Ključ i okolna sela

21. jun 2012.

komentara: 44

KLJUČ

Biljani Donji, Biljani Gornji, Budelj Gornji, Busije, Crkveno, Crljeni, Čađavica, Donja Previja, Donja Slatina, Donje Ratkovo, Donje Sokolovo, Donji Ramići, Donji Ribnik, Donji Vojići, Donji Vrbljani, Dragoraj, Dubočani, Gornja Previja, Gornja Slatina, Gornje Ratkovo, Gornje Sokolovo, Gornji Ramići, Gornji Ribnik, Gornji Vojići, Gornji Vrbljani, Hadžići, Hasići, Hripavci, Humići, Jarice, Kamičak, Ključ, Kopjenica, Korjenovo, Krasulje, Lanište, Ljubine, Međeđe Brdo, Mijačica, Peći, Pištanica, Plamenice, Prhovo, Prisjeka Donja, Prisjeka Gornja, Rastoka, Rudenice, Sanica, Sanica Donja, Sanica Gornja, Sitnica, Sredice, Stražice, Treskavac, Velagići, Velečevo, Velijašnica, Velije, Zableće, Zavolje i Zgon.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (44)

Odgovorite

44 komentara

  1. Krstan

    Moje prezime je Lakic, poreklom iz Sokolova.Prema nekim saznanjima vodimo poreklo iz Gacka a drugi kazu iz Popovog Polja, znaci stara Hercegovina.Neznam kad su dosli u Sokolovo pa ako neko nesto zna neka mi napise ili me posavetuje gde ja to da potrazim.Hvala unapred.

    PS.Kolonizirani smo posle II svetskog rata u Vojvodini..

    • Postovani Krstane !
      Ja pokusavam takodje da istrazim svoje poreklo.Moja pokojna baba po ocu je Lakic Milka/devojacko-udata Djukanovic.Baba je imala tri sestre-Ljubu,Petru i Jelku.Deda Gligorije dosao iz Sokolova posle kolonizacije u Srpsku crnju.Djukanovici su dosli iz stare hercegovine iz mesta ČEVO.Pozdrav!

  2. dragan

    postovani interesuje me deda mi je milan marinkovic iz kopjenice, baba marta rodj sikman iz gornje prisjeke a dedina mati je samardzija iz biljana donji. znam da se babin otac zvao jovo sikman

    • Miloš Banjac

      Dragane,
      kao što napisah Goranu (vidi iznad), podaci koje ti dostavljam su iz djela SANIČKA ŽUPA U BOSANSKOJ KRAJINI od Milana Karanovića. Podaci su skupljani 1926, a objavljeni 1930. godine u 26. knjizi edicije NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA.

      Evo navoda:

      Muhamedbegova Prisjeka [Gornja Prisjeka]. Šikmani (6 kuća, Sv. Stevan po Božiću). Doselili su pre 70 godine od Drinića u Bjelajskom Polju. Zvali su se, vele, Mirkovići. Prozvani su Šikmani zbog toga, što im je neki predak zaklao pticu, pa je pri tome jako „šiknula“ krv.

      Srpski Biljani [Gornji Biljani]. Ima dva dela sela, koji se smatraju kao zaseoci, a to su Strane i Kokanovići. Prema „Popisu stanovništva za 1921. godinu“ ima 33 kuće sa 191 dušom, sve pravoslavnih. Od toga je 93 muškai 98 ženskih.
      [Samardžije se u ovom selu ne spominju te, 1926. godine. Postoje i Turski Biljani [Donji Biljani], u kojima „sve su muslimani, osim 7 duša pravoslavnih“. Navode se muslimanski rodivi, i jedna kuća Despota (slave Jovanjdan), koji je doselio iz Prisjeke kao kmet-čifčija.

      Smailbegova Prisjeka [Donja Prisjeka]. Samardžije (3 kuće, Đurđevdan). Pramded krenuo od Dalmacije. i najpre naselio negde kod Bihaća, a odatle preselio ovamo. Postoji Samardžino vrelo u ovom selu.

      Za Kopjenicu nemam podatke, ali ima Marinkovića u Srpskom Budelju, što je na puškomet od Kopjenice.
      Srpski Budelj [Gornji Budelj]. Marinkovići (1 kuća, Sv. Stevan Dečanski). Doselio pred Bunu iz Smoljane u Bjelajskom Polju. [Misli se na Bosansku bunu, 1874-1878].

