Peć i okolna sela

11. jun 2012.

komentara: 57

Opština Peć:

Alagina Reka, Babiće, Barane, Belo Polje, Blagaje, Boge, Brežanik, Brestovik, Brolić, Bučane, Velika Jablanica, Veliki Štupelj, Vitomirica, Vragovac, Vranovac, Glavičica, Glođane, Goraždevac, Grabovac, Dobri Do, Drelje, Dubovo, Dubočak, Duganjive, Zagrmlje, Zahać, Zlopek, Jablanica, Jošanica, Klinčina, Kosurić, Kotradić, Košutane, Krstovac, Kruševac, Kućište, Labljane, Laz Belopać, Lipa, Lođa, Ložane, Lugađija, Ljevoša, Lješane, Ljubenić, Ljutoglava, Mala Jablanica, Mali Štupelj, Maljeviće, Milanovac, Nabrđe, Naklo, Nepolje, Novi Raušić, Novo Selo, Ozrim, Osoje, Pašino Selo, Pepiće, Peć, Pištane, Plavljane, Počešće, Radavac, Raušić, Rašić, Romune, Rosulje, Ruhot, Svrke, Siga, Trebović, Trstenik, Turjak, Ćuška, Hadžovići, Crni Vrh, Čelopek, Čungur i Škrelje.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (57)

Odgovorite

57 komentara

  1. Vojislav Ananić

    PLAVLJANE

    Selo Plavljane se nalazi oko četiri kilometra istočno od Peći, u ravnici pored Pećke Bistrice, sa desne strane magistralnog puta Peć- Priština. Teren je močvaran, često poplavljen od P. Bistrice, pa otuda, najverovatnije, i ime sela. Selo ima dve mahale: Gornju i Donju.
    Jedan deo seoskog groblja pretvoren je u seosku utrinu. Otuda, verovatno, i ona priča (koja se ponavlja skoro u svakom selu) o prokletstvu i nesreći, koja prati porodicu koja je prisvojila imanje na kome su bili groblje i crkva. Selo je, po predanju, imalo crkvu. Do pre petnaest godina čuvala se kamena ploča (duga oko dva metra) bez natpisa ili nekog znaka. Veruju da je ona ostatak pomenute crkve.
    Selo nema osnovnu školu, nego srpska deca uče u susednom selu Treboviću.
    Pored dve srpske porodice, u selu živi i oko 50 šiptarskih. Obe srpske porodice kažu da su poreklom iz Crne Gore i da su se ovamo doselile pre sto pedeset godina.
    Etnici: Plavljanac i Plavljanka; ktetik: plavljanski.
    Informatori: Maksim Marković (64 g.) i Cveta Galević (66).

    Prezimena

    Barjektarević, ranije prezime Galevića. Informator Cveta Galević.
    Bukumirić, ranije prezime Markovića. Informator Maksim Marković.
    Galević, jedna kuća. Starinom su iz Crne Gore. Doseljeni su pre sto pedeset godina. Slava Sveti Nikola. Informator Cveta Galević (66 g.).
    Marković, jedna kuća. Starinom su iz Crne Gore. U Plavljane su došli pre sto pedeset godina. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola. Informator Maksim Marković (64 g.).

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE

  2. Vojislav Ananić

    BLAGAJE

    Selo Blagaje se nalazi oko pet kilometara istočio od Peći, s desne strane puta Peć-Budisavci, u ravnici koja se zove Suvo polje. Selo se deli na dve mahale: Gornju i Donju. U selu su postojali neko vrlo staro groblje i ostaci neke građevine. Veruju da je to bila crkva. Danas se meštani sahranjuju u Naklu i Belom Polju.
    Selo nema osnovnu školu, pa srpska deca uče u susednom selu Treboviću.
    U selu žive dve srpske porodice i oko četrdeset šiptarskih. Obe srpske porodice su poreklom iz Crne Gore (naseljene su 1934. godine).
    Etnici: Blagajac i Blagajka; ktetik: blagajski.
    Informator: Petar Vujović (71 r.).
    Prezimena
    Aleksić, jedna kuća. Starinom su iz Hercegovine. Doseljeni su iz Šekulara 1929. godine. Slava Đurđevdan. Informator Anđa Aleksić (78 g.).
    Vujović, jedna kuća. Čuvaju predanje da su potomci Miloša Vojinovića i da su od turskog zuluma iz Vučitrna prebegli u Ljubotin. U Blagaje se doselili 1932. godine. Slava Sveti Aranđeo. Informator Petar Vujović (79 g.).
    Vučinić, jedna kuća. Došli iz Šekulara 1937. godine. Slava Đurđevdan. Informator Veličko Vučinić (45 g.).

