Питање: Порекло Топаловића из села Штулац код Врњачке Бање?

22. јул 2012.

коментара: 48

Молим вас за одговор за порекло мог презимена Топаловић.

Живим у селу Штулац код Врњачке Бање. Мој чукундеда се презивао Топаловић Алекса, а у попису становништва из 1834. било је само два Топаловића из Руђинаца, а тада је моје село и мој предак потпадао под Руђинце.Тако да је један од те двојице вероватно мој даљи рођак.Топаловића је било у селу Дубље, Штулац и сада нас има у тим селима највише и у Врњачкој бањи.

Славим Ђурђевдан, а литија односно сеоска слава је Бели четвртак.

Молим вас да ми помогнете ако можете одакле потиче моје презиме и ја.

Хвала.

Драгана

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (48)

Одговорите

48 коментара

  1. Larisa

    Prezime Topalović nema veze sa turskim jezikom već se odnosi na reč “topalo” kako su nekada nazivali drvenu nogu, odnosno protezu, a ova reč je onomatski skraćen izgovor reči “stopalo”. Topalovići slave Aranđelovdan i potiču iz Čeva na Cetinju u Crnoj Gori a pre Kosovske bitke su se prezivali Vukotići. Kasnije u vreme ustanka sv Petra Cetinjskog protiv Mahmut paše Bušatlije jedan od braće je izgubio nogu i preselio se u Užički kraj a njegovi potomci su dobili ime Topalović.

  2. Top

    Pozzz zopalovici
    Malo selo Topalovic opstina Ribnik RS

  3. Vesna Topalović

    Poštovanje,
    Prezivam se Topalović, rođena u Novom Sadu, roditelji u Stepanovićevu kod NS.
    Koliko znam moji su se posle Solunskog fronta doselili u sa Hrguda u Stepanovićevo.
    Volela bih da znam više o svom poreklu.
    Srdašan pozdrav, Vesna.

  4. Mihailo Vid Kolaric

    Моја баба је Топаловић, слави ђурђиц, рођена је у Прељини, а у Прељину су се мало пре првог српског устанка доселили из села Негришори, тамо су Топаловићи били најстарија породица и неки кажу да су ту били пре Косова, а неки да су се доселили из Колашина.

  5. Nenad Veljković

    Prezimena su se u mnogim krajevima Srbije menjala, najčešće iz velikog poštovanja prema nekom iz familije. Moji preci su se iz stare Hercegovine selili na KiM, pa su se onda tri brata nastanila, jedan u Kruševcu, drugi Jagodini, treći Preljini kod Čačka. Prezivali su se Topalovići po Topalu Drobnjaku vekom junaku….Kasnije su neki uzeli prezime Aksentijević zbog Aksentija, pa Veljković zbog njegovog sina Veljka itd itd. Dok u Crnoj Gori je to retko da se prezimena menjaju, smatram i da je to najispravnije.