Peć i okolna sela

11. jun 2012.

komentara: 57

Opština Peć:

Alagina Reka, Babiće, Barane, Belo Polje, Blagaje, Boge, Brežanik, Brestovik, Brolić, Bučane, Velika Jablanica, Veliki Štupelj, Vitomirica, Vragovac, Vranovac, Glavičica, Glođane, Goraždevac, Grabovac, Dobri Do, Drelje, Dubovo, Dubočak, Duganjive, Zagrmlje, Zahać, Zlopek, Jablanica, Jošanica, Klinčina, Kosurić, Kotradić, Košutane, Krstovac, Kruševac, Kućište, Labljane, Laz Belopać, Lipa, Lođa, Ložane, Lugađija, Ljevoša, Lješane, Ljubenić, Ljutoglava, Mala Jablanica, Mali Štupelj, Maljeviće, Milanovac, Nabrđe, Naklo, Nepolje, Novi Raušić, Novo Selo, Ozrim, Osoje, Pašino Selo, Pepiće, Peć, Pištane, Plavljane, Počešće, Radavac, Raušić, Rašić, Romune, Rosulje, Ruhot, Svrke, Siga, Trebović, Trstenik, Turjak, Ćuška, Hadžovići, Crni Vrh, Čelopek, Čungur i Škrelje.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (57)

Odgovorite

57 komentara

  1. andja simovic

    Da li neko zna nesto o poreklu porodice Shkembarevic, slave slavu sv. Jovana ?

  2. Nebojša Babić

    Pogledajte na temi Prezimena poreklom iz Šekulara, autora Rada Brakočevića. On je obradio mnoga prezimena koja potiču iz Šekulara.
    Meni ovo prezime ne zvuči poznato.
    Svetoga Jovana slave i druge familije i plemena….
    Pozdrav.

  3. Velibor

    Zna li neko nesto o Markovićima iz Peći? Ne znam tacno da li su iz nekog sele,slave Sv. Petku?

    • Joksim

      Šesdesetih godina prošloga vijeka u Peći su bile tri kuće Markovića, od šekularskih Drobnjaka. U Naklu kod Peći su bili Galići, isto od šekularskih Drobnjaka. U kakvoj vezi su sa Markovićima iz Peći, to treba da pitate nekog od starijih. I Veliboru i Jeleni, Nebojša Babić je dao predlog da posjetite temu Šekular – porijeklo prezimena iz Šekulara, na ovom portalu. I Markovićima iz Peći i Galićima iz Nakla, predlažem da urade DNK test po muškoj liniji. Za Rada Brakočevića, autora knjige Lomni Šekular… oba navedena i mnoga druga prezimena u Metohiji su porijeklom iz Šekulara( ne samo Šekularskih Drobnjaka, nego i potomaka Daše Šekularca, Vuka Ljevaka, Radmuža), što je utvrđeno ne samo na osnovu predanja, već i dostupne literature. Tamo su vas smatrali starosjediocima, a i vi to mislite o sebi, pa su Vas tako doživljavali i doseljeni Crnogorci poslije Prvog Svjetskog rata. Istorijska činjenica je da je u Belom Polju kod Peći paroh bio hadži Nikola Petrović, šire Brakočević. Njegovi sinovi Gavrilo i Mihailo, su takođe bili sveštenici. Prota Stefan Brakočević, sveštenik i nacionalni tribun (1820- 1895) bio je protjerej okružja pećkog od 1850 -1895. Po njemu se zove Protina mala, kuća Protića. Njegov sin je bio isto pop Jakov Protić.

    • Gorazdevac

      Odg za jelenu
      Da postoje markovici u okolini peci tacnije iz Drenova selo se zove i okolina tog sela

  4. Jelena

    Velibore da li mislis na Markovice iz Nakla sela kod Peace

    • Velibor

      Ne znam iz kog su sela Jelena,u Peći su zivili 50 tih,jer mi je tu baka bila udata i rodio mi se otac 53 i vise ne znam nista dalje….

  5. Milan

    Dali neko zna poreklo Cerovica iz Belog Polja kod Peci.Slave Djurdjevdan,i malu slavu Svetog Iliju.

  6. Selaković

    Trebalo bi da potičete iz Šekulara, od Ćetkovića. Sve detalje može vam dati korisnik Nebo na forumu Poreklo, gde se možete ulogovati i postaviti pitanje. Vaši Cerovići se baš spominju na ovoj stranici:

    http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=941.60

    • Joksim

      U prezimenima porijeklom iz Šekulara utvrđeno je prema predanju : Cerovići u B(ij)elom Polju kod Peći potomci su šekularskih Drobnjaka, od Ćetka Cerovića iz Šekulara.
      Selaković vas je dobro uputio.
      Predlažem da uradite DNK test po muškoj liniji. O tome više na srpskom dnk projektu,ovog portala.

      • Da li neko zna nešto o prezimenu Kusljić? Doselili su se iz Peći u Despotovac tj selo Lipovica. Baba Krisjana sa 5000 brava ovaca… Njen sin se zvao David, otuda i moje prezime.

  7. Nebojša Babić

    Sve što su Joksim i Selak rekli, stoji.
    No, pošto smo u nekim genetskim nedoumicama, zaista bi bilo dobro da uradiš (ti, Milane, ili neko od Cerovića iz B.Polja) test na u-hromozom. Za sve dalje dogovore, možeš me kontaktirati na [email protected]. Ja sam, takođe, od šekularskih Ćetkovića. Pozdrav!

  8. Aleksandar

    Zna li neko nešto o Grujićima iz Brestovika? Znam da mi se pradeda zvao Mijajlo.

  9. Vladan

    Da li kojim slucajem imate predstavu odakle vode poreklo Pavlovici iz sela Belo Polje kod Peci? Slavimo sv Alimpija i Djurdjevdan. Bio bih zahvalan na odgovoru. Pradeda mi se zvao Avram a meni najpoznatiji predak Beloš mozda ne istog prezimena.

  10. Nebojša Babić

    S obzirom da je Belo Polje uglavnom naseljeno iz Gornjeg Polimlja i beranskog kraja, a sudeći po slavi, mogli biste imati veze s Đuraškovićima i Ralevićima iz Gornjeg Polimlja.