Pitanje: Poreklo Topalovića iz sela Štulac kod Vrnjačke Banje?

22. jul 2012.

komentara: 48

Molim vas za odgovor za poreklo mog prezimena Topalović.

Živim u selu Štulac kod Vrnjačke Banje. Moj čukundeda se prezivao Topalović Aleksa, a u popisu stanovništva iz 1834. bilo je samo dva Topalovića iz Ruđinaca, a tada je moje selo i moj predak potpadao pod Ruđince.Tako da je jedan od te dvojice verovatno moj dalji rođak.Topalovića je bilo u selu Dublje, Štulac i sada nas ima u tim selima najviše i u Vrnjačkoj banji.

Slavim Đurđevdan, a litija odnosno seoska slava je Beli četvrtak.

Molim vas da mi pomognete ako možete odakle potiče moje prezime i ja.

Hvala.

Dragana

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (48)

Odgovorite

48 komentara

  1. Larisa

    Prezime Topalović nema veze sa turskim jezikom već se odnosi na reč “topalo” kako su nekada nazivali drvenu nogu, odnosno protezu, a ova reč je onomatski skraćen izgovor reči “stopalo”. Topalovići slave Aranđelovdan i potiču iz Čeva na Cetinju u Crnoj Gori a pre Kosovske bitke su se prezivali Vukotići. Kasnije u vreme ustanka sv Petra Cetinjskog protiv Mahmut paše Bušatlije jedan od braće je izgubio nogu i preselio se u Užički kraj a njegovi potomci su dobili ime Topalović.

  2. Top

    Pozzz zopalovici
    Malo selo Topalovic opstina Ribnik RS

  3. Vesna Topalović

    Poštovanje,
    Prezivam se Topalović, rođena u Novom Sadu, roditelji u Stepanovićevu kod NS.
    Koliko znam moji su se posle Solunskog fronta doselili u sa Hrguda u Stepanovićevo.
    Volela bih da znam više o svom poreklu.
    Srdašan pozdrav, Vesna.

  4. Mihailo Vid Kolaric

    Moja baba je Topalović, slavi đurđic, rođena je u Preljini, a u Preljinu su se malo pre prvog srpskog ustanka doselili iz sela Negrišori, tamo su Topalovići bili najstarija porodica i neki kažu da su tu bili pre Kosova, a neki da su se doselili iz Kolašina.

  5. Nenad Veljković

    Prezimena su se u mnogim krajevima Srbije menjala, najčešće iz velikog poštovanja prema nekom iz familije. Moji preci su se iz stare Hercegovine selili na KiM, pa su se onda tri brata nastanila, jedan u Kruševcu, drugi Jagodini, treći Preljini kod Čačka. Prezivali su se Topalovići po Topalu Drobnjaku vekom junaku….Kasnije su neki uzeli prezime Aksentijević zbog Aksentija, pa Veljković zbog njegovog sina Veljka itd itd. Dok u Crnoj Gori je to retko da se prezimena menjaju, smatram i da je to najispravnije.