Poreklo prezimena Gajić

9. jun 2012.

komentara: 106

[toggle title=”TESTIRANI GAJIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Gajić (Vidovi)

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Mt-Haplogrupa testiranog: H2a1c

Poreklo: Vidovići, Jasenica, Zvornik, Republika Srpska

Jedan rod sa Vasićima / Vidovićima, Lazarevićima (Stevinim), Miloševićima, Rakanovićima / Petrovićima, Lazarevićima (Ilijinim) / Filipovićima

Krsna slava: Avramijevdan / jedna kuća Gajića u Vidovićima prislavlja Jovanjdan

Kontakt: [email protected]
_________________________

Gajić (Gužvići)

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Glavičorak, Bijeljina, Republika Srpska / jedan rod sa Mitrovićima (Đokini) iz Glavičorka

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Gajić

Haplogrupa: J2b M205

Poreklo: Bačevac, Šumadijska Kolubara, Srbija

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

Gajić Koldžić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280 rod A

Poreklo: Likodra, Krupanj, Srbija / starije prezime Koldžić

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Gajić

Haplogrupa: R1b rod S

Poreklo: Kolubarski Leskovac, Stepojevac, Srbija

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Gajić je, kao što piše  Velimir Mihajlović u “Srpskom prezimeniku”, veoma frekventno u celom području srpskog jezika. Nastalo je od ličnog imena Gajo ili Gaja.

__________________

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Komentari (106)

Odgovorite

106 komentara

  1. Miko

    Gajić sam iz Pučila kraj Bijeljine, Republika srpska, slavim Sv. Kalistrata. Znam samo da samo dosli na Podrucje Semberije prije oko 300 godina iz Hercegovine. Neko od pretka je ubio harača i morao je pobjeći. Da li ima jos kakvih informacija

  2. JELENA GAJIC

    Dobro vece Gajici. Slucajno sam naisla na sajt poreklo.rs,sad me vec kopka sve u vezi sa Gajicima.Moji Gajici su iz Dudovice izmedju Ljiga i Lazarevca,krsna slava Arandjelovdan,cukundeda mi se rodio u Dudovici Mihailo Gajic,otac Mihailo i bratanac Mihailo,nekako se tradicionalno provlaci ime Mihailo u nasoj porodici sve u cast Arhangelu Mihailu.Pradeda Stamenko je bio 1903 godiste,cukundeda Mihailo je morao imati 20 godina kad ga je napravio a za sve pre cukundede moram pitati neke starije u familiji…Znam samo da Gajici iz Dudovice nisu u srodstvu sa Gajicima iz Ivanovaca kod Ljiga,niti sa Gajicima iz Burova i Rudovaca kod Lzarevca

    • Zoran

      Draga Jelena .ucini li ste mi veliku cast jer sam iz vaseg saznanja o prezimenu Gajic sam odusevljen i napokon naisao na Vas kao rodjake .Naime u svim dosadasnjim pretrazivanjima nisam naisao da kod drugih Gajica neko slavi Sv Mihaila Arhangela kojeg moja familija i ja slavimo .ima slicnosti i ponosam sam sto sam zahvaljujuci tebi Jelena dosao do blizih Rodjaka .pradeda ni se zvao Mihailo .deda Dmitar .otac Tode. Svi mi smo rodjeni u mestu Otisic Dalmacija .u Otisicu je i crkva posvecena Sv.Arhangelu Mihajilu .nazalost posle 95 ih.smo svuda po svetu .srbija evropske zemlje Canada itd .voleo bih da znam vise o nasoj rodjackoj Lozi .po verovanju su dosli Gajici u Dalmaciju oko 1750. Iz Bosne pa verovatno su nam preci zajedno ziveli na podrucju Kosova i Metohije ili Crne Gore .pozdrav .

      • Marina

        Poštovani,
        Jeste li možda naišli na Gaiće iz sela Golobok kod Smederevske Palanke. Ako imate predanje da ste sa Kosova i Metohije iz Vučitrna i slavite Arhangela Mihajla moguće je da je ista loza.
        Sa sajta poreklo prezimena selo Golobok:
        ,,Gajići (Avramovići, Petronijevići (45 k., sv. Arhanđel). Zajedničkog su porekla sa Bisenićima te im je i starina ista.”

  3. Bojan

    Molim Gajice da mi se jave na 0621071279,radi ucesca u izradi velikog leksikona o prezimenu i poreklu Gajic-a.

