Doboj i okolna sela

21. jun 2012.

komentara: 6

DOBOJ

Alibegovci, Božinci Donji, Brestovo, Brijesnica Mala, Brijesnica Velika, Bukovac, Bukovica Mala, Bukovica Velika, Bušletić, Cerovica, Cvrtkovci, Čajre, Čivčije Bukovičke, Čivčije Osječanske, Doboj, Dragalovci, Foča, Glogovica, Grabovica, Grapska Donja, Grapska Gornja, Jelanjska, Johovac, Kladari, Klokotnica, Komarica, Kostajnica, Kotorsko, Kožuhe, Lipac, Lukavica Rijeka, Ljeb, Ljeskove Vode, Majevac, Makljenovac, Matuzići, Miljkovac, Mitrovići, Mravići, Opsine, Osječani Donji, Osječani Gornji, Osredak, Ostružnja Donja, Ostružnja Gornja, Paležnica Donja, Paležnica Gornja, Pločnik, Podnovlje, Porječje, Potočani, Pridjel Donji, Pridjel Gornji, Prisade, Prnjavor Mali, Prnjavor Veliki, Radnja Donja, Raškovci, Ritešić, Sjenina, Sjenina Rijeka, Stanari, Stanić Rijeka, Stanovi, Suho Polje, Svjetliča, Ševarlije, Tekućica, Tisovac, Trnjani, Ularice, Vranduk i Zarječa.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Novica

    Zanima me da li možete da mi istražite poreklo prezimena Bijeljić ali sa Lj ne sa L. Slavim slavu Sv. Luka, i moji su iz sela Mitrovići, Dobojska opština. Pa mi date odgovor na e-mail [email protected] ili novicabijeljic @gmail.com hvala

  2. Branko Todorović

    Na području Doboja prošle godine je došlo do promene u administrativnom smislu, jer je došlo do osnivanja Opštine Stanari, koja je izdvojena iz bivše Opštine Doboj (sada Grad Doboj), te kojoj su pripala mesta: Brestovo, Dragalovci, Jelanjska, Ljeb, Mitrovići, Osredak, Ostružnja Donja, Ostružnja Gornja, Radnja Donja, Raškovci, Stanari, Cvrtkovci i Cerovica, kao i Stanari koji su postali središte nove opštine.

  3. Mladen

    Interesuje me porijeklo prezimena Đurić; trenutno smo nastanjeni u Doboju (RS), a znam da mi je pradjed živio u selu Lipac, te i danas imam rodbinu na tom području.
    Jedini kuriozitet o nama, bar onaj meni poznat, je sledeći:
    Nismo bili imućni, živjeli smo u sojenicama, a važnije od svega bilo nam je skupiti se ispod velikog stabla, igrati kolo i pjevati pjesme.
    Prije nekoliko godina sam došao do podatka da Đurići vode porijeklo od prezimena Karadžić, te da smo potekli podno planine Karadžica u Makedoniji – koliko je to istina, zaista ne znam, a jako me interesuje bilo koja informacija o mojim starima. Unaprijed zahvalan,
    Mladen Đurić

    • Branko Todorović

      Poštovani Mladene,

      Doboj je nažalost prilično loše obrađen po pitanju porekla stanovništva, pa osim nekih pojedinačnih monografija i članak o nekim selima, ostalo sve još uvek stoji po arhivama i čeka neke entuzijaste koji bi se prihvatili tog ozbiljnog posla.

      Ono što mi kao pojedinci u tom slučaju možemo napraviti, jeste da istražimo crkvene arhive koje bi trebale biti sačuvane, i za početak pobeležimo podatke iz njih. A uz to koliko je moguće sa starijima popričamo o našem poreklu i eventualno registrujemo neko predanje.

      Elem, ono što je da danas moguće i što je na neki način “spas” u ovakvim slučajevima, jeste postojanje genetičke genealogije, pa se testiranjem po muškoj Y-DNK lozi može doći do podataka o geografskom poreklu, ali i srodnosti sa drugim rodovima ukoliko su neki vaši dalji rođaci testirani.

      Kao neko ko je sve ove korake prošao, i na kraju došao do traženih odgovora, preporučio bih vam da tako i vi uradite. A ovde vam u tom smislu svi stojim na raspolaganju. 😉

