Y-ДНК хаплогрупе A0 и A1

20. августа 2012.

коментара: 0

Сарадник портала Порекло Синиша Јерковић из Бањалуке отвара серијал текстова о појединачним Y-ДНК хаплогрупама. У првом прилогу пише о две најстарије хаплогрупе које потичу са афричког континента

ОПШТЕ НАПОМЕНЕ:  На основу укупних генетских истраживања Y-ДНК хаплогрупа, утврђено је да је прадомовина Homo Sapiensa у Африци и да се одатле миграцијама раширио на цијелу земаљску куглу. Сасвим је очекивано и да се најстарије хаплогрупе нађу управо у Африци. Хаплогрупа А представља једну такву хапллогрупу. Иако не постоји јединствена хаплогрупа А већ двије гране те хаплогрупе које немају истог претка: А0 и А1, због првобитних грешака у филогенетском именовању група, хаплогрупу А ћемо и овдје ипак обрадити као јединствену.

ПОРИЈЕКЛО И МИГРАЦИЈЕ: За хаплогрупу А се вјерује да је настала прије 140.000 година у сјеверозападно-централној Африци. Када је један дио људске популације кренуо на свој пут у непознато излазећи из Африке у правцу Блиског Истока, преци људи који носе хаплогрупе А0 и А1 нису пошли са њима.

СНП МУТАЦИЈЕ : А0-V164, A1-L985

 

СТАБЛО: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОДГРУПЕ И ЗАСТУПЉЕНОСТ:

 

А0

A0-V164 хаплогрупа је најинтересантнија од свих јер не дијели заједничко поријекло са цјелокупним данашњим човјечанством. Само условно је сврстана заједно са хаплогрупом А. Изузетно ријетко је заступљена. Досад је пронађена само међу Бакола Пигмејима у јужном Камеруну и то  8,3% и међу алжирским Берберима са 1,5%.

А1

А1а- М31 хаплогрупа налази се у 2,82% код неких етничких група у Гвинеји Бисао, а има је и међу мароканским Берберима и у Малију.

A1b1a1a-M6 хаплогрупа заступљена је углавном код Коисан народа (Бушмани и Хотентоти) и то  око 20%.

А1b1b1-M28 хаплогрупа се ријетко налази и то око Рога Африке у проценту до 1% међу Етиопљанима и Сомалијцима.

A1b1b2a-M51 хаплогрупа најчешћа је поред М6 међу Коисан народима и то у процентима од око 30%.

А1b1b2b- M13 хаплогрупа налази се у већем проценту у источној Африци и сјеверном Камеруну. Разликује се од варијанте која се налази код Коисан народа. Присутна је са 55% у јужном Судану, у Нуба народу централног Судана са 46%, код западних Суданаца у проценту око 28%, код Хауса народа 12% , код Амхара и Оромо народа у Етиопији око 10%. оВа варијанта се среће и ван Африке у малим процентима до 5% међу палестинским Арапима, Јеменским Јеврејима, Сардинији, Турској, Јордану и Оману.

Из горе наведеног лако је закључити да је  хаплогрупа А1 географски ограничена на Африку. У значајнијој мјери заступљена је код Коисан народа (Бушмана и Хотентота) и код Нилотских народа јужног Судана и Етиопије (Динка, Нуба). Хаплогрупа А1 заступљена је и код Етиопских Јевреја са око 41%.

 

СТАРИ НАРОДИ: Хаплогрупа А1 се може идентификовати са двије етничке групе.

Прва су Коисан народи Намибије и јужне Африке познати под именима Сан , Бушман и Хотентот. Припадају посебној језичкој, антрополошкој категорији која се не може повезати са црначким Банту становништвом које се накандно доселило са сјевера. Неки антрополози их класификују као посебну расу, одвојену од негроидне расе и називају Капоидима или Коисанидима. Дијеле се у двије главне групе: сточаре Хотентоте (Кои) и скупљаче ловце Бушмане (Сан).

Динка ратник (лево) и Бушман у лову (десно)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Друга група А1 популације су Нилотски народи горњег порјечја Нила са којег су се ширили на околне висоравни Етиопије и источне Африке. Одликују се високим растом, углавном су сточари, груписани у ратничка племена. Најпознатија од њих су : Динка, Нуер, Нуба, Масаји, Шилук и др. Познати су као највиши народи на свијету, а због физичких предиспозиција припадници ових народа познати су као свјетски најбољи атлетичари, поготово у трчању.

 

ЗАНИМЉИВОСТИ: Прије неколико година тестирало се седам појединаца из Јоркшира у Енглеској који су потицали од заједничког претка који је живио у 18. вијеку  и резултати генетског теста су показали да по очевој линији припадају хаплогрупи А1а-М31 иако су Енглези и немају никаквих информација о афричком поријеклу својих предака.

 

АУТОР: Сарадник портала Порекло Синиша Јерковић

 ДНК

 

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.