Despotovac i okolna sela

11. juna 2012.

komentara: 26

Opština Despotovac:

Balajnac, Bare (do 1959. godine Bare Rudnik), Beljajka, Bogava, Brestovo, Bukovac, Veliki Popović, Vitance, Vojnik (do 1993. godine Despotovac Selo), Grabovica, Dvorište, Despotovac (do 1996. godine Despotovac Varošica), Židilje, Zlatovo, Jasenovo, Jezero, Jelovac, Lipovica, Lomnica, Makvište, Medveđa, Miliva, Panjevac, Plažane, Popovnjak, Ravna Reka, Resavica, Resavica (selo), Senjski Rudnik, Sladaja, Stenjevac, Strmosten i Trućevac.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (26)

Odgovorite

26 komentara

 1. Poreklo stanovništva sela Stenjevac, opština Despotovac – Pomoravski okrug. Prema knjizi Stanoja Mijatovića „Resava“.

  Položaj sela.

  -Selo je u Gornjoj Resavi, na istočnom kraju Dvoriško – Stenjevačkog Polja. Kroz selo protiču Veljicki i Bugarski Potok.

  Vode.

  -Izvori u selu su: Veljicki, Bugarski i Mehanski Kladenac.

  Zemlje i šume.

  -Delovi seoskog atara su: Ostri Vrh, Veliki Vrh, Đula, Belo Brdo, Gorunjar, Polje ili Ključ (resavski), Valovo, Komarski Breg, Leskovica, Krušar, Lipar, Beljevina, Parlozi, Cerjak, Jelovvačka Kosa, Čupicka Ostra, Selište, Gorunska Reka, Panjevačko Brdo i Ponorište.

  Tip sela i podaci o njemu.

  -Selo se deli na Gornji i Donji Kraj.
  U selu je 107 kuća i 8 rodova.
  Godine 1819. u selu je bilo 17 kuća i 22 poreske glave a 1870. godine imalo je 65 poreskih glava.
  Seoska slava je Mladi Sv. Nikola a zavetine su Blaga Marija, Pantelijevdan – obe za berićet, Krstovdan jesenji – za zdravlje stoke i Lazarevdan – za zdravlje čeljadi u kući.

  Starine u selu.

  -U Selištu ima tragova od starog naselja. Tu se nalaze „čepari“ od lončarije, komadi starog oružja i alata, pa i stari novac.
  U Đuli se nalaze tragovi od topljenja rude i rudarski alati.
  U resavskom Ključu ili Polju nalazi se stari novac, komadi od oklopa i kalpaka, grivne, prstenje i druge starinske stvari.

  Postanak sela i poreklo stanovništva.

  -Ne zna se kada je selo nastalo, ali se zna da je ono nekada bilo na desnoj sttrani Resave, u Selištu pa je ovamo premešteno zbog poplava. Skoro svi stanovnici su Sa Kosova i iz Timočke Krajine.
  U Gornjem Kraju su:
  -Ćosići, slave Đurđic i Đurđevdan. Došli su sa Kosova. Od njih je bio Milovan Ćosić, Sinđeloćev bimbaša, koji je poginuo na Čegru.
  -Mitropići, slave Stevanjdan. Doselili su se iz okoline Vranja.
  U Donjem Kraju su:
  -Veljići, slave Aranđelovdan. Doselili su se pre 200 godina sa Kosova doteravši 1000 brava ovaca.
  -Lukići, slave Jovanjdan. Došli u pre 150 godina iz Vražogrnaca kod Zaječara.
  -Čupići, slave Aranđelovdan. Oni su poreklom sa Kosova.
  -Bugarčići, save Nikoljdan. Doselili su se iz okoline Vidina.
  -Vojinovići, slave Todorovdan. Ne zna se njihovo poreklo.
  -Nonići, slave Đurđevdan. Oni su Cigani-Romi, doseljeni iz Dvorišta.

 2. Milica Milenkovic

  Zdravo,zanima me da li znate nesto o familiji Panic u Panjevcu koja se doselila sa Kosova? Znam samo da ih ima i u Burovcu.Tacnije jedan od brace je ostao u Panjevcu a dvojica su dosla u Burovac. Ne znam koliko Vam je ovo pomoglo ali volela bih da saznam nesto o njima-da li imate neku informaciju o njihovim mladjima itd. Pretpostavljam da su se preziena izmenjala (kao i kod mene u Burovcu). Javite mi na mail ako imate neku informaciju. Hvala

 3. jasna dimitrijević

  U Panjevcu nema Panica ,ako znate imena brace ili jos neki podatak rado cu se zainteresovati da se raspitam.

 4. jasna dimitrijević

  Molim vas nešto o Srmostenu.