Peć i okolna sela

11. jun 2012.

komentara: 57

Opština Peć:

Alagina Reka, Babiće, Barane, Belo Polje, Blagaje, Boge, Brežanik, Brestovik, Brolić, Bučane, Velika Jablanica, Veliki Štupelj, Vitomirica, Vragovac, Vranovac, Glavičica, Glođane, Goraždevac, Grabovac, Dobri Do, Drelje, Dubovo, Dubočak, Duganjive, Zagrmlje, Zahać, Zlopek, Jablanica, Jošanica, Klinčina, Kosurić, Kotradić, Košutane, Krstovac, Kruševac, Kućište, Labljane, Laz Belopać, Lipa, Lođa, Ložane, Lugađija, Ljevoša, Lješane, Ljubenić, Ljutoglava, Mala Jablanica, Mali Štupelj, Maljeviće, Milanovac, Nabrđe, Naklo, Nepolje, Novi Raušić, Novo Selo, Ozrim, Osoje, Pašino Selo, Pepiće, Peć, Pištane, Plavljane, Počešće, Radavac, Raušić, Rašić, Romune, Rosulje, Ruhot, Svrke, Siga, Trebović, Trstenik, Turjak, Ćuška, Hadžovići, Crni Vrh, Čelopek, Čungur i Škrelje.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (57)

Odgovorite

57 komentara

  1. Vladan

    Hvala na odgovoru. Kako bih i kojom metodom mogao da saznam vise. Polovina sela su bili Pavlovici. U vezi smo sa Ćirkovićima i Stošićima iz istog sela. Slavimo istu slavu.

  2. Nebojša Babić

    Vladane, uvek preporučujem testiranje u-hromozoma. Tako ćemo najlakše utvrditi s kojim do sada testiranim (a ima ih mnogo) imaš bliskosti. Onda sledi dalje istraživanje o tim vezama kroz istorijske izvore i literaturu.
    Za 50-ak eura možeš dobiti vanredno vredan podatak o poreklu prošlosti tvog roda.
    Procedura testiranja je objašnjena (više puta) na našem portalu i forumu, a možeš me kontaktirati i na moj mejl.
    Pozdrav!

  3. Aleksandar ČEREKOVIĆ

    Znate li nešto o ČEREKOVIĆIMA

  4. aleksandar

    deda mi je todor iz peći uzeo prezime od vukajla drekalovica.slava mi je sveti nikola

  5. Aleksici iz peći odseli u toplicu Suvi do selo.Odakle su dosli u peć?

  6. Snezana

    Da li neko zna nesto o porodici Hadzi-Ristic iz Peci?

  7. Aleksandar Đokić

    Poštovani,
    baba mi je pričala da su njeni Pećanci-pradeda je uvek zvao Pećanka iz Piskulića….
    Njeni su se iselili u Mađare u Toplicu i prezivaju se Ivanovići.Slave Svetog Luku
    Hvala na pomoći

  8. AG

    Zna li neko nesto o Pajovicima iz Peci,cuo sam da ih je imalo u Gorazdevac

  9. Vojislav Ananić

    JABLANICA

    Jablanica se nalazi šesnaest kilometara jugoistočno od Peći i pripada ovoj opštini. Gornji deo sela (Naseljenje) prostire se ispod Jablaničke šume, a Stara Jablanica je u ravnici pored Pećke Bistrice. Između njih prolazi magistralni lut Priština-Peć. Selo nema groblje, nego se sahranjuju u Gornjem Petriču.
    Selo nema osnovnu školu, pa deca četiri razreda osnovne škole uče u Klinčini, a dalje u Glavičici.
    U selu živi trinaest srpskih porodica: jedanaest poreklo vezuje za Crnu Goru (osam su se doselili još u tursko vreme, a tri posle 1930. godine), dok su se dve doselile iz Srbije (jedna 1933. godine, a druga posle Drugog svetskog rata).
    Etnici: Jablaničanin i Jablaničanka; ktetik: jablanički.
    Informatori: Branivoje Bićanin (38 g.), Milivoje Milićević (55) i Ratko Simić (74).
    Prezimena
    Bićanin, dve kuće. Doselili su se iz sela Osreci kod Brusa 1933. godine na imanje dobijeno od države. Slava Pantelijevdan. Informator Branivoje Bićanin (39 g.). Milićević, dve kuće. Starinom su iz sela Biševa kod Rožaja. U Metohiju su prešli u vreme Austrougarske. Jedno vreme živeli su u Pećkoj Patrijaršiji i Budisavcima. Slava Sveti Stevan Dečanski. Informator Milivoje Milićević (55 g.).
    Pavlović, šest kuća. Veruju da su poreklom iz Crne Gore. Slava Sveti Nikola. Informator Danica Pavlović (50 g.).
    Sekulović, jedna kuća. Doselili su se iz Brskuta u Crnoj Gori 1933. godine. Slava Alesendrovdan. Informator Vasiljka Sekulović (62 g.).
    Simić, jedna kuća. Doselili su se iz sela Razbojne (Kopaonik) 1933. godine. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Luka. Informator Ratko Simić
    (74 g.).
    Stošić, jedna kuća. Doselili su se iz Brestova (Vranje) posle Drugog svetskog rata. Slava Sveti Aranđeo. Informator Radivoje Stošić (49 g.).
    Topalović, jedna kuća. Došli su iz Razbojne (s. Dupci) 1933. godine. Slava Sveti Jovan. Informator Milo Topalović (42 g.).
    Caričić, dve kuće. Starinom su iz Brskuta u Crnoj Gori. Ovde su se doselili 1930. godine. Slava Sveti Nikola. Informator Pejka Caričić (62 g).