  4. Vojislav Ananić

    DOBOJ

    Doboj je smješten između obronaka Ozrena i Borije, na izlazu iz maglajske-dobojske klisure, u širokoj ravnici na 143 metara nadmorske visine gdje Bosna prima svoje pritoke Usoru i Spreču. Doline spomenutih rijeka bile su prirodni putevi pa je Doboj bio vazna raskrsnica drumskog i željeznickog saobraćaja. Kulturno-istorijski razvitak, kao onaj najstariji, rezultat je razvitka Doboja.
    Na samom uscu Usore u Bosnu otkriveni su ostaci ljudskog staništa sa brojnim predmetima čija se starost procjenjuje na oko 35 000 godina.Tekovine koje je čovjek ovog područja ostavio, prenijele su se u novi kulturni stupanj neolit (mlađe kameno doba) koje je značilo ogroman korak naprijed u razvitku društva. Pojavom i upotrebom metala značajnije se mijenjaju uslovi i način života (tadašnjeg) čovjeka. Na ovom teritoriju pojavljuju se tada ilirska plemena na svojim “gradinama” utvrđenjima na brežuljcima od kojih je najpoznatija “Omerova glavica” na ušću Usore.
    Novo razdoblje razvitka ovog kraja počinje rimskim osvajanjem i vladavinom. Rimska građevinska djelatnost na ušću Usore vrlo je obilna. Tu su, u stvari, dvije utvrđene građevine cjeline jednog odbrambenog kompleksa. Prva od njih danas više ne postoji, nalazila se na mjestu stare ilirske gradine, a druga 1km sjeverozapadno od prve. To je rimski vojnički logor kastrum, čiji su zidovi djelimično i danas dobro uočljivi. U vrijeme velikih seoba naroda, počevši od 4 stoljeća nove ere, rimsko utvrđenje i logori na Usori su propali, a time njihova vojna i politička moć na ovom tlu.
    Dolazak novih etničkih grupa, među njima i Slavena u ove krajeve, značilo je početak nove istorijske epohe. Najstariji sačuvani pismeni trag imena Doboja potiče iz 1415 godine. Iste godine spominje se i naselje oko tvrđave. Ne zna se tačno kada su Turci zauzeli Doboj, ali jedan pisani izvor iz 1503. godine zatiče tvrđavu u turskom posjedu.
    Polovinom XVIII stoljeća Doboj postaje sjedište najmanje kapetanije u Bosni, a pripadao je tešanjskom kadiluku. Tokom XIX stoljeća Doboj se još spominje u vezi Austro-ugarskim ratom, mnogobrojnim bunama Muslimana i raje, naročito u vezi sa početkom “Zmaja od Bosne” Husein kapetana Gradaševića. Sa ovim događajem Doboj ulazi u predvečerje Austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine. Austro-ugarske okupacione trupe, koje su nadirale u pravcu Doboja, naišle su na neočekivani spontani otpor naroda.
    U toku 1. svjetskog rata Austro-ugarska je u Doboju organizovala prihvatni logor za internirce odakle su oni upućivali u zloglasne logore Arad, Šopranjsku i drugdje, a dobar dio logoraša je umro od gladi, iscrpljenosti i masovnih epidemija u samom logoru. Računa se da je kroz ovaj logor od kraja 1915. godine do polovine 1917. godine prošlo preko 45 000 interniraca oba pola računajući djecu i odrasle.
    Znatan je doprinos Doboja u narodnooslobodilačkom ratu u socialističkoj revoluciji naroda i narodnosti Jugoslavije. U njegovoj neposrednoj blizini uspješno je djelovao i borio se Ozrenski partizanski odred formiran među prvima na teritoriji BiH. U prvim danima ustanka naroda ovog kraja noću između 23. i 24. avgusta 1941. godine oslobođen je najveći dio grada i izvršena jedna od najvećih diverzija toga vremena u Evropi dignuto je u zrak oko 150 vagona sa municijom koje je okupator pripremio za transport na istočni front. Dok su se ovako iz dana u dan uspješno ređale akcije Ozrenskog partizanskog odreda, neprijatelj je u u stalnom strahu od ponovnog napadana Doboj žestoko pojačavao teror ubijanjem stanovništva, masovnim odvođenjem ljudi, žena i djece u logore. I pored svega toga, neprijatelj nije uspio da slomi otpor naroda, njegovu vjeru i konačno oslobođenje. Ni porušeni mostovi, drumovi, električna centrala i željeznička postrojenja koje je okupator, povlačeći se u svom gnjevu, ostavio za sobom, nisu mogli sputati oduševljene stanovnike Doboja koje su u zoru 17. aprila 1945. godine, dočekali svoje oslobodioce. Dobojska opština je dala revoluciji pet narodnih heroja Ismeta Kapetanovića, Miloša Kupresa, Josipa Jovanovića, Simu Lukića i Refika Bešlagića.
    I tako su na zgarištima i ruševinama opustošenog grada i opštine pod veoma teškim uslovima udareni temelji privredi, obrazovanju, kulturi, zdravstvu stambeno komunalnoj izgradnji novog, slobodnog i socijalističkog Doboja.
    1980. godine Dobojska opština je imala oko 60 školskih objekata, a osnovne i srednje škole je pohađalo oko 20 000 učenika, zatim modernu biblioteku sa odjelima u više sela sa oko 100 000 knjiga, lokalni list, radio-stanicu, muzej, arhivu, amatersko pozorište, 14 kulturno-umjetničkih i prosvjetnih društava, 55 sportskih organizacija …….

    Izvor: Internet

  5. Vojislav Ananić

    ŽRTVE DOBOJSKE INTERNACIJE

    NAPOMENA AUTORA

    Ovo je samo dio dugačkog spiska žrtava dobojskog logora smrti. Podaci su uzeti iz »Spomenice«, a njen glavni urednik doktor Jovo S. Drakulić sa svojim sa¬ radnicima došao je do ovih više od 1.000 imena žrtava uz pomoć očevidaca stradanja u logoru i crkvenih za¬ pisa, kao i korištenjem dokumenata austrougarskih voj¬ nih vlasti. Na žalost, spisak žrtava je mnogo duži; još nekoliko hiljada lica ostavilo je svoje kosti po bre¬ žuljcima oko Doboja ili na putu do logora, i imena mnogih od njih možda se nikada neće saznati. U ovo, dru¬ go, izdanje uneseno je i desetine novih imena. Izvršene su i ispravke nekoliko imena ljudi i mjesta iz prvog iz¬ danja, ali se ne isključuju još mnogobrojne greške. Kao širi zavičaj mrtvih, čija imena donosimo, uzeti su bivši srezovi, po teritorijalnoj po.cjeli iz 1938. godine, kako je to u »Spomenici« sređeno. Tako su pod »Srez Sarajevo« unesena imena umrlih iz Pala, So¬ koca, Priboja, Hadžića i drugih mjesta iz bliže i dalje okoline Sarajeva.

