Порекло презимена Гајић

9. јун 2012.

коментара: 106

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ГАЈИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Гајић (Видови)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Мт-Хаплогрупа тестираног: H2a1c

Порекло: Видовићи, Јасеница, Зворник, Република Српска

Један род са Васићима / Видовићима, Лазаревићима (Стевиним), Милошевићима, Ракановићима / Петровићима, Лазаревићима (Илијиним) / Филиповићима

Крсна слава: Аврамијевдан / једна кућа Гајића у Видовићима приславља Јовањдан

Контакт: [email protected]
_________________________

Гајић (Гужвићи)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Главичорак, Бијељина, Република Српска / један род са Митровићима (Ђокини) из Главичорка

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Гајић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Бачевац, Шумадијска Колубара, Србија

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Гајић Колџић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Ликодра, Крупањ, Србија / старије презиме Колџић

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Гајић

Хаплогрупа: R1b род С

Порекло: Колубарски Лесковац, Степојевац, Србија

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Гајић је, као што пише  Велимир Михајловић у “Српском презименику”, веома фреквентно у целом подручју српског језика. Настало је од личног имена Гајо или Гаја.

__________________

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (106)

Одговорите

106 коментара

  1. Miko

    Gajić sam iz Pučila kraj Bijeljine, Republika srpska, slavim Sv. Kalistrata. Znam samo da samo dosli na Podrucje Semberije prije oko 300 godina iz Hercegovine. Neko od pretka je ubio harača i morao je pobjeći. Da li ima jos kakvih informacija

  2. JELENA GAJIC

    Dobro vece Gajici. Slucajno sam naisla na sajt poreklo.rs,sad me vec kopka sve u vezi sa Gajicima.Moji Gajici su iz Dudovice izmedju Ljiga i Lazarevca,krsna slava Arandjelovdan,cukundeda mi se rodio u Dudovici Mihailo Gajic,otac Mihailo i bratanac Mihailo,nekako se tradicionalno provlaci ime Mihailo u nasoj porodici sve u cast Arhangelu Mihailu.Pradeda Stamenko je bio 1903 godiste,cukundeda Mihailo je morao imati 20 godina kad ga je napravio a za sve pre cukundede moram pitati neke starije u familiji…Znam samo da Gajici iz Dudovice nisu u srodstvu sa Gajicima iz Ivanovaca kod Ljiga,niti sa Gajicima iz Burova i Rudovaca kod Lzarevca

    • Zoran

      Draga Jelena .ucini li ste mi veliku cast jer sam iz vaseg saznanja o prezimenu Gajic sam odusevljen i napokon naisao na Vas kao rodjake .Naime u svim dosadasnjim pretrazivanjima nisam naisao da kod drugih Gajica neko slavi Sv Mihaila Arhangela kojeg moja familija i ja slavimo .ima slicnosti i ponosam sam sto sam zahvaljujuci tebi Jelena dosao do blizih Rodjaka .pradeda ni se zvao Mihailo .deda Dmitar .otac Tode. Svi mi smo rodjeni u mestu Otisic Dalmacija .u Otisicu je i crkva posvecena Sv.Arhangelu Mihajilu .nazalost posle 95 ih.smo svuda po svetu .srbija evropske zemlje Canada itd .voleo bih da znam vise o nasoj rodjackoj Lozi .po verovanju su dosli Gajici u Dalmaciju oko 1750. Iz Bosne pa verovatno su nam preci zajedno ziveli na podrucju Kosova i Metohije ili Crne Gore .pozdrav .

      • Марина

        Поштовани,
        Јесте ли можда наишли на Гаиће из села Голобок код Смедеревске Паланке. Ако имате предање да сте са Косова и Метохије из Вучитрна и славите Архангела Михајла могуће је да је иста лоза.
        Са сајта порекло презимена село Голобок:
        ,,Гајићи (Аврамовићи, Петронијевићи (45 к., св. Арханђел). Заједничког су порекла са Бисенићима те им је и старина иста.”

  3. Bojan

    Molim Gajice da mi se jave na 0621071279,radi ucesca u izradi velikog leksikona o prezimenu i poreklu Gajic-a.