      • Miloš Banjac

        Dragane,

        odmah sam pogledao za Marinkoviće u Smoljani.
        Izvor: NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTAVA, knjiga 20. BJELAJSKO POLJE I BRAVSKO od Petra Rađenovića (pravoslavnog popa). Izdato 1925. godine u Beogradu

        Krnja Jela. Marinković – dve kuće (jedna na Ogumači, druga na Krndiji). Slave Mratin dan. Naselili ovamo iz Žegara u Dalmaciji pre kojih 100 godina. [Dakle, oko 1820. godine.]

        Smoljana. Marinković – dve kuće u Srednjoj Smoljani. Slave Mratindan. Doselili pre 100 godina iz Dalmacije, zajedno sa onima u Krnjoj Jeli.

        Ti si, Dragane, imao sreće da dobiješ sve podatke koje si tražio.
        Svako dobro ti želim,
        Miloš Banjac, poreklom sa Korjenova, Gornja Sanica (živim u Zrenjaninu).

        • Miloš Banjac

          Šikmani

          BJELAJSKO POLJE I BRAVSKO, od Petra Rađenovića.

          Kolunić. Šikman – četiri kuće. Slave Sv. Stevana. Doselili iz Ratkova (srez Ključki) ima oko 250 godina. [1925-250=1675]
          Zvali se Mlađeni. Jedan zakolje pticu, kojoj šikne krv iz vrata. Po tome biše prozvani šikmani. Veoma su ovde bili obogatili pa su hiljadili ovce.

          Znači seoba je išla ovako: Ratkovo – Kolunić („od Drinića“) – Gornja Prisjeka.

  3. dragan

    milose hvala velika.

  4. Tatjana

    Da li imate neke informacije o Vuletic familiji iz Sokolova kod Kljuca? Znam da su se preselili u Backi Jarak u Vojvodini posle drugog svetskog rate. Ja sam u Australiji i ne mogu da nadjem informacije preko interneta.
    Unapred se zahvaljujem

    • Koviljka

      Draga Tatjana,
      Iz interesovanja prema sopstvenim korenima naiđoh na tvoj komentar. Moji su Vuletići, takođe iz Ključa, iz Sokolova. Danas moji žive u Vojvodini u Baču, a doselili su se pre devedesetih. Verujem da nas dve imamo istog pradedu, jer pouzdano znam da su braća mog dede živela u Bačkom Jarku i da se jedan od njih zvao Aleksa. Moj deda je Dušan Vuletić (od oca Nikole Vuletića i majke Zorice) a baba Koviljka Vuletić (od oca Glige Vuletića i Rose). Ako ti je ime nekog od pomenutih poznato, javi, možda smo mi i neki dalji rod, ko zna.
      Pozdrav

    • Goran Vuletić

      Poštovanje,
      Iz Bačkog Jarka sam.Roditelji mi žive u Bačkom Jarku još uvek.Milica ili Anđa je tvoja majka.
      Pradeda nam je isti “Zarija Vuletić”
      Goran Vuletić

  5. Aleksandar Mandić

    Dobro veče. Zanima me da li ima podataka o Mandićima (očeva strana) i Barudžijama (majčina strana) iz Donje Previje kraj Ključa…Dakle, mislim na poreklo. Za Mandiće sam čuo da su u krajnjoj liniji došli iz Crne Gore, a da su Barudžije od Ravnih Kotara. Mandići slave Nikoljdan, a Barudžije Jovanjdan. Zanimaju me i izvori iz kojih crpite podatke (pored gore spomenutih). Srdačan pozdrav.

  6. Danijela Vržina

    Interesuje me, ako neko zna nesto o porijeklu Vržina sa Gornjeg Budelja , slava Sveti Nikola .

  7. Miodrag Adamović

    Pozdrav, dali neko zna porijeklo prezimena Adamović iz sela Plamenice kod ključa. Djed mi je Zdravko a baba Anka(mlad.- Šišarica) hvala

  8. Marko

    Interesuje me poreklo prezimena Barjaktarević.
    Pre drugog svetskog rata živjeli u selu Gornja Slatina, a posle se preselili u Dvorove(Bijeljina).

  9. Nikola Krljanović

    Zna li neko nešto više o prezimenu Krljanović iz Ključa, o poreklu itd.
    slava je Časne verige Sv.Apostola Petra.

  10. Nikola Krljanović

    Tačnije prezime Krljanović je iz sela Peći, slava Časne Verige Sv.Apostola Petra.