    BIVŠI SREZOVI

    ROGATICA

    Smiljana Erleta – Osečina Uroš Ćiro – Bratiljevići Drago Zagajac – Gajevi Stana Neričić – Sediše Rosa Đurović – Plana
    Stevo Vukosavljević – Čolo pek Milija Teletina – Prača Kosta Kovač – Nehorići Tankosava Dragović – Vrhprač a Anđa Lubarda – Pječevica
    Joka Vuksanović – Čolopek Rado van Janković – Barnik Milan Kovačević – Guždelji Svetozar Jovanović – Čemerno Stana Vitomir – Pediše
    Jovo Škobo – Stokmoci Vlade Pereul a – Vra žal ice Milan Ćufer – Vrhprača Stana Danojlić – Sočice Ljubica Vasiljević – Selja ni Tanasije Lazić – Nosović Obrenija Vujović – Prerača Ruža Živković – Peć ine Rado jka Samardžija – Vraneši Tanasije Lazić – Nosovići.
    Milutin Tomić – Podromanija Dragoje Delić – Brankovići Arso Pereula – Vražalice Miloš Kulašević – Seljani Boško Krakić – Senakčena Petra Purković – Sjetlina Jovan Konostravac – Kovanj Božana Despotović – Osovo Anđa Bartula – Barnik
    Borislav Borovčanin – Čt:šanovih Miloš Peleniš – Brnjica
    Mitra Bartula
    Boško Sorak – Guždelji Milosav Eleta – Beći
    Darinka Pržilj – Konostravci Anđelka Dragutinović – Ždralovići Božana Čvoro – Miošić
    Anica Frranja – Grnčareva Anđa Tadić – Oglava
    Joka Dobrilović – Mandra Rosa Pereula – Vražalice Krsto Vuksanović – Čolopek Vasilija Delić – Brankovići Persa Delić – Brankovići Mara Vuksanović – Čolopek Desimir Čvoro – Miošić Tanasija Tešanović – Brnjica Petra Sredojević – Osovo Milica Sredojević – Osovo Janja Novaković – Kozići Kosa Kovač – Ličevice Stanija Radović – Osovo Radovan Planinčić – Gučevo Stana Pržulj – Konostravci Vojko Danojlović – Ilijak Milivoje Zarajac – Kula Jovan Vičetić – Kula
    Andrija Todorović – Ilijak Darinka Ilić – Čutanjević
    Milka Rosić – Dolovi Grozdana Danojlić – Ilijak Milan Mitrović – Rogatica Desanka Gico – Bratiljević
    Milovan Dragutinović – Ždralović
    Milenka Božić – Kovanj Mil ica Krunić – Kovačica
    Milija Cvijović – Sokolovići Marinko Kosorić – Sokolac Leposava Jakšić – Sokolac Petko Pereula – Brankovići Ljubica Pereula – Ilijak Radojka Begović – Sokolovići Anđelka Lučić – Vražalice Jelka Danojlović – Ilijak Bosa Stanišić – Sokolac Jovan Čabović- Šenkovići Stanko Jakšić – Strmac Petko Konostravac – Kovanj Aćim Danojlović – Ilijak Arso Tešanović – Binče Vasilija Močar – Sokolac Novica Pereula – Dolovi
    Stoja Despotović – Baksadić Anđa Mijanović – Šarinovići Goja Stakić – Seljani
    Mitra Remović – Rusanović
    Stana Jakiš – Strma c. Branko Mešković – Koso vići. Jelena Stakić – Seljani
    Joka Novaković – Košić Rajko Đokić – Djedovci Persa Čvoro – Miošić Mirko Rosić – Seversko Milan Konostravau – Kovanj
    Rajko Bojović – Ferizovići Miloš Konostravac – Kovanj Đoko Marković – Margetići Dragica Marković – Mičibaba Radojka Kusmuk – Giesevo
    Mile Dragutinović – Ždralović Borisav Krstić – Štavanj
    Ilija Sredojević – Rogatica Vasilija Pečenica – Marretići Bogoljub Pečenica – Seljani Risto Marković – Marretići Bogomir Ćukić – Đedovci Risto Sredojević – Kosovići Ilinka Draganić – Vrhprača
    Zorka Krakić – Krna Josa Ranković – Barnik
    Tankosava Božić – Kovanj Uroš Vuković – Džimrije Rade Šupeta – Sokolac Radojka Sorak – Guždelji Jovanka Andam – Vražalice Sredoje Bratić – Milković Savo Kerleta – Vrhprača Stanija Bartula – Barnik
    Radovan Sredojević – Kosovići Dimšo Vuksanović – Čolopek Ranko Čolović – Šenkovići
    Ljeposava i Rajko Klisara – Rogatica Tarsa Vrbarac – Kula
    Stana Zoranović – Trnovo Koviljka Pečenica – Vraneš Darinka Delić – Miletci’ Ratko Dupljanin – Vidrići Svetozar Micojević – Ranjen Danilo Planinčić – Bereg Vidoje Dragović – Gute Milovan Preljać – Zagrađe Milka Kovačević – Čitluci Danica Lubarda – Plješevica Lazar Pešić – Drarodol Anica Šuka – Kusače
    Veljko Drašković – Osoje Milija Pelemiš – Brnjica Milka Jašerović – Vraneš Milija Frganja – Gičevo Milija Aćimović – Mandra Petar Čvoro – Miošići Milka Rosić – Dolovi Leposava Mačar – Baltići Ruža Andan – Vražalice Neđo Bartula – Rogatica Milica Drašković – Osoje Mitar Čečar – Sovci Jovanka Božić – Zavičina Milka Bartula – Rogatica Sofren Barmac – Kalinovik
    Milovan i Ljubica Deretić – Kalinovik Aleksa Todorović – Kalinovik
    Ljubo Andan – Kalinovik Stanko Petrović – Kalinovik
    Vasiljka Zoranović – Sokolovići Tarsa Milenković
    Milka Zagajac Grujo Gradimac
    Smoljana Malović – Miletci Danica Momović – Mrkanje Manojlo Dragutinović – Rogatica Ilija Samardžija – Rogatica Milica Andan – Rozanci
    Toda Andan – Rozanci Jovo Stanković Milka Vukić
    Vujadin Frranja Đorđe Miletić Milivoje Bartula
    Danica Kovačević – Guždelji Stoja Andan – Vražalice Lako Milenković – Bogojeva Obrenija Dečić – Fočnik Marko Vukad in – Srednje
    Ljubica Pečenica – Vraneši Stevo Pečenica – Vraneši Stana Danojlić – Ilijak Savka Ljubinac – Seljani Mileva Krakić – Seljani Jelka Novaković – Kozići Gojko Rosić – Vražalice Milan Marić – Čavarine Jelka Vojinović – Rakovac Danica Janković – Lješević Milovan Janković – Barnik Joka Subotić – Prača Miloš Bajić – Sočice
    Novica Stanojević – Mrkalji Ilija Planojević – Sebečko Stana Motika – Osoje