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE

  3. Vojislav Ananić

    OSOJE

    Sepo se nalazi severoistočno od Peći i udaljeno je od nje oko deset kilometara. Na ravnom je i visokom platou iznad Belog Drima, koji se oštro useca u njegovo podnožje. Zemlja je osojna, „malo zaćna“
    U ovom naselju, novijeg datuma, danas živi samo devet srpskih porodica, koje su se ovamo doselile od 1924. do 1927. godine.
    Selo nema svoje groblje. Nema ni ostataka neke sgarije građevine.
    Osoja nema svoju školu, nego srpska deca uče u susednim selima Nabrđu i Treboviću.
    Etnici: Osojanin i Osojanka; ktetik: osojanski / osojski.
    Informatori: Milorad Babić (51 g.), Radun Zečević (70) i Ljubica Dašić (62).
    Prezimena
    Babić, dve kuće. Starinom su iz Hercegovine (s. Tušine). Doselili su se iz Šekulara (s. Četkovići) 1925. godine. Slava Đurđevdan. Informator Milorad Babić (51 g.).
    Dašić, jedna kuća. Doselili su se iz Šekulara 1925. godine. Slava Sveti Jovan. Informator Ljubica Dašić (62 g.).
    Zečević, tri kuće. Doselili su se iz Vinicke kod Ivangrada 1926. godine. Slava Sveti Aranđeo. Informator Radun Zećević (70 g.).
    Maslar, dve kuće. Doselili se 1924. godine iz Šekulara. Slava Sveti Jovan. Informator Dragomir Maslar (40 g.).
    Rmuš, jedna kuća. Doselili su se 1927. godine iz Šekulara. Slava Sveti Jovan. Informator Apeksandar Rmuš (60 g.).

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE

  4. Vojislav Ananić

    OZRIM

    Ozrim se nalazi oko osam kilometara severoistočno od Peći, s desne strane magistralnog puta Peć — Kosovska Mitrovica. Selo je locirano na brežuljkastom platou iznad Belog Drima. Deli se na tri mahale: Eljšan mala, Šalj mala i Gaš mala.
    U selu postoji neko vrlo staro groblje (meiggani ne znaju kome je lri- padalo). Ozrim nema srpsko groblje. Selo nema osnovnu školu, nego deca uče u Vitomirici.
    Vukotić, jedna kuća. Poreklom su sa Čeva. Kasnije su živeli u Broćancu kod Nikšića. Ovde su od 1934. godine. Slava Sveti Aranđio; mala slava Sveti Ilija. Informator Milan Vukotić (60 g.).
    Rmuš, jedna kuća. Doselili su se 1934. godine iz Šekulara. Slava Sveti Jovan; mala slava Sveti Ilija. Informator Dobrica Rmuš (53 g.).

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE

  5. Vojislav Ananić

    PAŠINO SELO

    Pašino Selo se nalazi četiri kilometra severoistočno od Peći. Selo je dobilo ime po paši Mahmudbegoviću, kome je pripadao čitav ovaj kraj. Selo se deli na Brdo i Loć-malu. U centru sela je jedan veliki dub. On im je „zapisnik“, zaštitnik sela. Oko njega je do skoro bilo skoncentrisano sedam srpskih kuća. Danas je ostala samo jedna. U Loć-mali postoje temelji neke crkve. Tu i danas Pećka patrijaršija ima oko pet hekgara obradive zemlje. Selo ima neko vrlo staro groblje. Sačuvale su se samo neke ploče bez natpisa. U selu ne postoji srpsko groblje, nego se meštani sahranjuju u Treboviću.
    U selu pored jedne srpske kuće živi i oko sto šiptarskih.
    Etnici: Pašinac i Pašinka; ktetik: pašinski.
    Informator: Dragutin Jašović (48 g.).

    Prezimena

    Jašović, jedna kuća. Došli su iz Šekulara u Metohiju još u tursko vreme. Izvesno vreme su živeli u Nabrđu. Slava Sveti Jovan; mala slava Sveti Jovan. Informator Dragutin Jašović (48 g.).

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE

  6. Vojislav Ananić

    SVRKE

    Selo se nalazi petnaest kilometara istočno od Peći i pripada opštini Peć. Od magistralnog puta Peć-Priština udaljeno je oko četiri kilometra. Selo je na izrazitoj visoravni, na njenom samom vrhu. Deli se na više zaselaka: Ornice, Trešnja, Gornja mala, Doljnja mala, Makve i Drpljane. U zaseoku Drpljane žive samo Šiptari i ima ih oko dvadeset kuća. U centru sela je vrlo staro groblje. Kažu da je tu bila crkva, a postoje i ostaci neke građevine. Danas je sve to nepristupačno, zaraslo u trnje i šipražje.
    Selo ima četvororazrednu osnovnu školu, a dalje deca uče u Budisavcima i Glavičici.
    U selu žive 33 srpske porodice. Dvadeset i tri porodice poreklo vezuju za Crnu Goru (četiri su se doselile 1930. godine), dok je deset starinačkih porodica, koje su ovde „od pamtiveka“.
    Etnici: Svrčanin i Svrčanka, ktetik: svrčki.
    Informatori: Dmitar Trifunović (65 g.), Radovan Mirković (66) i Petar Krivokapić (68).
    Prezimena