  4. иван гајић

    Добро вече, моји Гајићи су из села Голобок општина Смедеревска Паланка.ту су се доселили четири брата од којих је и један Гаја по коме смо и носимо презиме.дошли су из Вучитрна Кособо и Метохија,а пре тога су из Црне Горе ако неко има више података нека ми се јави на меил.

    • Марина

      Према родослову деде Цунета ми смо род. Гаја је рођени брат Радовану од којег смо ми Радовановићи. Занима ме како си дошао до трага да су нам преци били у Црној Гори и где су тамо живели? То је веома важан податак. Мој мејл је [email protected]

  5. иван гајић

    Слава нам је Аранђеловдан, поздрав Гајићима.

  6. Dejan Gajic

    Pozdrav svim Gajicima. Neverovatno da nas ima toliko! Zelim samo da dodam da ima dosta porodica Gajic u naselju Lestane kod Beograda. I u nasoj porodici se prenosi prica da su tri brata pobili neke Turke kod Krusevca i pobegli prema Beogradu i tu se nastanili. Svi Gajici u Lestanima slave Sv. Alimpija. Pozdrav svima.

    • Драган Гајић

      Добар дан. Моји су из Крупња код Лознице, село Богоштица. Славимо св. Алимпија то није случајно. Занима ме одакле смо потекли…

  7. 21.03.2020. u vreme 11 i 10 min Pozdrav svima Gajicima. u nasoj porodicu se prenosi prica da su moji preci dosli iz Krnica.da li je tacno. Molim vas za poreklo porodice Gajic iz Bukora

  8. Zoka

    Pozdrav Gajići !!! Moji su iz Miličinice kod Valjeva Gavrilo-Gaja , Ivan i Radovan od njih Gajići , Ivanovići i Radovanovići jedna od najstarijih prezimena u rom kraju kazu poreklo iz Vasojevica ali nemamo pravi izvor. Svi slave SVETOG NIKOLU.

  9. Марко Г

    Последњих дана слободно време проводим у истраживању порекла, моји Гајићи су према истраживањима вршеним почетком 20. века из Таора дошли у Доњу Бадању, славе Ђурђиц. Мноштво породица је у ово село заједно дошло из Таора и сви славе Ђурђиц, тако да је презиме старо а рођачке везе могуће постоје и од раније. Временска одредница за долазак у Доњу Бадању је прва половина 18. века.

    Сада ћу писати о најстаријем претку за којег засигурно знам о његовом животу, и завршићу са децом његове деце. Волео бих да неко од вас препозна неког свог претка а да је одавно већ насељен на другом месту, па да се повежемо.

    Цвејо Гајић (1868-1915, погинуо на Гучеву) је имао жену Стојну (1865-1947), а они су имали четири сина и ћерку: 1.Борисав (1893-8.10.1915 исто као и отац, погинуо на Гучеву против Аустроугара као наредник у војсци, са 22 године, 2.Војислав (1895-1987, такође учесник рата, али је имао срећу да жив пређе Албанију и пробије Солунски фронт у армији те се врати кући. Само ми фали потврда, али 99% јр он био учитељ у горњобадањској и доњобадањској школи у периоду 1918-1941, а у току Другог светског рата је био председник општине Доња Бадања. Имао је само ћерку Савку), 3. Стојша –(1901-1958, мој чукундеда је са женом Даницом изродио ћерку Стану (1929) и синове 1.Цвеју (1931-2009, мог прадеду, који се одселио у Клупце код Лознице), 2. Цветка (1934) и 3. Чедомира (1940), потомке Стојшиних синова нећу писати него наставити даље са његовим млађим братом), 4. Сретен (1910-????, надимак Бајо, са женом Велинком је добио синове 1. Милоје (1938), 2.Милисав (1942), 3. Михаило (1950)), и сестра њих четворице, односно ћерка Цвеје и Стојне је Пеладија, чак је могуће да је била још једна ћерка, Зорка, али о њих две не знам даље тренутно. Извадио сам информације за стабло о сбим млађим потомцима Цвеје Гајића (1865-1915), и то могу објавити ако интересује некога.