    Radovan Cvijetić – Klečkovac Vidak Krsmanović – Bulozi Sava Bartula – Barnik
    Rade Pečenica – Bulozi Stana Zagajac – Kula Milka Janković – Barnik
    Jelka Pla nojević – Mrkalje Stoja Babović – Šenkovići Anđelka Gradinac – Zovik Sofija Todorović – Ilijak Marinko Đidić – Beći Stoja Delić – Kalinovik Milivoje Nerić – Gučevo Ruža Zoranović – Strmac Jovana Cvijetić – Babljak Milka Kulašević – Seljani Risto Elez – Lisovići Blagoje Brbara – Kula Todor Vitomir – Sokolac
    Krsto Pržulj – Konostrevui Jovanka Jovičić – Gučevo Neđo Mićanović – Sjetlina Goja Zagajac – Kula
    Milka Danojlić – Sočice Božo Dundić – Mitrovići Bosa Bašović – Kusače Rajko Prelić – Zagrađe Milan Janković – Rogatica Vujadin Pečenica – Seljani Jelisavka Lalović – Pazaje Petra Lučić – Vražalice Jelka Lučić – Vražalice Savo Elez – Lisovići Milka Elez – Krbljine
    Joka Konostravac – Kovanj Milivoje Nešković – Plješevica Rade Ilić – Pesirić
    Milosav Šarenac – Babljak Desanka Pečenica – Prača Petra Vojinović – Rogatica, Rosa Ružić – Kula
    Marko Danević – Ilijak Ilija Cica Bratiljevo
    Milovan Andan – Vražalice Stoja JovičiЬ – Barnok Veljko Vuksanović – Prača
    Vladislav Stanišić – Ponor Nikola Stanišić – Ponor Rade Furtula
    Milica Avazović
    Mladen Borovčanin – Borovac Anđelka Pečenica – Ilijak Miladin Andan – Vražalice Janja Bartula – Barnik
    Ljupko Đorović – Brankovići Boško Jiždić – Li kine Radojka Cvijetić – Vražalice Stana Draganić – Guta
    Ana Lundić – Cimrije Mara Marković – Željevica Plema Zeković – Brnjca Blagoje Vukadin – Srednje
    Drago Ljubinac – Češanović Darinka Danojlić – Sočice Spasa Ačinović – Mandra Svetoz Marić – Čavarine Nikola Andan – Vražalice Milan Brezo – Vinograd Danica Škipina – Prača Obrenija Ašanja – Radović Ljubica Klačar – Brenjica Borisav Manco – Bjelogorci Kosa Vojnović – Vrhprača Borisav Pajić – Mislovo Spasoje Lonco – Dovlići Simo Novaković – Kozići Ruža Kovačević – Guždelj
    Milan Borovčanin – Ćemanovići Ostoja Andan – Vražalice
    Marko Perović – Dolić Mara Vuksanović – Prača Miloš Jovičić – Gučevo Bosa Andan – Vražalice Jelka Elez – Lisovići
    Anđelko Kovačević – Guždelji Rajko Vojinović – Vrhprača Leposava Cvijetić – Babljak Joka Danojlić – Ilijak
    Zorka Janković – Sjetlina Petra Subotić – Prača Mile Dundić – Mrkalj
    Milana Mirković – Ferizovići Mara Danojlić – Ilijak
    Đuka Teletina – Ilijak
    Joka Vuković – Sjetlina Radojka Ristić – Mirovići Leposava Tošić – Budimlija Milena Todić – Orlavak Obren Tomić – Barnić
    Ljubo Matić – Meljković Aksentije Gradinac – Zovik Kosta Đurović – Ferizovići Anđa Mačar – Ristići
    Radojka Planojević – Mrkonjić Danica Jevtić – Feriz()vići Neđo Stanišić – Sokolac Jovan Ulumić – Sokolac
    Mara Begović – Barnik
    Stoja Perendija – Brankovići Simo Malović – Miletci · Staka Gutalj – Ponor
    Stana Cicović – Vrhprača Gojko Bartula – Barnik Tankosava Danojlić – Ilijak Petra Žićić – Rogatica Milka Rosić – Dolovi
    Dušan Milinković – Rogatica Filip Subotić – Prača
    Petar Vukadin – Srednje Lazar Ećimović – Mandra Đorđe Vuksanović
    – Petar Rebić – Pešurići Soka Stanišić – Bursići Božo Dupljanin – Vindrić Petar Antonijević – Prača Milivoje Ristić – Vražalice Milan Elez – Lisovići
    Mirko Perendija – Brankovići Ilija Lalić – Sokolac
    Branko Obrenović – Kunić Vasilije Elez
    Stevo Petrović – Agarovci Savka Rosić – Dolovi Gavro Gutalj – Ponor
    Obrenija Srdanović – Renovica Kosa Đajić
    Radoje Pušara Cvijeta Elez
    Milka Rajić
    Ana Džebić – Zagrađe
    Mitra Činović – Brakljević Stojan Gutalj – Vrhprača Milka Vojinović – Marović Zlatana Gradinac – Zovik Jelka Zečević – Sarče Milivoje Jašarević – Vraneš Božidar Mirković – Korzević Jovo Pereula – Vražalice Anica Drašković – Brdo
    Rako Prelić – Zagrađe Milka Samardžija – Vraneš Mile Simić – Potpeć Milojka Vrbara – Kula Anđa Lelek – Drače
    Anica Paunić – Jela Zorka Bartula – Barnik
    Milorad Marić – Šenkovići Stana Obradović – Osovo Janja Danojlić – Glasinac Slavka Lelek – Bognić Milivoje Vojinović – Barnik
    Milka Hršum – Sočice Ljubica Klačar – Rakite Nikola Tююvić – Kusuci Vukan Željaja – Baltići Zorka Vuković – Kalinovik Anica Pereula – Vražalice Radoje Vitomir – Tadiša Krsto Vučetić – Kula .
    Radojka Vučković – Ilijak Jovan Todorović – Barnik Miloš Tešanović – Bujaci Smilja Pelenić – Brnovo Smilja Kerović – Seljani Jovo Rudović- Kula Milica Cvijetić – Barnik
    Smiljana Planinčić – Vučevo Desanka Brezo – Vinograd Milovan Ašonja – Rađevići Vlado Šuka – Kusače
    Milka Đokić – Prača Petra Tomić – Zagrađe
    Tankosava Rudžić – Sočiue Anđelka Bartula – Barnik Vasilije Bukva – Ka l inovik S o ka Vukadin – Graboviua Milivoje Šuka – Kusače Sava Simović – Sjetlina Miliua Simović – Sjetlina Obren Brezo – Vinograd Stjepan Removih – Rusanovih Aleksa Radojčić – Vjenić Gospava Motika – Seljani Ljubica Božić – Dolovi Mitra Begović – Sokolac Bosa Ristanović – Štavanj Stevan Nikol ić – Lainsko Milka Motika – Seljani Milan Andan – Vražalice Janja Peleših – Vrhprača Mitra Pečenica – Prača Milija Andan – Vražalice Kosa Rosić – Dolovi
    Veljko Drašković – Brdo
    Dušan Janković – Kovanj Radisav Božić – Kovanj