  4. ivan gajić

    Dobro veče, moji Gajići su iz sela Golobok opština Smederevska Palanka.tu su se doselili četiri brata od kojih je i jedan Gaja po kome smo i nosimo prezime.došli su iz Vučitrna Kosobo i Metohija,a pre toga su iz Crne Gore ako neko ima više podataka neka mi se javi na meil.

    • Marina

      Prema rodoslovu dede Cuneta mi smo rod. Gaja je rođeni brat Radovanu od kojeg smo mi Radovanovići. Zanima me kako si došao do traga da su nam preci bili u Crnoj Gori i gde su tamo živeli? To je veoma važan podatak. Moj mejl je [email protected]

  5. ivan gajić

    Slava nam je Aranđelovdan, pozdrav Gajićima.

  6. Dejan Gajic

    Pozdrav svim Gajicima. Neverovatno da nas ima toliko! Zelim samo da dodam da ima dosta porodica Gajic u naselju Lestane kod Beograda. I u nasoj porodici se prenosi prica da su tri brata pobili neke Turke kod Krusevca i pobegli prema Beogradu i tu se nastanili. Svi Gajici u Lestanima slave Sv. Alimpija. Pozdrav svima.

    • Dragan Gajić

      Dobar dan. Moji su iz Krupnja kod Loznice, selo Bogoštica. Slavimo sv. Alimpija to nije slučajno. Zanima me odakle smo potekli…

  7. 21.03.2020. u vreme 11 i 10 min Pozdrav svima Gajicima. u nasoj porodicu se prenosi prica da su moji preci dosli iz Krnica.da li je tacno. Molim vas za poreklo porodice Gajic iz Bukora

  8. cekam odgovor. hvala. puno pozdrava/

  9. Zoka

    Pozdrav Gajići !!! Moji su iz Miličinice kod Valjeva Gavrilo-Gaja , Ivan i Radovan od njih Gajići , Ivanovići i Radovanovići jedna od najstarijih prezimena u rom kraju kazu poreklo iz Vasojevica ali nemamo pravi izvor. Svi slave SVETOG NIKOLU.

  10. Marko G

    Poslednjih dana slobodno vreme provodim u istraživanju porekla, moji Gajići su prema istraživanjima vršenim početkom 20. veka iz Taora došli u Donju Badanju, slave Đurđic. Mnoštvo porodica je u ovo selo zajedno došlo iz Taora i svi slave Đurđic, tako da je prezime staro a rođačke veze moguće postoje i od ranije. Vremenska odrednica za dolazak u Donju Badanju je prva polovina 18. veka.

    Sada ću pisati o najstarijem pretku za kojeg zasigurno znam o njegovom životu, i završiću sa decom njegove dece. Voleo bih da neko od vas prepozna nekog svog pretka a da je odavno već naseljen na drugom mestu, pa da se povežemo.

    Cvejo Gajić (1868-1915, poginuo na Gučevu) je imao ženu Stojnu (1865-1947), a oni su imali četiri sina i ćerku: 1.Borisav (1893-8.10.1915 isto kao i otac, poginuo na Gučevu protiv Austrougara kao narednik u vojsci, sa 22 godine, 2.Vojislav (1895-1987, takođe učesnik rata, ali je imao sreću da živ pređe Albaniju i probije Solunski front u armiji te se vrati kući. Samo mi fali potvrda, ali 99% jr on bio učitelj u gornjobadanjskoj i donjobadanjskoj školi u periodu 1918-1941, a u toku Drugog svetskog rata je bio predsednik opštine Donja Badanja. Imao je samo ćerku Savku), 3. Stojša –(1901-1958, moj čukundeda je sa ženom Danicom izrodio ćerku Stanu (1929) i sinove 1.Cveju (1931-2009, mog pradedu, koji se odselio u Klupce kod Loznice), 2. Cvetka (1934) i 3. Čedomira (1940), potomke Stojšinih sinova neću pisati nego nastaviti dalje sa njegovim mlađim bratom), 4. Sreten (1910-????, nadimak Bajo, sa ženom Velinkom je dobio sinove 1. Miloje (1938), 2.Milisav (1942), 3. Mihailo (1950)), i sestra njih četvorice, odnosno ćerka Cveje i Stojne je Peladija, čak je moguće da je bila još jedna ćerka, Zorka, ali o njih dve ne znam dalje trenutno. Izvadio sam informacije za stablo o sbim mlađim potomcima Cveje Gajića (1865-1915), i to mogu objaviti ako interesuje nekoga.