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE

  10. Vojislav Ananić

    KLINČINA

    Klinčina se nalazi oko četrnaest kilometara jugoistočno od Peći i pripada ovoj opštini. Selo se deli na Gornju i Donju Klinčinu. Gornja Klinčina locirana je na ravnom platou ispod brda Jelenjak, a Donja Klinčina je u ravnici pored Pećke Bistrice. Selo nema svoje groblje: delom se sahranjuju u Glavičici, a delom u Gornjem Petriču. Selo nema crkvu niti ostataka neke stare građevine.
    U Klinčini postoji četvororazredna osnovna škola, a deca dalje uče u susednom selu Glavičici.
    U Klinčini živi dvanaest srpskih porodica i oko pedeset šiptarskih. Deset srpskih porodica je iz Crne Gore (doseljene su posle 1930. godine), jedna je iz okoline Brusa (naseljena 1937), dok jedna, starinačka, dalje poreklo takođe vezuje za Crnu Goru.
    Etnici: Klinčanin i Klinčanka; ktetik: klinčinski.
    Informatori: Vukić Stojanović (70 g.), Veličko Šoškić (70) i Zarija Martinović (73).
    Prezimena
    Vulević, jedna kuća. Doselili su se 1933. godine iz sela Trešnjeva kod Andrijevice. Porodični nadimak Jašarović. Deda Radonja zimio sa stokom (200 ovaca) u Bosni, pa je morao da uzme muslimansko prezime, Slava Sveti Aranđeo. Informator Aleksandar Vulević (70 g.).
    Gašić, ranije prezime Pavlovića.
    Jašarović, sekundarno prezime Vulevića.

    Kažić, jedna kuća. Doselili su se iz Brežine (Lješanska nahija) 1934. u Lješane. Ovde su od 1970. godine. Slava Sveti Ilija. Informator Ilija Kažić (48 g.).
    Martinović, tri kuće. Prvi stanovnici Klinčine prešli su iz Bara Kraljskih (Vasojevići) u Peć. Ovde su od 1923. Slava Sveti Aranđel. Informator Zarija Martinović (73 g.).
    Mitrović, jedna kuća. Doselili su se iz Male Grabovnice kod Brusa 1937. godine. Slava Aranđelovdan. Informator Miroljub Mitrović (43 g.).
    Nikić, jedna kuća. Starinom su iz Nikšića. U Klinčinu su došli iz sela Lopatnica (Kraljevo) 1963. godine. Slava Sveti Aranđeo; mala slava Sveti Aranđeo. Informator Radojica Nikić (45 g.).
    Pavlović, jedna kuća. Čuvaju predanje da su iz Kuča. Ranije su se prezivali Popović i Gašić. Od 1925. godine, po dedi Pavlu, uzeli su novo prezime. Ovde žive od 1975. godine, ranije su živeli u Jablanici. Slava Sveti Nikola; mala slava Sveti Nikola. Informator Panto Pavlović
    Popović. Ranije prezime Pavlovića.
    Radenović, jedna kuća. Starinom su iz Murina kod Plava, odakle su se 1938. godine doselili u Rosulje. Ovde su od 1973. Slava Sveti Ilija. Informator Vukašin Radenović (56 g.).
    Stojanović, jedna kuća. Doselili su se iz Trešnjeva kod Andrijevice 1932. godine. Slava Sveti Aranđeo. Informator Vukić Stojanović (70 g.).
    Šoškić, dve kuće. Doselili su se iz sela Ulotine kod Andrijevice 1933. godine. Izvesno vreme su živeli u Vragovcu kod Peći. Slava Sveti Nikola. Informator Milorad Šoškić (52 g.).

    Izvor: DANILO STIJOVIĆ – ONOMASTIKA DELA SEVERNE METOHIJE