    SARAJEVO

    Zora Starčević – Pale
    Milija Regoje – Dobro Polje Ilija Regoje – Dobro Polje Rajko Lazić – Osečina Krsto Ćirić – Kasindol Vidak Bukara – Pale
    Milka Klačar – Pale Branko Marinković – Pale
    Rista Poljakuša – Ljuborošta Vojin Pržulj – Krbljine Milka Stanišić – Arnautović Grozda Peroje – Dobro Polje Kosta Lizdek – Mokro
    Dušan Peroje – Dobro Polje Neđo Klačar – Pale
    Goja Pržulj – Krbljine Božana Terzić – Pale Milan Elez – Krbljine Milan Todorović – Zagrađe Neđo Kariših – Jelovci
    Ikonija Poljakuša – Ljubogošta Miloš Šalipur – Radijevihi Ilija Skokih – Pale
    Dušan Vučićević – Mokro Radojka Pržulj – Boljanovići Vaso Borovčanin – Žilje
    Desanka Micić – Roroušići Tarsa Skokić – Rakovac Vaso Peroje – Dobro Polje Savka Kovačević – Pale Dušan Jakovović – Krbljine Darinka Cicović – Nerići
    Vasilija Rajčević – Gornje Selo Jovanka Ćirić – Kasindol
    Zorka i Jelka Regoje – Dobro Polje Božana Krljaš – Jelovci
    Marko Starčević – Rakovac Staka Kovačević – Gorovići Jovan Savić – Selišta Jelka Kovačević – Gorovihi
    Petra Poljakuša – Ljuborošta Plema Tanović – Bulozi
    Soka Anić – Mokro Milka Đukić – Pale Gavro Lizdek – Mokro Sreten Krljaš – Jelovci Đorđe Ćirić – Kasindol
    Anđa Pandurović – Pajrovine Borika Kovačević – Gorovići Petar Dragović – Dobro Polje Ilija Pržulj – Krbljine
    Jula i Milan Pržulj – Do9ro Polje Bojana Stanišić – Ljubogošta Veljko Lalović – Sena Krena
    Anđa Blagojević – Barakovac Cvija ‘Joksimović – Krbljine Trifko Klačar – Sokolac Ikonija Lizdek – Mokro Đorđe Ivanović – Milje Branko Jović – Ulobci Milan Bukara – Pale
    Goja Elez – Dobro Polje Kosta Veljo – Dobro Polje Mitra Klačar – Pale Mara Rosić- Bulozi Jovana Furtula- Bogovihi
    Rajko Kovačević – Gorovići Stoja Babić – Dobrić
    Goša Zlikovac- Jasik Bogdan Klačar – Klacanik
    Plema Komadan – Pale
    Novica Pandurović – Todorović Neđo Kovačević – Ljubogošta Đorđe Topalović – Trebevih Marko Marković – Crna Rijeka Staka Dujović – Triponja
    Božo Pavičević – Pale Milovan Jugović – Ljubogošta Đurđa Elez – Dobro Polje Mihajlo Vuković – Ljubogošta Branko Pandurović – Pavlovac Dragica Aškaba – Krbljine Novak Klačar – Kočevik Simana Čečar – Sovac
    Desanka Rudović – Bulozi Milica Furtula – Pale Milutin Maksimović – Mokro Pero Veljo – Trnovo
    Milan Karavdija – Pale Vučina Pržulj – Krbljina Ilija Janjić – Budimlija Trifko Veljo – Trnovo Marija Gačanin – Pale Petko Marinković – Pale Toma Krsmanović- Ulobci Janja Ćetković – Pale Milan Vuković – Ljubogošta
    Darinka Rajčević…,. Gornje Selo Mara Petrović – Radijevići Danica Vuković – Hadžići Petko Klačar – Rakovac
    Đoko Stanišić – Ljubogošta Gavro Gavrilović – Bjelogorci Ilija Bjelica – Ulobci
    Rada Matić – Sarajevo Neđo Vrećo – Crna Rijeka Mitar Erić – Bjelogorci Stana Starčević – Rakovac Stana Babić – Krajenić Živko Klisara – Jelovci Goša Elez – Ratoke Periša Ćetković – Pale.
    Danilo Mićanović -Sjetlina Todo Parađina – Mokro
    Anđa Lizdek – Kadino Selo Janja Elez – Krbljine
    Simo Poljaković – Ljubogošta
    Simo Jovičić – Sokolac Gavro Pekić – Mokro Periša Ćetković – Pale Milka Elez – Krbljine
    Joko Konostrevac – Krbljine Neđo Lale – Šiljak.
    Neđo Blagojević – Barakovac Mikailo Mijajlović – Pale Daša Škobo – Pale
    Ruža Jovičić – Proboj Goja Peroje – Dobro Polje Milena Gajović – Pale
    Mil ica Komlenović – Ozren Krsto Simić – Pale
    Mirko Parđina – Mokro Marko Staničić – Ljuborošta Staka Bjelica – Ilovica Jovan Lюdek – Mokro
    Krsto Popović – Pale Dušanka Pajić – Romanija Milorad Gajević – Otočina Ilinka Ćetković – Pale Ljubica Rudić – Pale
    Milica Milutinović – Dovlići Joka Lazarević – Ljuborošta
    Mikajl o Samardžija – Pale. Bogdan Milutinović – Trebević Danilo Andan – Vražaliua Boško Klačar – Ratkovau Darinka Babić – Dovlići Milka Furtula – Borojevići Savka Klisara – Jelovci
    Jovo Cicović – Neorići Mirko Todorović – Zagrađe Vlado Bjelica – Jelovci
    Mara Kovačević – Dobro Polje Janja Milisav – Vlahovići Desanka Savić – Pale
    Milka Rudović – Glasinac Joka Petrović – Radojevići Anđa Sokiša – Rakovac Stana Milutinović -Jasik Jovo Prodanović – Mokro Ana Jakovović – Krbljine Mara Todorović – Vlahovići Obrad Terzić- Pale Milutin Ćosić – Bulozi Savo Jevtić- Bulozi
    Vlađen Vuković – Sinjevo Marko Klisura – Jelovci Maksim Klačar – Pal, e Milena Antonić – Romanija
    Krsto Kovačević – Dobro Polje Branko Blagojević – Barakovac
    Jelena Gojković – Osečina Vida Aškaba – Krbljine Milka Gunjak – Udež
    Dragica Kovačević – Dobro Polje Petra Karadija – Pribanj
    Marko Jovanović – Trnovo
    Aleksa Elez – Dobro Polje Stevo Veljo – Dobro Polje
    Bosiljka Kovačević – Dobro Polje Bosa Zlikovac – Vlahovići
    Mara Klačar- Kočevik Petra Komlenović – Rijeća Simuna Terzić – Pale
    Nikola Milutinović – Trebevih Pero Andan – Vražalice
    Milka Poljaković – Ljuboro šta. Zorka Kovačević – Dobro Polje Uroš Pržulj – Krbljine
    Dušan Kovačević – Bulozi. Đuro Banjanin – Dobro Polje
    Vasilija Stanišić – Ljuborošta Jovo Rističević – Begovina
    Rosa Komnenović – Rijeka Anđa Petrović – Pale Smilja Milutinović – Jasik Mara Klačar – Kočevik
    Đorđo Drobljaković – Kasindol Joka Vujadin – Bulozi
    Necjeljko Peroje – Dobro Polje Danica Pržulj- Krbljine Stevan Gavrilović – Bjelogorci Janko Rajić – Rosilje
    Danilo Kovačević – Dobro Polje Gospava Poljaković – Ljuborošta Staka Elez – Krbljine
    Petko Cerović – Vrhprača Bogdan Boljanić – Ilovice Sava Dragović – Mušić Tonka Bukera – Pale
    Gojko Elez – Dobro Polje Divna Rešić – Crni Vrh
    Novak Stanišić – Ljuborošta ” !
    Dušan Kusmuk – Pale
    Rosa Gavrilović – Bjelogorci
    Stjepan Ćosić – Pale Milica Grubanovih – Mokro Ana Marković – Trnovo Staka Parađina – Mokro Janja Panuo – Bjelororci Sreten Pajić – Romanija Rista Todorović – Zagrađe Marica Bjelica – Pe11e Danica Gačanin – Pribanj Anđa Kovačević – Pale Zorka Pržulj – Krbljine Radovan Gunjak – Jelovci Ljubica Lopatić – Jelovci Desa Gunjak – Udež
    Janja Tolić – Bulozi Ilinka Furtula – Vlahovići Danilo Matić – Vlahovići
    Jovanka Despotović – Osovo Milka Kovačević – Bulozi
    Sara Vukadin – Kosmaj Rosa Skokić – Rakovac Rosa Rudić- Pale
    Spasenija Stanišić – Ljubogošta Mitra Mijović – Ulobci
    Janko Parađina – Mokro Tomo Begenišić – Mokro Soka Borovčanin – Šulj Joka Klačar – Pale Danilo Pržulj – Krbljine Milena Lopatih – Mokro
    Sava Stanišić – Ljuborošta Mihajlo Kovačević – Garovihi Gospava Matović – Borovići Anđa Santrač – Ljubogošta Leposava Antonić – Romanija Sofija Kusmuk – Dolovi
    Mara Klačar – Kočevik Novak Simatović – Kočevik Božana Karavdija – Kočevik Risto Rudić – Pale Rade Pandurović – Jasik Dragica Vuković – Vinograd Vasilija Blagojević – Barakovac Petar Marić – Bulozi
    Luka Janjić – Bulozi Marinko Lopatić – Mokro Sreten Antić – Mokro Jelka Savić – Selišta Ana Samardžić – Mokro Jovo Antonić – Bulozi
    Mladen Gajović – Hotočina Janja Kovačević – Dobropolje Anđa Stanišić – Ljubogošta Simo Vuković – Kostreša