    Bošković, dve kuće. Došli su iz Kuča pre sto godina. Slava Nikoljdan. Informator Jana Bošković (68 g.).
    Dogandžić, četiri kuće. Najstariji stanovnici sela („starosedeoci od pamtiveka“). Slava Sveti Stevan; mala slava Sveti Stevan. Informator Milovan Dogandžić (45 g).
    Dončić, dve kuće. Došli su iz Kuča početkom prošlog veka. Slava Nikoljdan; mala slava Nikoljdan. Informator Gavrilo Dončić (55 g.).
    Dragović. Ranije prezime Džogazovića. Informator Dragan Džogazović (25 g.).
    Đurović, jedna kuća. Došli su iz Zagarača 1933. godine. Slava Sveta Petka. Informator Gospava Đurović (60 g.).
    Eraković, jedna kuća. Došli su iz Banjana 1931. godine. Slava Sveti Aranđeo. Informator Dušan Eraković (44 g.).
    Eraković, jedno dete. Živi kod babe Jane Bošković.
    Krasić, dve kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola. Informator Radoje Krasić (80 g.).
    Krivokapić, jedna kuća. Došli su iz Cuca (s. Zalut) 1932. godine. Slava Sveti Jovan Krstitelj. Informator Petar Krivokapić (69 g.).
    Marković, tri kuće. Ovde su živeli i u tursko vreme. Ne znaju ništa pouzdano o svom porekpu. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola. Informator Blagoje Marković (50 g.).
    Mirković, devet kuća. Starinom su iz Kuča. Informatorov pradeda je prebegao u Metohiju zbog krvne osvete (ubio nekog Drekalovića). Prethodno su živeli u Glavičici i Krstovcu. Ranija slava: Mitrovdan. Sadašnja slava Nikoldan; mala slava Mali Nikoldan. Informator Radovan Mirković (67 g.).
    Pavlović, jedna kuća. Starinom su iz Jablanice. Slava Sveti Nikola. Informator Jovana Pavlović (57 g.).
    Pašić, tri kuće. Ne čuvaju predanje o poreklu. Slava Sveti Alempije. Informator Vojislav Pašić (40 g.).
    Perišić, jedna kuća.
    Popović, jedna kuća. Doselili su se iz Zete 1934. godine. Slava Vračevdan (Kuzman i Damjan). Informator Vujadin Popović (79 g.).
    Trifunović, dve kuće. Poreklo vezuju za Kuče. Starije prezime im je Džogazović. Ovde su živeli i u vreme Turaka. Slava Sveti Nikola. Informator Dmitar Trifunović (65 g.).
    Džogović, ranije prezime Džogazovića. Informator Dragan Džogazović.

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE

  7. Stanoje

    Prezivam se Stanojević. Međutim prezime je najverovatnije nastalo po dolasku u Gornju Jablanicu-Medveđa iz okoline Peći, po nekima Prekale. U Medveđi se poštujemo sa rođacima od starine koji se prezivaju Savić.
    Slavimo slavu Sv. PETKA.
    Zanima me poreklo i odakle su se stari doselili u okolini Peći.

  8. miladin

    moj pradeda je dosao iz okoline oko 1878 u toplicu kastrat kod kursumlije.zvao se toma lazic imao brata simu.slava je sveti jovan,ima li neko podataka odakle su dosli

    • Sanja Marić

      Poštovani gospodine Miladine, ne znam da li će vam ova informacija biti od pomoći, al možda ima neku sponu sa vama. Naime moji preci su Kastratovići, koji su iz Vasojevića prešli da žive u Metohiju, ali su isto tako zbog Turskog zuluma na nekoliko godina preselili u okolinu Kuršumlije (možda se to selo i zove po njima Kastrati). Neki su ostali tamo a neki su se vratili u Metohiju. Tada su zamjenili slavu za preslavu i počeli slaviti svetog Aleksandra Nevskog, umjesto svetog Arhangela Mihaila kojeg su do tada slavili. Možda su i ti vaši preci na taj način, ili neki sličan, promijenili slavu… Pozdrav.

  9. miladin

    da li znate sto o stanovnicima sela krusevac

  10. Milosav

    Poštovani, može li neko da mi kaže da li zna neke rodove, porodice iz pećkog kraja čija je slava Sv. Andrej Prvozvani? Pretražujući slave različitih porodica nisam uspeo da nađem taj podatak.