пошто се ДНК у митохондријама (mt-ДНК) преноси искључиво са мајке на дете, без обзира на пол.

Реч је о истраживању из 2003. године ( ”Frequencies of mtDNA Haplogroups in Southeastern Europe – Croatians, Bosnians and Herzegovinians, Serbians, Macedonians and Macedonian Romani”) чији су аутори Свјетлана Цвјетан,  Нelle-Viivi Tolk, Ловорка Бараћ Laue, Иванка Чолак, Добривоје Ђорђевић, Људмила Ефремовска, Бранка Јанићијевић, Анте Квесић, Ирена Мартиновић Кларић, Ene Metspalu, Маријана Перичић,  Juri Parik, Дан Поповић, Ана Шијачки, Рифет Терзић, Richard Villems и Павао Рудан.

Истраживање је обухватило 1610 одраслих мушкараца из 11 различитих региона југоисточне Европе (Хрвати, Босанци, Херцеговци, Срби, Македонци и македонски Цигани) и резултати су објављени 2004. године. Такође, резултати истраживања су упоређени и са радом које је 2003. године урадио Борис А. Маљарчук за Босанце, Словенце, Пољаке и Русе односно Олге Рикардс за приобални део Хрватске.

Шта се може закључити из ових резултата?

Као прво, у свим популацијама (изузев македонских Цигана) преко 40% испитаника припада хаплогрупи ”H”, уз значајније присуство хаплогрупа ”U5” и ”J”.

Као друго, код Херцеговаца се уочава нешто повећан проценат хаплогрупе ”К”, у чему су им најближи Хварани и донекле Крчани и Босанци. Ова хаплогрупа није значајнија ни код Словенаца, Руса и Пољака.

Треће, занимљиво је да хаплогрупа ”Н” на Корчули достиже чак 60%, док се на острвима Крк, Брач и Хвар креће око 1/3 испитане популације. Исто тако, на Брачу је забележено чак 10,5% хаплогрупе ”HV” која је значајније присутна једино код Босанаца и Херцеговаца, али не и у континенталној Хрватској. Ипак, острва (изузев Корчуле) су најсличнија континенталној Хрватској у погледу нешто значајнијег процента заступљености хаплогрупе ”J” што по вредностима одговара и Херцеговцима док је Корчула ближа Србима у том погледу.

И у самом закључку овог истраживања издвајају се две групе: прва се односи на острва Крк, Брач и Хвар, а друга на Корчулу и остале регионе изузев македонских Цигана. Наиме, међу македонским Циганима најприсутнија је хаплогрупа ”М”, типична за јужну Азију, тачније Индију.

Истовремено, три најзаступљеније хаплогрупе код Руса, Пољака и Словенаца одговарају и профилима популације југоисточне Европе.

Да ли ове хаплогрупе, одређене mt-ДНК методом, одговарају онима класификованим Y-ДНК?

Очигледно не. Ова подела је у вези са теоријом о ”седам Евиних кћери” (Урсула, Ксенија, Хелена, Велда Тара, Јасмина и Катрина) из које су се разгранале све хаплогрупе ”митохондријске Еве”.

 

ХАПЛОГРУПА

ПОРЕКЛО

ПЕРИОД

A, B, C, D Сев. Америка, међу Индијанцима
F пореклом из јужне Азије
Н доминантно европска почела се ширити пре 20.000 год.
HV Европа, миграцијом дошла и на Блиски исток
I северна и западна Европа, Кавказ пре 30.000 година
Ј Блиски исток потиче од неолитских фармера
К Европа последње Ледено доба
L под-сахарска Африка пре 150.000 – 170.000 година
M јужна и источна Азија, Аустралазија
N пан-евроазијска хаплогрупа пре 65.000 година
T северна Италија, дошла из Месопотамије пре 17.000 година
U5 (U5а1) Скандинавија, једна од најстаријих у Европи пре 50.000 година из зап. Азије (U5)
U6 северна Африка
U7 Блиски исток, заступљена око Кавказа пре 30.000 година
V западни Медитеран – Иберијско полуострво пре око 16.800 година
W кћерка од ”Н” и сестра од R, I, X, A
X Европа и Азија, миграција у сев. Америку

 

РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА НАРОДА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ

 

 

Остало – 0,90% хаплогрупе: А, HV, pre-HV и U3

 

 

Остало – 0,70% хаплогрупе: N1a, pre-HV, T, U, U3 и 0,40% хаплогрупе: F, L2a3, M, N1b, U1, U6, U8

 

 

 

 

 

 

 

 

Остало – 0,80% хаплогрупе: R, U2 и 0,40% хаплогрупе: N1b, T1


 

 

Остало – 0,80% хаплогрупе: I, pre-HV, T, X

 

 

 

 

Остало – 0,70% хаплогрупе: F, M, M3c, U, U1

 

 

 

 

Остало – 0,70% хаплогрупе: HV, T2, U1

 

 

 

 

Напомена: приказане само најзначајније вредности

АУТОР: Сарадник портала Порекло Александар Маринковић

ДНК

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. Додатак овом прилогу:
  У ”Еuropean Journal of Human Genetics” (2003) 11, 535-542, објављен је чланак под насловом ”Y chromosomal heritage of Croatian population and its island isolates” од Л.Бараћ и остали, који садржи занимљив податак везан за острво Хвар.
  Наиме, утврђено је чак 14% хаплогрупе P (без М173 мутације, означена и као P*-92R7) која је карактеристична за централну Азију док је у Европи врло ретка или је уопште нема. Ова хаплогрупа се бележи на просторима тзв. Пута свиле, а њено присуство на Хвару се објашњава инвазијом Авара на Балкан, могућој турској експанзији у периоду од 16. до 18.века.

 2. Такође, David K. Faux у ”The Genetic Link of the Viking – Era Norse to Central Asia: An Assessment of the Y Chromosome DNA, Archaeological, Historical and Linguistic Evidence” се позива на рад Tolk et al. (2001) у којем је регистровано 8,3% F хаплогрупе која је такође карактеристична за Азију (западна и јужна).

 3. Mmilorad Marinković

  ,,Иако је до само прије двије године било извјесно да су сви људи по очевој линији потекли од једног човјека условно названог „АДАМ“, ствари су се недавно искомпликовалe јер је пронађена једна малобројна група људи која не дијели заједничко поријекло са остатком човјечанства. На тај начин Y- хромозомални Адам остаје само претпоставка коју треба доказати у наредном периоду”.
  Г. Маринковићу о чему се ради? Где може нешто о томе да се прочита.
  Унапред захвалан.

 4. Крсто

  Објашњено како генетика указује да су сви потекли од једне жене: Митохондријска ДНК и “митохондријска Ева” – биолог и генетичар др. Роберт Картер https://www.youtube.com/watch?v=3tzSS19NF3k

 5. Тодор

  Чим видех да су том истраживању наводно били обухваћени и неки ‘восанци’ и ‘херцеговци’, одмах ми би јасно о чему се ту ради. Озбиљан свет зна да такви не постоје као народи, већ само као покрајинци састављени од више народа, тако да тачни резултати служе за погрешно тумачење о пореклу неких ‘босанаца’. Чуди ме да се такво нешто овде рекламира, јер се ради о злоупотеби науке од стране политике.

  • Бранко Тодоровић

   Чланак је иностран, па је зато тако, а наравно да је бесмислено говорити о некој нацији “Босанци и Херцеговци”, па сам наслов говори да нешто ту није у реду. Тако да, нема потребе за дизањем прашине, али увек је корисно скренути пажњу и на такве несувислости. 😉