    TREBINJE

    Vlado Sredanović – Vučje Sava Deretić – Orahovac Aneta Grubač – Orahovac Gojko Vučković – Zubci Vukota Savković – Orahovac Blagoje Trklja – Orahovac Marko Mijanović – Grnčarevo Živko Čajić – Orahovac Stana ‘Matović – Bogojevo Obrenija Mrdić – Orahovac Mato Deretić – Orahovac Stana Trklja – Orahovac Stana Rutešić – Klobuk
    Anđa Sredanović- Ušće Andrija Deretić – Orahovac Stoja Matović – Bogojevo Mila Grubač – Lazarevići Spasoje Vukalović – Trebinje Zlatana Grubač – Orahovac Božo Vučković – Bogojevo Cvijeta Grubač – Zarovce Ljeposava Vučković – Vučje Ilinka Vašković – Trebinje Tomo Grubač – Orahovac Janja Sredanović- Korjenihi Vidosava Đajić – Orahovac
    Jovanka Sredanović – Vučje
    Mitrana Grubač
    Nikola Đajić – Orahovac Draginja Petrović – Orahovac Ivan Predovac – Konjsko
    Luka Sredanović – Bogojevo Milica Kovačević-Korjenihi Anđa Stijačić-Klobuk
    Jovana Vučković – Bogojevo Obren Đajić – Orahovac Spasenija Deretić
    Veljko Begenišić – Orahovac Zorka Mrdih – Aranđelovo Spasoje Mrdić – Orahovac Blažo Sredanović- Ušće Stjepa Matović – Borojevo Milovan Šakotić – Orahovac Gospava Mrdić – Orahovac Anđa Matović – Borojevo Jovana Ratković – Zubci
    Jovan Vučurević – Borojevo Stana Deretić – Orahovac Milka Blagojević – Barakovac Milica Trkulja – Orahovac Simona Stijačić – Jasen Milica Grubač – Orahovac Vasilija Šakotić
    Mara Begenišić Gospava Begenišić Danica Đajić
    Obrenija Grubač – Orahovac Jovo Stijačić – Klobuk Spasenija Dabović – Ušće Marica Stijačić :-. Klobuk Đurđa Grubač
    Petruša Grubač – Orahovac Pilja Sredanović – Zubci Simona Šakotić
    Mirko Grubač Pero Deretić Jovan Gajić Petruša Šakotić
    Ljubica Grubač – Orahovac Đorđo Vučković
    Stana Mavronja – Zubci
    Đurđa Begenišić – Orahovac Vidak i Zorka Grubač – Orahovac Anđa Matović – Bogojeva
    Blagoje Đurić – Konjsko Jovana Simović
    Gospava Vučković – Bogojeva Đurđa Deretić – Bogojevo Dušan Sredanović – Korjenići Stana Džajić
    Manda Mićanović
    Jovana Šakotić – Orahovac Milan Vuković – Bogojevo Dušan Sredanović – Korjenihi Stana Džajić – Orahovac
    Sava Gradinac – Maoče Stana Sredanović – Zubci Boško Begenišić – Orahovac Jovan Kovačević – Orahovac Luka Trklja
    Božija Đajić Gospava Deretić Zorka Deretić Kostinja Deretić Gospava Grubač
    Petra Mrdić – Orahovac Vasa Mrdić – Viovići Ruža Vukalović – Zubci Savka Mićanović – Grab Rade Begenišić – Orahovac
    Stana Sredanović – Korjenići Milan Gavrilović
    Obrenija Mićanović – Bogojevo Veljko Mrdih
    Jovana Begenišić – Orahovac Dušan Sredanović – Zubci Stoja Deretić
    Branko Begenišić Manda Begenišić Risto Bahoč – Orahovac Marko Begenišić Novica Begenišić
    Đurđa Šakotić Vida Grubač Mitra Begenišić
    Anđa Grubač Gospava Grubač
    Jelka Grubač – Orahovac Stevan Sredanović
    Ana Samardžija – Zubci Milica Dabović – Rupe Stana Mićanović – Bukva Jovana Sredanović – Trebinje
    Cvijeta Begenišić – Orahovac Vida Ruteših
    Mitar Bakić – Klobuk Milan Trklja
    Marija Grubač – Orahovac
    Mitar Paprica i Dragica Ćirić – Zubci Lazar Mićanović – Borojevo
    Marko Mrdih i Jovica Grubač – Orahovac Anđa Mijanović – Grnčarevo
    Krstina Ratković – Zubci Radovan Begenišić – Orahovac Anđa Mićanović – Borojevo Petruša Sredanović – Korjenići Cvijeta Grubač
    Plana Begenišić
    Staka Deretić – Orahovac Božo Ćirić – Konjsko Mara Matović – Borojevo Tomo Ćatović – Bogojevo
    Savica Begenišić – Orahovac Stana Begenišić – Janjač Vidak Ratković – Zubci Spasenija Baković – Klobuk Đurđa Grubač – Orahovac

    VIŠEGRAD

    Jeremije Puzović – Lijeska Aleksa Puzović – Lijeska Ilija Jovanović – Orahovac
    Simo i Nedeljko Masal – Vardište Aleksije Vidaković – Bijelo Polje Borislav Mikavica
    Milisav Mikavica Joksim Mikavica Vojin Mikavica Jevto Marković Obrad Vidaković Simo Arsić Filiman Mikavica Aleksije Anđić
    Ilija Janjić – Bijelo Brdo Zdravka Tomić – Štrbci Jeremije Božović – Omorine Ljubisav Vidaković
    Mile Popović – Štrbci Gavro Spasojević – Kućerine Trifko Mićević – Trgači Aleksa Mićević – Zubanj Jovo Novaković – Bjegojevići Sreten Pejović – Renulovići Mile Zarić – Bilje
    Stanoje Tešković – Vićevihi Stanojka Tešević
    Vaso Tešević
    Risto Teševih – Drinsko Dobrisav Malešević – Ćaćine Darinka Tešević – Duroviječ

    GACKO

    Mile Miletić – Jasenik Milojko Tripković – Gorori Todora Savić
    Ilija Savić – Žanjevica Simona Švorcan – Gareva Jela Lubarda – Korito Vojin Mastilović – Izgori Lazar Vuković – Vučinić
    Radoje Sibinjac (ili Ljubinjac) – Češanović Milka Kovačević – Guračevo
    Stevan Škiljević – Izgori Trifko Vuković – Ulinje Danilo Elez – Izgori Jovan Bejatović – Gareva
    Đurica Vojinović – Dražljevo Ilinka Mastilović – Izgori Rade Bejat – Ženjevica
    Blagoje Švorcan – Korita Peko Rebić – Čemerno Petar Beatović – Gajevi Mivuša Jakšić – Korita Anđa Sveceniša – Korita Jovanka Mastilović – Gacko Bosiljka Jakšić – Korita Mirko Sredanović – Ušće
    Bogdan Grbar – Orahovac – Trebinje Vladimir Šupić – Vrba
    Spasenija Grubačić – Vrba Jovan Šupić – Vrba
    Stana Šupić – Izgori Jovana Stijerčić – Samobor Novak Pušara – Ušće
    Stana Mastilović – Izgori Stoja Babić
    Mara Jakšić – Korita Petar Vuković – Ulinje Stana Rončević – Žanjevica Trifko Šupić – Izgori
    Mivuša Okiljević – Dražljevo Nikola Škiljević – Izgori Obren Šupić – Dražljevo Bojana Beatovih – Gareva Đurđa Subotić – Gacko
    Anđa Beletić – Bileće
    Đurđa Bošković – Dramešina Jovana Jakšić – Korita Mivuša Rebić – Gacko Stepanija Beletić – Samobor Ilija Škiljević – Izgori
    . Savo Todorović – Usti kolina – Foča Jovana Trifković – Izgori
    Stjepan Pušara – Ul’inje Radomir Švorcan
    Belem Andrić – Dulići Maksim Vuković – Ulinje
    Janja Savić, kći Ilije i Todore – Žanjevica Vasilija Elez
    Milosava Rončević – Žanjeviua Mirko Vuković – Ulinje Miluša Škiljević – Izgori Anđa Damnjanović – Garevo Dušan Babić – Dramešina Vidak Ćosić – Belešić
    Sava Slijepčević – Samobor
    Petar Pušilović – U linje Luka Vuković – Ulinje Ignjat Poljanovih – Danci Maksim Šupić – Čemerno Đorđo Damjanović – Gareva Kosta Mandić -Dulić
    Rajko Bošković – Dramešina
    Aćim Kujunđić – Sirozi Ilija Milović – Čemerno Novica Supić – Jasenik Rade Elez – Izgori
    Cvijeta Aprdović – Izgori
    Bosiljka Aškraba – Dramešina Jakov Popović – Dražljevo Grujo Sidžin – Čemerno
    Jela Pušara
    Krstinja Vašković – Kazanice Stana Simović – Dražljevo Obren Slijepčević – Samobor Obren Bošković – Dramešina Obrenija Slijepčević – Samobor Spasenija Elez – Izgori
    Anđa Miletić – Jasenik Anđa Bebić – Jasenik Gospava Sušić
    Pejo Jakšić – Korita Mara Elez – Gacko Đurđa Mastilović Krstinja Supić – Izgori
    Ksenija Koprivica – Čemerno Dragica Tepavčević – Kazanci Stoja Supić – Izgori
    Mara Lubarda – Gareva Radoje Perović – Danić Ilija Mezlun – Korita Anđa Supić
    Savo Dubljević – Izgori Radovan Grubač – Vrba Ignjat Šulić – Čemerno
    Milica Crnjak – Mosorovići – Foča

    BILEĆA

    Petruša Vujović – Prelac Risto Vuković – Adžić Đurđa Albijanić – Blajići Ljubo Vujović – Prerača
    Miloš Mačurović – Trebinje – Bileće Tatomir Uljarević – Vrbica
    Janja Uljarević- Vrbica Vida Popara – Kukrićje Krsto Bjeletić
    Vikota Kurdilija Pava Budalić Andrija Vujović
    Ruža Budalić – svi iz Prerače Ljubica Kurdulija – Prenče Jakov Milošević – Brestice
    Janja Nevronja – Trebinje – Bileće Mirko Ivanković – Branido
    Rosa Budalić Trifko Vujović
    Spasoje Vujović – svi iz Prerača Božo Babić – Adžić
    Spasenija Bjeletić Janja Vujović
    Jovan Budalić – Prerača Andrija Albijanić – Bajici Sofija Dundić
    Obrad Milošević – J>istrih Krstinja Albijanić – Blajce Luka Milićević – Sjeversko Krsto Babić – Adžić

    FOČA

    Rade Crnjak – Mosorovići Goja Crnjak – Mosorovići Gospava Gajović – Rinceća Vasilije Vuković – Vučinić Jelena Škobo – Strganci Zorka Sušić – Mrežica Zorka Ličić – Mrežice Mila n Lalović – Jelašca
    Vasi lije Đurović – Mosorovih Sava Drašković – Mrežica Krsto Golijanin •
    Joka Golijanin – Rodilj Janko Škoba – Kolakovići Ruža Sušić – Sakarović Milica Macalj – Sulovi Anđa Drakula – Zakmur Stojan Radanović – Bilotić Obrad Simović – Jabuka Radoje Drašković – Osija Milica Đurović – Barakovac Anđa Đurović – Bakova
    Sekula Milinkov.ić – Ustikolina Milka Uetrić – Jabuka
    Danica Lalović – Jelašca Risto Ostojić – Viović Pero Malović – Borović Božo Jovanović – Jošanica
    Milan Matulović – Trebinje Jovanka Sušić – Tatarovići Goja Ostojić
    Stana Kenjih – Vijovihi Đurđa Suših-Raškovi Spasoje Drašković – Mrežica Anica Đajić – Vrbnica
    Jelka Kapuran – Milotina Timotije Pavlović – Pređiđ Milosava Ćosović – Kolaković Milka Režih – Visovih Spas’Ьje Kovačević – Zakmur Grozda Davidović – Tulovihi
    Ljupko Drakul – Goromlje Milovan Miletić – Kuta Risto Filipović – Gradac Savka Simović – Milotina Zorka Paunović
    Vidoje Drakul – Zakmur Slavko Trebnja – Prisoje Gojko Prranja – Vučevo Blagoje Todorović – Borovići Lazar Vuković – Vičinić Stoja Crnjak – Mosorovihi Jole Malić – Nurica
    Goja Skakavac – Foča · Slavka Lalović – Viovihi Filip Božović – Borje Jovanka Drašković – Borin Mladen Sušić – Račkovihi
    Ostoja Vuković – Vičeniua
    Bogdan Rističević – Borovihi Tarsa Vuković – Foča
    Tihomir Salamadžija – Draročava Vukosava Rističević – Borovihi Trifun Božović – Borje
    Marija Rističević – Jabuka Anđelka Sušić – Rakovići Jovo Škipina – Gajević Lazar Drakul – Zakmur Milica Miletić – Bakovi Stojan Rističević – Borovihi Joko Salamadija – Dragočava Jovana Drašković – Jabuka
    Risto Elez – Borjanice Vasilije Perišić – Slatina Đuro Govedarica – Kalinovik Necjeljko Drašković – Osija Todor Tepavčević – Sijerča Nikola Mile tić – Foča
    Đoko Aničić – Foča Aleksa Janković – Đeđevo Milan Elez – Borjanice Ružica Ilić – Zašur
    Petar Kenić i Mara Ostojić – Vijovići Jovo Mitrović – Bunovi
    Mirko Sušić – Bunji Spasoje Krnojelac – Beleni
    Vasilije Rističević – Bogovići Milena Vuković – Bukovica Soka Vuković – Vičeniua
    Stevo Vrana – Dražljevo Milovan Drakul – Zakmur Stana Sušić – Mrežica Đorđo Škobo – Jabuka Risto Ilić – Vrbica Radovan Šolaja – Vratlo Ilija Trišin – Vunjaci Mitar Đajić – Zakmur Jovo Sušić – Rašković Smiljana Jakšić – Beć Nikola Nišić – Željevo Todor Matović – Popović Vaso Matović – Bunovi Jovo Matović – Ridanj
    Jovanka Perendija – Vičinići Vaso Drašković – Osija Obrad Vuković – Vičinihi Vukosav Budalić – Turača Vlado Simović – Jabuka Danica Crnjak
    Soka Crnjak – Mosorovihi Milan Elez – Poljice Kristina Dragović
    Vlado Draško -Jabuka Mara Crnjak – Mosorovići Spasoje Dubovina – Tauljihi Blagoje Sušić – Foča
    Mitar Paprica – Ljubinja Sava Elez – Pijeci Ъubica Simović – Jabuka
    Cveta Tepavčević – Sijerče Milica Simović
    Danica Simović – Milotina Rade Crnjak – Mosorović Stjepan Ćosović -Barne Njive Danica Ćosović – Barne Njive Simo Ćosović- Barne Njive
    Stoja Ćosović – Barne Njive – Foča

    Izvor: Dobojski logor (1915 – 1917), Dušan Paravac (Hronika o austrougarskom logoru interniraca u Doboju 1915 – 1917. godine), Doboj, maja 1990. godine